10 Cikk

Emelkedő irány beállítása
oldalanként

A ponyva királyai: Sherlock Holmes a ponyvahős

2017. október 5., csütörtök 20:35:47 Europe/Budapest

Sherlock Holmes kA berlini Verlagshaus für Volksliteratur und Kunst nevű kiadó 1907. január 17-én indította útjára a Detectiv Sherlock Holmes und seine weltberühmten Abenteuer fejcímű ponyvafüzeteit. Minden füzet nagyjából A/4-es méretű és 32 oldalas volt. Hetente jelentek meg. Csodálatos, színes borítókat kaptak, melyeket Alfred Roloff tervezett.

Tovább olvasom ►
Rovat: A ponyva királyai  Szerző: Longvale

Krimi akták: A franciák OSS 117-es ügynöke

2016. szeptember 18., vasárnap 15:30:07 Europe/Budapest

Hubert Bonassseur de la Bath kEgy Jean Brochet nevű francia ponyvaszerző (1921-1963) több álnevet is használt, de Jean Bruce név alatt megalkotta a franciák James Bondhoz hasonló hősét. 1949-ben adott ki egy kémregényt (Tu parles d'une ingénue), melynek fő karaktere Hubert Bonassseur de la Bath nevű ügynök, aki louisianai (francia ősökkel rendelkező) vagány fickó. A nők oda vannak érte, igazi kalandor és kiváló verekedő. Hubert OSS 117 néven az amerikai titkosszolgálatnak dolgozik. Viszont Bruce hőse négy évvel megelőzte James Bond megjelenését.

Tovább olvasom ►
Rovat: A ponyva királyai  Szerző: Longvale

A ponyva királyai: Hal Ellson

2016. szeptember 1., csütörtök 13:42:43 Europe/Budapest

Duke kHarold Ellson egy amerikai krimi író volt, aki a novelláit is regényeit Hal Ellson néven jelentette meg. Viszonylag nem sok, mindössze 16 regényt jelentetett meg 1949 és 1971 között. A regényeinek sokszor központi elemei a fiatalkorú bűnözők, prostituáltak. A fiatalkori bűnözésre már pályája elején felfigyelt, ugyanis Ellson eredetileg szociális munkás volt. A negyvenes években a manhattani Bellevue kórházban dolgozott afféle segítőként, lélekbúvárként, ahol ő találkozott lelkileg sérült, serdűlő korú páciensekkel. Ezek a fiatalok Ellsont afféle gyóntatóatyaként látták, akinek elmesélhették történetüket, titkaikat. Az író állítása szerint ezek a történetek alapjaiul szolgáltak a regénytémáinak. A regényeit állítása szerint kézzel írta, mialatt a new yorki metróval a munkahelyére és onnan haza utazott.

Tovább olvasom ►
Rovat: A ponyva királyai  Szerző: Longvale

A ponyva királyai: Irving Wallace

2016. április 27., szerda 14:43:33 Europe/Budapest

Irving Wallace kicsiIrving Wallace egy amerikai bestseller szerző volt, akit leginkább a politikai thrillerei és szexuális töltetű drámái tettek híressé. Azon populáris szerzők közé tartozik, mint Robert Ludlum, Alistair MacLean vagy Jack Higgins, akiket az irodalomkritikusok sohasem értékeltek, a szakma sem adott nekik irodalmi díjakat, mégis milliószámra keltek egy könyveik.

Tovább olvasom ►
Rovat: A ponyva királyai  Szerző: Longvale

A ponyva királyai: Sax Rohmer

2016. február 27., szombat 19:59:02 Europe/Budapest

Sax RohmerkicsiArthur Henry Ward populáris angol író használta a Sax Rohmer álnevet. Leginkább arról nevezetes, hogy ő alkotta meg a híres-hírhedt Dr. Fu Manchu sorozatot.
Birminghami munkáscsaládba született. Iskoláinak elvégzése után köztisztviselői állást kapott. Már ekkor minden szabadidejét az írásra fordította. 1909-ben feleségül vette Rose Elizabeth Knox-ot.

Tovább olvasom ►
Rovat: A ponyva királyai  Szerző: Longvale

A ponyva királyai: Ian Fleming

2015. október 25., vasárnap 16:27:42 Europe/Budapest

Ian FlemingIan Lancaster Fleming egy angol populáris kémregényíró volt. Gazdag családból származott. Több banki munkahelye is volt mire kikötött a brit haditengerészet kémelhárításánál. A II. világháború idején, mint kém tevékenykedett. A háború után újságíró lett.
1952-ben feleségült vette Ann Charterist, akinek elmesélte, hogy elképzelt a kémregényt. Ann biztatta férjét a regény megírására. A jamaicai birtokukra utaztak, ott Fleming megírta első regényét a Casino Royale-t, aminek főhősét James Bondnak, Őfelsége 007 számú ügynökének nevezte. A regény 1953. áprilisában jelent meg, óriási sikert aratva.
Fleming kamaszként falta Sapper Bulldog Drummond-regényeit. Sapper hőse lehetett az, aki leginkább befolyással volt Bond karakterének megteremtésében, és a végső lökést a karakternek az amerikai hardboiled szerző, Mickey Spillane által teremtett Mike Hammer adta meg.

Tovább olvasom ►
Rovat: A ponyva királyai  Szerző: Longvale

A ponyva királyai: Sapper

2015. szeptember 14., hétfő 18:30:26 Europe/Budapest

Herman Cyril McNeile - SapperHerman Cyril McNeile egy brit populáris thriller író volt. Hivatásos katona akart lenni, akárcsak az apja. Az első világháború alatt, a lövészárkokban kezdett el novellákat írni, amiket elküldött a Daily Mailnak. Nem engedték, mint hivatásos brit tiszt a McNeille név alatt közölje ezeket, így kapta a Sapper álnevet, ami annyit tesz: „utász”.
Rengeteg rövid történetet írt, nagyrészt háborús és kalandos novellákat, melyek kötetekbe összegyűjtve már 1915-től folyamatosan megjelentek (az első ilyen háborús novelláskötete a The Lieutenant and Others c. volt, a borítóját lásd lentebb). Életében összesen 19 novelláskötetet jelentetett meg (ami több, mint regényei száma!).

Tovább olvasom ►
Rovat: A ponyva királyai  Szerző: Longvale

A ponyva királyai: Alistair MacLean

2015. augusztus 28., péntek 0:00:55 Europe/Budapest

Alistair MacLeansAlistair (Stuart) MacLean egy skót születésű thriller és kaland regényíró volt. 1941-ben bevonult a brit hadseregbe, végig harcolta a háborút. Leszerelése után tanári diplomát szerzett és iskolai tanárként dolgozott. Már az első novellája, egy tengeri történet, a The Dileas, amit Glasgow Herald közölt 1954 márciusában, díjat nyert. Viszont novellát egész élete során keveset írt, végig megmaradt regényírónak. Rövid történeteiből kiadták a The Lonely Sea (1985) c. kötetet. Első regénye, a HMS Ulysses 1955-ben szintén sikert aratott. MacLean ezután főállású író lett.

Tovább olvasom ►
Rovat: A ponyva királyai  Szerző: Longvale

A ponyva királyai: Walker felügyelő

2015. március 4., szerda 18:03:57 Europe/Budapest

Walker felügyelő1989-ben egy Axon KFG nevű kiadó megjelentetett „Florida Könyvek” néven ponyvafüzeteket. Több sorozatuk is volt, mindegyik német ponyvaszerzők írásait adta. Az egyik sorozat a Walker felügyelő volt. Négy számot adtak ki, számozás nélkül. Majd hirtelen a füzetek, mint „Florida magazin – regényújság” jelentek meg a POSTPRINT Kft. kiadásában (és még mindig 1989-ben vagyunk). Az első ilyen Walker felügyelő füzet a Hóhérok volt, ami 1-es számot kapott a sarkán, s ettől fogva az összes Walker felügyelő számozva jelent meg.

Tovább olvasom ►
Rovat: A ponyva királyai  Szerző: Longvale

A ponyva királyai: Achmed Abdullah

2014. november 14., péntek 16:41:24 Europe/Budapest

Achmed AbdullahAchmed Abdullah világutazó és kalandor a két világháború közötti Amerika egy leghíresebb-hírhedtebb pulp-szerzője és forgatókönyvírója volt. Az életéről úgyszólván csak az amerikai évei látszanak biztosnak, mikor az 1914 után bevándorolt az Egyesült Államokba.
Azt állította ugyanis magáról, hogy az igazi neve Alexander Nicholayevitch Romanov és 1881-ben Jaltában született. Apja Romanov Miklós cár unokatestvére lett volna, míg az anyja a kabuli emír lánya, Nourmahal Durani afgán hercegnő volt. Az anyja megpróbálta az apját megölni, majd az anyai nagyszüleihez került Kabulba, akik az angliai Eltonba küldték 12 évesen tanulni. Feltűnő jelenség volt az akkori elit angol iskolában: a fiú turbánt és fülbevalót viselt.

Tovább olvasom ►
Rovat: A ponyva királyai  Szerző: Longvale

10 Cikk

Emelkedő irány beállítása
oldalanként