1 - 10 elem, Összesen:26

Emelkedő irány beállítása
oldalanként
Oldal:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Krimi akták: Byrnes felügyelő

2021. április 1., csütörtök 22:23:00 Europe/Budapest

Thomas_F._ByrnesxJulian Hawthorne (1846-1934) egy amerikai író és újságíró volt. Számos témában képviseltette magát. Írt költeményeket, novellákat, regényeket, esszéket, utazási könyveket, életrajzokat, történeti munkákat és végül, de végül és nem utolsó sorban detektívregényeket.
A művészetek iránt meg is volt benne már az érdeklődés, de ezt a családjából hozta, hiszen az anyja festőnő, míg az apja a híres író, Nathaniel Hawthorne volt.
A sokoldalú tevékenysége az egyik oka, hogy ez a poszt nem igazán vele, hanem az egyik hősével kíván foglalkozni. 1887 és 1888 között Hawthorne egy öt regényből álló bűnügyi sorozatot tett közé, aminek főhőse egy bizonyos Byrnes felügyelő (The Great Bank Robbery, An American Penman, A Tragic Mystery, Section 558, és Another's Crime). Azonban ő más főhősökhöz képest nem egy kitalált figura volt, hanem Julian jóbarátja, New York város híres főrendőre…

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi akták  Szerző: Longvale

Krimi akták: A rejtőző nép

2020. szeptember 28., hétfő 21:51:36 Europe/Budapest

Leprechaun_or_Clurichaun-xAz európai és észak-afrikai mesékben és mítoszokban Thulétől az Egyenlítőig rendszeresen feltűnnek rejtőző, rejtőzködő népek emlékei. A föld számos pontján találtak a mélyben rejtőző építményeket, alagútrendszerek, sőt városokat, melyek egy ismert kultúrához sem sorolhatók. Kik alkották ezeket? Yucatánban, Alpokban, Britanniában vagy KisÁzsiában találtak hegyekbe vágott folyosókat, termeket, ciszternákat. Az ókori görög szerzők emlegették az Észak-Afrikában lakó trogloditákat, azaz üreglakókat. Az Észak-Afrikát és Európát megszálló fehér emberek, sémik, árják és más fajok már itt találták ezeket a törzseket, akik éppen előlük váltak bujdosóvá, rejtőzködővé.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi akták  Szerző: Longvale

Krimi akták: Úri tolvaj, Úriember betörő

2020. augusztus 23., vasárnap 23:33:50 Europe/Budapest

Arsene_Lupin_art_Pierre_La_Fit xAz úri tolvajnak, úriember betörőnek voltak irodalmi előzményeik, mint a „becsületes” útonállók, betyárok, akik a rablott kincsekből a szegényeknek is adtak. Voltak köztük nemes, világot járt emberek is, hiszen Robin Hood is angol gróf volt, ahogy Jókai hőse Fatia Negra is gróf. Viszont a 19. század végén feltűnt úri tolvajok, minden bűnösségük ellenére, rokonszenves alakok. Rendszerint gentlemanek, előkelő tudósok, mágnások, grófok, márkik, akik nappal úriemberek, éjszaka pedig elegáns rablók, tolvajok, rendszerint műkincseket tulajdonítanak el. Lehetnek hölgyek is, úrinő tolvajok, s nem tehetnek róla, hogy a férfi párjaik lettek a híresebbek.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi akták  Szerző: Longvale

Krimi akták: Az áruló lámpa

2019. február 6., szerda 22:04:48 Europe/Budapest

1919-broken-blossomsThomas Burke (1886-1945) angol szerző első sikeres novelláskötete a Limehouse Nights (1916) volt. Limehouse London egy szegény kerülete volt, ahol nagyon sok szegény kínai élt. A városrész volt az ópiumkereskedelem melegágya. A történetek itt játszódnak. Az egyik történet (The Chink and the Child) annyira megtetszett a híres amerikai filmrendezőnek, D.W. Griffith-nek, hogy némafilmet rendezett belőle Broken Blossoms (1919) címmel.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi akták  Szerző: Longvale

Krimi akták: Bezárt szoba rejtélyek

2018. október 2., kedd 23:38:38 Europe/Budapest

Locked-room kA „bezárt szoba rejtélyek” rendszerint olyan történetek, amelyekben általában gyilkosságot követnek el egy belülről bezárt szobában vagy más „lehetetlen” helyzetben. A műfaj történetére leginkább a magyarul is megjelent regényeken és novellákon át fogunk tekinteni, s csak a kikerülhetetlen, jelentős munkák vagy szerzők miatt térek el ettől. Ezzel is az oldal, a Krimi Birodalom eredeti célkitűzéseivel összhangban, hiszen azért jött létre, hogy áttekintse a magyar nyelven elérhető vagy megjelent krimi irodalmat és irányzatokat.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi akták  Szerző: Longvale

Krimi akták: Okkult detektívek

2018. június 24., vasárnap 23:34:16 Europe/Budapest

Dresden kAz okkult detektív egy hagyományos detektív figura, akinek a története keveredik természetfölötti horror fikcióval. Természetesen ez a detektív járatos a természetfölötti, paranormális jelenségek terén, ismeri titkos társaságokat, a fekete mágiát és más hasonló tudományokat. Sokszor maga a detektív is rendelkezik paranormális képességekkel. Az első ilyen detektívek rendszerint kísérteteket hajszoltak. Mivel sok okkult detektívhős van az irodalomban, így a két leghíresebb és legjelentősebb alakjáról (Carnacki és Dresden) szólok csak részletesebben.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi akták  Szerző: Longvale

Krimi akták: X-9-es titkos ügynök

2018. június 1., péntek 23:12:08 Europe/Budapest

Secret Agent X-9A King Features Syndicate nevű vállalat indította el az X-9-es titkos ügynök képregényes kalandjait 1934-ben. Rajzolónak Alex Raymondot kérték fel, míg a szövegírást az akkor már híres Dashiell Hammett vállalta. A King Features Syndicate rengeteg napilapnak szállított napi képregénycsíkokat (ez átlagban 3-4 képkockát jelent). Az X-9-es titkos ügynök 1934. január 22-én adták le a lapok az első képsort. A sorozat egyébként olyan híres lett, hogy különböző rajzolókkal és szövegírókkal egészen 1996. február 10-éig tartott.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi akták  Szerző: Longvale

Krimi akták: Agatha Christie első magyarul megjelent története

2017. december 21., csütörtök 20:49:43 Europe/Budapest

Agatha ChristieAgatha Christie már Angliában gyakorlatilag híres lett az első regénye, a The Mysterious Affair at Styles (1920) megjelenése után. Ezt a regényt  A titokzatos stylesi eset címmel folytatásos regényként közölte a Tolnai Világlapja Kolozs Pál fordításában (13 részben, 1930/44. és 1931.5. sz.).  Könyv formában ugyanez a fordítás csak 1943-ban jelent meg a Kaland kiadó gondozásában, Poirot mester címmel. Érdekes viszont, hogy Agatha Christie a "titokzatos eltűnése" ürügyén már aránylag ismert volt Magyarországon azelőtt, hogy bármi is megjelent volna tőle magyarul.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi akták  Szerző: Longvale

Krimi akták: Anthony Ravenhill, a bűnkereskedő

2017. november 1., szerda 18:56:11 Europe/Budapest

Ravenhill kAnthony Ravenhill karakterének megalkotója Reginald Francis Foster angol detektív szerző és újságíró volt (születési neve: Reginald Frank Foster, 1896-1975). A szerzőt mára jobbára elfeledték, de a saját korában sem számított termékeny szerzőnek. Foster pap volt, ami nem is meglepő abban a korban, mert több anglikán pap írt detektívtörténeteket. Allen J. Hubin a legnagyobb krimi bibliográfus és történész 11 detektívregényt tulajdonít R. Francis Fosternek 1924 és 1936 között (ebben van egy novelláskötet is).

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi akták  Szerző: Longvale

Krimi akták: Shub-Niggurath

2017. augusztus 20., vasárnap 11:21:03 Europe/Budapest

Shub-Niggurath3 kShub-Niggurath s Cthulhu-mítosz egy istensége. Lovecraft a Suttogás a sötétben c. novellában azt „Erdő Urának” mondta. Shub-Niggurath-ot többször úgy írta le, mint Az Erdők Fekete Kecskéje, az ezer ivadékával. Igazából sohasem tért ki rá bővebben, csak utalt a varázslások idézésekor. Lovecraft egy olyan sötét, hím (vagy nőstény) istenséget képzelt el, vagy idézett meg, akinek előzménye benne van az emberiség legrégibb hagyományaiban.

Tovább olvasom ►
Rovat: Krimi akták  Szerző: Longvale

1 - 10 elem, Összesen:26

Emelkedő irány beállítása
oldalanként
Oldal:
  1. 1
  2. 2
  3. 3