1 - 10 elem, Összesen:173

Emelkedő irány beállítása
oldalanként
Oldal:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Krimi akták: Úri tolvaj, Úriember betörő

2020. augusztus 23., vasárnap 23:33:50 Europe/Budapest

Arsene_Lupin_art_Pierre_La_Fit xAz úri tolvajnak, úriember betörőnek voltak irodalmi előzményeik, mint a „becsületes” útonállók, betyárok, akik a rablott kincsekből a szegényeknek is adtak. Voltak köztük nemes, világot járt emberek is, hiszen Robin Hood is angol gróf volt, ahogy Jókai hőse Fatia Negra is gróf. Viszont a 19. század végén feltűnt úri tolvajok, minden bűnösségük ellenére, rokonszenves alakok. Rendszerint gentlemanek, előkelő tudósok, mágnások, grófok, márkik, akik nappal úriemberek, éjszaka pedig elegáns rablók, tolvajok, rendszerint műkincseket tulajdonítanak el. Lehetnek hölgyek is, úrinő tolvajok, s nem tehetnek róla, hogy a férfi párjaik lettek a híresebbek.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi akták  Szerző: Longvale

Krimi novellisták: Stephen Wasylyk

2020. június 7., vasárnap 22:53:02 Europe/Budapest

Stephen Wasylyk A 20. század utolsó harmadának egy jelentős krimi novellistája volt, az amerikai Stephen Wasylyk, aki 1922 decemberében született Pennsylvaniában. Civilben fotósként és művészeti rendezőként dolgozott. Mintegy 180 körüli rövid történetet hagyott maga után. Meglehetősen „későn” kezdett írni. Az első novellája csak 1968-ban jelent meg Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine c. krimi-magazinban, amikor már 46 éves volt.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi novellisták  Szerző: Longvale

Krimiírók: Julian Szemjonov

2020. május 31., vasárnap 11:58:30 Europe/Budapest

Julian Szemjonovics Szemjonov Julian Szemjonovics Szemjonov (Юлиaн Семёнович Семёнов) 1931-ben született Moszkvában. Ő egy orosz újságíró, forgatókönyvíró és regényíró volt. A moszkvai Keleti Tanulmányok Intézetében tanult 1948 és 53 között. Újságírói pályafutását 1955-ben kezdte. Fikciós történeteket azonban csak 1960-tól írt. A szovjet korszak egyik leghíresebb kém- és bűnügyi-regény szerzője volt.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimiírók  Szerző: Longvale

Krimiírók: Raymond Chandler

2020. január 13., hétfő 1:10:55 Europe/Budapest

Raymond Chandler kRaymond Thornton Chandler Chicagóban született, a szülei válása után még gyerekként Angliába került. 1907-től brit állampolgár. Előbb köztisztviselő, majd újságíró. 1908-tól verseket adott közre, főként a The Westminster Gazette nevű liberális lapban, majd 1911-től esszéi jelentek meg a The Academy nevű irodalmi lapban.
1912-ben visszatért az Államokba. A világháború vége felé harcolt Franciaországban. Még 25 éves volt, mikor belebolondult egy 43 éves, férjezett nőbe, Cissybe, akit csak jóval később 1924-ben tudott feleségül venni. 1922-ben a Dabney olajcégnél helyezkedett el, ahol egészen az aligazgatóságig küzdötte fel magát, hogy aztán az iszákossága miatt és amiatt, hogy a hivatali titkárnőkkel is kikezdett, 1932-ben el is bocsátották.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimiírók  Szerző: Longvale

Krimiírók: Stanislas-André Steeman

2019. november 29., péntek 0:34:00 Europe/Budapest

Steeman kStanislas-André Steeman egy belga illusztrátor és író volt. Bár a családja flamand eredetű volt, ő mégis francia nyelven írta regényeit. Élete nagy részét Liège-ben töltötte. Kivételes tehetség volt már fiatalon, hiszen már 15-18 évesen jelentek meg írásai, sőt két regénye is (1927 és 28-ban). 1928-33 között a belga La Nation újságírója volt.
A La Nation egy másik újságírójával, Herman Sartinivel (aki Sintair néven alkotott) közösen 1928-ban kiadtak egy bűnügyi regényt Le Mystère du zoo d'Anvers címmel („Az antwerpeni állatkert rejtélye”). Közösen még négy regényt írtak 1932-ig.
1930-ban két olyan regénye is megjelenik, melyeknek egy bizonyos Aimé Malaise felügyelő a főhőse. Ezzel a felügyelővel összesen négy regényt írt 1932-ig.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimiírók  Szerző: Longvale

Horrorírók: Algernon Blackwood

2019. szeptember 24., kedd 17:45:40 Europe/Budapest

Algernon Blackwood kAlgernon Henry Blackwood egy angol novellista, regényíró, újságíró és rádiós volt. Shooter's Hill-ben született (ma London része). Apja postahivatalnok volt. A fiatal Algernon elvégezte a Wellington főiskolát. Majd kitelepült Kanadába, ahol farmer volt, majd szállodás, de volt hegedűtanár és New Yorkban a The New York Times újságírója is.

Tovább olvasom ►
Rovat: Horrorírók  Szerző: Longvale

Krimi írónők: Daphne du Maurier

2019. augusztus 9., péntek 12:28:38 Europe/Budapest

Daphne du Maurier kDaphne du Maurier 1907-ben Londonban született egy nem mindennapi családba. Szülei színészek voltak. Apai nagyapja író és karikaturista. Daphne-nek két leánytestvére volt: a nővére író, a húga festő lett. 1927-ben Daphne családjának Cornwallban megtetszett egy folyó melletti ház, ideköltöztek. Itt kezdett nem sokra rá novellákat írni. Több története is Cornwallhoz kapcsolódik. Du Maurier első írásai a Beaumont's Bystander és a Cassell’s magazinokban jelentek meg, majd nem sokra rá napvilágot első regénye, a The Loving Spirit (1931). Már ez is sikert aratott. 1932-ben ment férjhez Sir Frederick Browninghoz vezérőrnagyhoz, egy angol nemzeti hőshöz. Három gyerekük született.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi írónők  Szerző: Longvale

Krimi írónők: A. K. Green

2019. június 1., szombat 16:52:49 Europe/Budapest

anna-katharine-green-kAnna Katharine Green egy amerikai regényírónő és költőnő volt. New Yorkban született. Előbb költészettel próbálkozott, majd megírta élete első és máig legismertebb regényét: The Leavenworth Case (1878). Wilkie Collins dicsérte, mint az év sikerregényét. Green élete során mintegy negyven könyvet adott ki. Melyek nagy része bűnügyi regény és novelláskötet.
1884-ben férjhez ment Charles Rohlfs színészhez, aki hét évvel fiatalabb volt nála (ami abban a korban elég szokatlan volt). Három gyermekük született. Green 1935-ben halt meg, 88 éves korában, Buffalóban.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi írónők  Szerző: Longvale

Krimiírók: F. Van Wyck Mason

2019. május 5., vasárnap 21:29:44 Europe/Budapest

Francis Van Wyck Mason kFrancis Van Wyck Mason egy amerikai történész és sikeres regényíró volt. Ez utóbbiként 65 regényt és számos novellát adott ki. Mason egy régi fehér gazdag családba született Bostonban. Az apja konzul volt, s Mason a gyerekkorát Európában töltötte. 17 évesen harcolt az I. világháborúban. Miután leszerelt elvégezte az egyetemet, majd antik holmikkal kereskedett. 1927-ben egy volt főiskolai tanára biztatására írni kezdett. Ugyanebben az évben megnősült New Yorkban, feleségül vette Dorothy L. MacReady-t.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimiírók  Szerző: Longvale

A ponyva királyai: Valentine Williams

2019. április 4., csütörtök 20:58:39 Europe/Budapest

Valentine Williams kValentine Williams egy angol újságíró, színész, forgatókönyvíró és nagyon népszerű regényíró volt, de mára jobbára elfelejtették. George Valentine Williams néven született Londonban. A családjából többen is újságírók voltak. Ő is, mint újságíró kezdte pályafutását, mint a Reuters, majd a Daily Mail külföldi tudósítója. Az I. világháborúban haditudósító volt. A háború vége felé kezdett regényei irásába. 1918-tól a haláláig huszonkilenc regénye jelent meg. Ezek gyakorlatilag bűnügyi és kémregények, thrillerek. 1926-ban végleg felhagyott az újságírással, hogy kizárólag a regényírással fogllalkozzon. A II. világháború idején a brit titkos szolgálathoz került. Mindössze egy évvel élte túl a háború befejezését.

Tovább olvasom ►
Rovat: A ponyva királyai  Szerző: Longvale

1 - 10 elem, Összesen:173

Emelkedő irány beállítása
oldalanként
Oldal:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5