1 - 10 elem, Összesen:14

Emelkedő irány beállítása
oldalanként
Oldal:
  1. 1
  2. 2

Krimi írónők: Daphne du Maurier

2019. augusztus 9., péntek 12:28:38 Europe/Budapest

Daphne du Maurier kDaphne du Maurier 1907-ben Londonban született egy nem mindennapi családba. Szülei színészek voltak. Apai nagyapja író és karikaturista. Daphne-nek két leánytestvére volt: a nővére író, a húga festő lett. 1927-ben Daphne családjának Cornwallban megtetszett egy folyó melletti ház, ideköltöztek. Itt kezdett nem sokra rá novellákat írni. Több története is Cornwallhoz kapcsolódik. Du Maurier első írásai a Beaumont's Bystander és a Cassell’s magazinokban jelentek meg, majd nem sokra rá napvilágot első regénye, a The Loving Spirit (1931). Már ez is sikert aratott. 1932-ben ment férjhez Sir Frederick Browninghoz vezérőrnagyhoz, egy angol nemzeti hőshöz. Három gyerekük született.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi írónők  Szerző: Longvale

Krimi írónők: A. K. Green

2019. június 1., szombat 16:52:49 Europe/Budapest

anna-katharine-green-kAnna Katharine Green egy amerikai regényírónő és költőnő volt. New Yorkban született. Előbb költészettel próbálkozott, majd megírta élete első és máig legismertebb regényét: The Leavenworth Case (1878). Wilkie Collins dicsérte, mint az év sikerregényét. Green élete során mintegy negyven könyvet adott ki. Melyek nagy része bűnügyi regény és novelláskötet.
1884-ben férjhez ment Charles Rohlfs színészhez, aki hét évvel fiatalabb volt nála (ami abban a korban elég szokatlan volt). Három gyermekük született. Green 1935-ben halt meg, 88 éves korában, Buffalóban.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi írónők  Szerző: Longvale

Krimi írónők: Florence Warden

2018. május 6., vasárnap 1:01:15 Europe/Budapest

Florence Warden kFlorence Warden 1857-ben Hanworth-ban (Middlesex) született Florence Alice Price néven. Az apja, C.W. Price egy tőzsdeügynök volt. Az iskoláit Brightonban, majd Franciaországban végezte (ahol éveket töltött). 1880 és 1885 között, mint színésznő dolgozott. 1887-ben feleségül ment Edward George Jameshez. A húga, Gertrude Warden (Gertrude Isabel Price) szintén regényíró volt. Florence több mint hetven regényt írt, leginkább romantikusokat, de gyakran írt olyan regényeket is, melyeken belül erős elem a bűnügyi téma.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi írónők  Szerző: Longvale

Krimi írónők: L. T. Meade

2017. május 8., hétfő 22:59:20 Europe/Budapest

L. T. Meade kL. T. Meade Elizabeth Thomasina Meade Smith ír/brit írónő irodalmi álneve volt. Az írországi Brandonban született. Felnőttként Londonba költözött, ahol Alfred Toulmin Smith felesége lett 1879-ben. Termékeny szerző volt: 17 éves korától írt és több mint 300 kiadott könyv maradt utána.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi írónők  Szerző: Longvale

Krimi írónők: Christianna Brand

2017. január 22., vasárnap 14:47:09 Europe/Budapest

Christianna Brand kChristianna Brand egy brit krimi író volt, aki főleg klasszikus rejtély-regényeket írt. Mary Christianna Milne néven született Malaysiában. A gyermekéveit Indiában töltötte. Mindenféle munkával megpróbálkozott, mint modell, táncosnő, eladó és nevelőnő. Az első bűnügyi regényét úgy írta, hogy közben eladóként dolgozott. Death in High Heels 1941-ben jelent meg és a főhőse Charlesworth felügyelő. De 1941-ben kiadott még egy regényt is, Heads You Lose címmel. Ennek főhőse Cockrill felügyelő volt, aki Brand leghíresebb sorozatkaraktere maradt. Összesen hat regényt adott ki 1941 és 1955 között, melyek főhőse Cockrill volt. Charlesworth felügyelővel két regényt és Chucky felügyelővel szintén két regényt írt. Ezek mellett írt még tíz független bűnügyi regényt is.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi írónők  Szerző: Longvale

Krimi írónők: Dorothy L. Sayers

2016. július 4., hétfő 21:04:17 Europe/Budapest

Dorothy L. Sayers kDorothy Leigh Sayers egy angol klasszikus krimi írónő volt. Az apja iskolamesterként dolgozott. Dorothy kitűnő eredménnyel végezte iskoláit. Már fiatalon verseket írt. Az első verses kötete 1916-ban jelent meg. 1922 és 31 között egy ügynökségnek reklámszövegeket írt.
1920 körül határozhatta el, hogy bűnügyi regényeket fog írni. A Whose Body? c. detektívregénye 1923-ban jelent meg. Már ebben megteremtette sorozatkarakterét, Lord Peter Wimseyt, az arisztokrata detektívet. Wimsey egy átlagos magasságú, szőkés hajú, sasorrú, sármos figura, aki a saját szórakozására oldja meg a rejtélyeket. Tipikus aranykori úri detektív: van inasa, szeret krikettezni, magas az intelligenciája és persze fizikálisan is erős. A regények szerint 1890-ben született és velünk öregszik, ugyanis Sayers 1937-ig összesen 13 detektívregényt írt, és mindnek Lord Peter Wimsey volt a főhőse. A nyomozásaiban segíti sógora, Charles Parker felügyelő is.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi írónők  Szerző: Longvale

Krimi írónők: Helen McCloy

2016. április 17., vasárnap 23:57:05 Europe/Budapest

Helen McCloy kicsiHelen Worrell Clarkson McCloy egy new yorki születésű amerikai klasszikus stílusú detektív-regényíró volt. Apja egy lapszerkesztő, anyja pedig szintén író volt. Iskoláit New Yorkban végezte, majd 19 évesen Párizsba utazott, ahol a Sorbonne-on tanult, majd újságíróskodott. Amerikába csak 1932-ben tért vissza. 1946-ban feleségül ment Davis Dresserhez, a híres-hírhedt Mike Shayne-regények írójához, aki a Brett Halliday írói álnevet használta. Házasságuk 1961-ig tartott, de mikor már Dresser elvette, McCloy maga is híres krimiíró volt.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi írónők  Szerző: Longvale

Krimi írónők: Patricia Highsmith

2015. augusztus 19., szerda 23:20:40 Europe/Budapest

Patricia HighsmithPatricia Highsmith egy amerikai thriller író volt, Mary Patricia Plangman néven született Texasban. Születése után tíz nappal szülei elváltak. 1927-ben hivatalosan adoptálta anyja új férje, Stanley Highsmith. A család New Yorkban élt. Patricia 1942-ben diplomázott. A főiskolán drámaírást is tanult. A 1942-től képregények számára írt szövegeket. Első regénye, a Strangers on a Train 1950-ben jelent meg, és hozott számára egy mérsékelt sikert.

 

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi írónők  Szerző: Longvale

Krimi írónők: Marie Adelaide Belloc Lowndes

2015. június 7., vasárnap 15:26:39 Europe/Budapest

Marie Adelaide Belloc LowndesMarie Adelaide Belloc Lowndes egy angol regényírónő volt, aki 1898-től rengeteget írt: regényt, novellát és újságcikkeket. Az anyja angol volt, egy híres feminista, de az apja, egy francia ügyvéd. Mindkét ágon akadtak jeles ősei, rokonai, mint író, festő, természettudós. Bár Londonban született, de Franciaországban nevelkedett. 28 évesen feleségül ment Frederick Sawrey A. Lowndeshez (írt Philip Curtin és Elizabeth Rayner álneveken is). Több mint hetven könyvet írt, többféle műfajban, de ami miatt foglalkozunk vele: írt detektívregényeket, lélektani thrillereket és rémtörténeteket is, hisz az összes regényének fele ide sorolható. Belloc Lowndest lenyűgözték kora híres bűnelkövetői, mint Hasfelmetsző Jack vagy Lizzie Borden. Kísértettörténeteket is írt, melyeket máig jelentősnek tartanak.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi írónők  Szerző: Longvale

Krimi írónők: Baroness Orczy

2014. november 21., péntek 20:39:49 Europe/Budapest

Baroness OrczyAz angol nyelvterületen leginkább Baroness Orczy néven ismert írónő a magyarországi Tarnaörsön született 1865-ben Orczy Emma bárónőként. Szüleivel 15 évesen elhagyta az országot. Végül Londonban telepedett le, ahol 1894-ben házasságot kötött egy fiatal brit rajzolóval, Montague MacLean Barstow-val. Nehéz körülmények között éltek, s próbaképpen elkezdett írni. A világsikert az 1903-ban kiadott A Vörös Pimpernel c. regény hozta, majd annak további folytatásai. Ezek történelmi kalandregények voltak, s ha csak ezeket írta volna, nem foglalkoznánk vele, azonban a krimi-történelem szempontjából két jelentős sorozata volt, melyet máig méltányolnak.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi írónők  Szerző: Longvale

1 - 10 elem, Összesen:14

Emelkedő irány beállítása
oldalanként
Oldal:
  1. 1
  2. 2