1 - 10 elem, Összesen:167

Emelkedő irány beállítása
oldalanként
Oldal:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Krimi írónők: Daphne du Maurier

2019. augusztus 9., péntek 12:28:38 Europe/Budapest

Daphne du Maurier kDaphne du Maurier 1907-ben Londonban született egy nem mindennapi családba. Szülei színészek voltak. Apai nagyapja író és karikaturista. Daphne-nek két leánytestvére volt: a nővére író, a húga festő lett. 1927-ben Daphne családjának Cornwallban megtetszett egy folyó melletti ház, ideköltöztek. Itt kezdett nem sokra rá novellákat írni. Több története is Cornwallhoz kapcsolódik. Du Maurier első írásai a Beaumont's Bystander és a Cassell’s magazinokban jelentek meg, majd nem sokra rá napvilágot első regénye, a The Loving Spirit (1931). Már ez is sikert aratott. 1932-ben ment férjhez Sir Frederick Browninghoz vezérőrnagyhoz, egy angol nemzeti hőshöz. Három gyerekük született.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi írónők  Szerző: Admin Ekönyvespolc

Krimi írónők: A. K. Green

2019. június 1., szombat 16:52:49 Europe/Budapest

anna-katharine-green-kAnna Katharine Green egy amerikai regényírónő és költőnő volt. New Yorkban született. Előbb költészettel próbálkozott, majd megírta élete első és máig legismertebb regényét: The Leavenworth Case (1878). Wilkie Collins dicsérte, mint az év sikerregényét. Green élete során mintegy negyven könyvet adott ki. Melyek nagy része bűnügyi regény és novelláskötet.
1884-ben férjhez ment Charles Rohlfs színészhez, aki hét évvel fiatalabb volt nála (ami abban a korban elég szokatlan volt). Három gyermekük született. Green 1935-ben halt meg, 88 éves korában, Buffalóban.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi írónők  Szerző: Longvale

Krimiírók: F. Van Wyck Mason

2019. május 5., vasárnap 21:29:44 Europe/Budapest

Francis Van Wyck Mason kFrancis Van Wyck Mason egy amerikai történész és sikeres regényíró volt. Ez utóbbiként 65 regényt és számos novellát adott ki. Mason egy régi fehér gazdag családba született Bostonban. Az apja konzul volt, s Mason a gyerekkorát Európában töltötte. 17 évesen harcolt az I. világháborúban. Miután leszerelt elvégezte az egyetemet, majd antik holmikkal kereskedett. 1927-ben egy volt főiskolai tanára biztatására írni kezdett. Ugyanebben az évben megnősült New Yorkban, feleségül vette Dorothy L. MacReady-t.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimiírók  Szerző: Longvale

A ponyva királyai: Valentine Williams

2019. április 4., csütörtök 20:58:39 Europe/Budapest

Valentine Williams kValentine Williams egy angol újságíró, színész, forgatókönyvíró és nagyon népszerű regényíró volt, de mára jobbára elfelejtették. George Valentine Williams néven született Londonban. A családjából többen is újságírók voltak. Ő is, mint újságíró kezdte pályafutását, mint a Reuters, majd a Daily Mail külföldi tudósítója. Az I. világháborúban haditudósító volt. A háború vége felé kezdett regényei irásába. 1918-tól a haláláig huszonkilenc regénye jelent meg. Ezek gyakorlatilag bűnügyi és kémregények, thrillerek. 1926-ban végleg felhagyott az újságírással, hogy kizárólag a regényírással fogllalkozzon. A II. világháború idején a brit titkos szolgálathoz került. Mindössze egy évvel élte túl a háború befejezését.

Tovább olvasom ►
Rovat: A ponyva királyai  Szerző: Longvale

A ponyva királyai: Leslie Charteris

2019. február 19., kedd 19:13:56 Europe/Budapest

leslie charteris kLeslie Charteris az írói álneve volt Leslie Charles Bowyer Yin-nek. Módos szülők gyerekeként született Szingapúrban, kínai apától és angol anyától. Már középiskolásként elkezdett novellákat írni. 1928-ban megalkotta híres sorozathősét, Simon Templart, alias Angyalt. Leslie Charteris „Angyal” sorozatában összesen 50 kötet jelent meg 1928 és 1983 között, mely egyaránt tartalmaz regényeket és novellásköteteteket. Azonban ennél jelentősen több az Angyal-könyvek száma: ugyanis Charteris egy csomó kizárólag a francia közönség számára írt könyvet is kiadott 1950-től, melyek nem jelentek meg angolul. Ezekkel együtt kereken 90 Angyal-kötettel számolnak a bibliográfiák 1928 és 83 között. Charteris 1936-ban megalapította a The Saint Club-ot, aminek elnöke Simon Templar volt, s az alelnöke maga Charteris, egészen az 1993-ban bekövetkezett haláláig. Ezt a tisztséget tőle Roger Moore, Ian Ogilvy és Simon Dutton örökölte.

Tovább olvasom ►
Rovat: A ponyva királyai  Szerző: Longvale

Horrorírók: Richard Marsh

2019. február 12., kedd 19:14:32 Europe/Budapest

Richard Mars kRichard Marsh Londonban született Richard Bernard Heldmann néven. A maga idejében nagyon népszerű író volt, s nem csak Angliában. Heldmann 1880-ban kezdte el magazinokban közölni kalandos történeteit, közte a kora egyik leghíresebb magazinjában, az Union Jack-ban. 1883 közepétől minden fikcióját Richard Marsh néven publikált. Aránylag termékeny szerzőnek számított, mivel közel nyolcvan könyvet adott ki: regényeket és novellásköteteket.

Tovább olvasom ►
Rovat: Horrorírók  Szerző: Longvale

Krimi akták: Az áruló lámpa

2019. február 6., szerda 22:04:48 Europe/Budapest

1919-broken-blossomsThomas Burke (1886-1945) angol szerző első sikeres novelláskötete a Limehouse Nights (1916) volt. Limehouse London egy szegény kerülete volt, ahol nagyon sok szegény kínai élt. A városrész volt az ópiumkereskedelem melegágya. A történetek itt játszódnak. Az egyik történet (The Chink and the Child) annyira megtetszett a híres amerikai filmrendezőnek, D.W. Griffith-nek, hogy némafilmet rendezett belőle Broken Blossoms (1919) címmel.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi akták  Szerző: Longvale

Krimiírók: Harold Q. Masur

2018. december 27., csütörtök 20:34:58 Europe/Budapest

Harold Q. Masur kHarold Quincey Masur egy amerikai jogász és krimiíró volt. 1934-ben végzett, mint jogász a New York-i Jogtudományi Egyetemen. Hivatását 1935 és 42 közt gyakorolta. A háború után pályát módosított: újságíró lett és közben bűnügyi novellákat, majd regényeket írt.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimiírók  Szerző: Longvale

Krimiírók: Edgar Wallace

2018. november 25., vasárnap 23:20:34 Europe/Budapest

Edgar Wallace kRichard Horatio Edgar Wallace egy színész és egy színésznő fia volt, de a szülei nem voltak házasok. Anyja nem is tudta felnevelni, már kilencnapos korában a Freeman család gondjaira bízta, ők nevelték fel. A család Dicknek nevezte a kisfiút, s ez a becenév családi körben megmaradt élete végéig. Újságíróként kezdte a Daily Mail-nál, aminek haditudósítója volt 1898-tól. Ekkoriban még szó sem volt, hogy regényíró lesz. Három verseskötetet adott ki 1898 és 1900 között, majd írt munkát 1901-ben az angol-búr háborúról.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimiírók  Szerző: Longvale

Krimi akták: Bezárt szoba rejtélyek

2018. október 2., kedd 23:38:38 Europe/Budapest

Locked-room kA „bezárt szoba rejtélyek” rendszerint olyan történetek, amelyekben általában gyilkosságot követnek el egy belülről bezárt szobában vagy más „lehetetlen” helyzetben. A műfaj történetére leginkább a magyarul is megjelent regényeken és novellákon át fogunk tekinteni, s csak a kikerülhetetlen, jelentős munkák vagy szerzők miatt térek el ettől. Ezzel is az oldal, a Krimi Birodalom eredeti célkitűzéseivel összhangban, hiszen azért jött létre, hogy áttekintse a magyar nyelven elérhető vagy megjelent krimi irodalmat és irányzatokat.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi akták  Szerző: Longvale

1 - 10 elem, Összesen:167

Emelkedő irány beállítása
oldalanként
Oldal:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5