1 - 10 elem, Összesen:12

Emelkedő irány beállítása
oldalanként
Oldal:
  1. 1
  2. 2

A ponyva királyai: Valentine Williams

2019. április 4., csütörtök 20:58:39 Europe/Budapest

Valentine Williams kValentine Williams egy angol újságíró, színész, forgatókönyvíró és nagyon népszerű regényíró volt, de mára jobbára elfelejtették. George Valentine Williams néven született Londonban. A családjából többen is újságírók voltak. Ő is, mint újságíró kezdte pályafutását, mint a Reuters, majd a Daily Mail külföldi tudósítója. Az I. világháborúban haditudósító volt. A háború vége felé kezdett regényei irásába. 1918-tól a haláláig huszonkilenc regénye jelent meg. Ezek gyakorlatilag bűnügyi és kémregények, thrillerek. 1926-ban végleg felhagyott az újságírással, hogy kizárólag a regényírással fogllalkozzon. A II. világháború idején a brit titkos szolgálathoz került. Mindössze egy évvel élte túl a háború befejezését.

Tovább olvasom ►
Rovat: A ponyva királyai  Szerző: Longvale

A ponyva királyai: Leslie Charteris

2019. február 19., kedd 19:13:56 Europe/Budapest

leslie charteris kLeslie Charteris az írói álneve volt Leslie Charles Bowyer Yin-nek. Módos szülők gyerekeként született Szingapúrban, kínai apától és angol anyától. Már középiskolásként elkezdett novellákat írni. 1928-ban megalkotta híres sorozathősét, Simon Templart, alias Angyalt. Leslie Charteris „Angyal” sorozatában összesen 50 kötet jelent meg 1928 és 1983 között, mely egyaránt tartalmaz regényeket és novellásköteteteket. Azonban ennél jelentősen több az Angyal-könyvek száma: ugyanis Charteris egy csomó kizárólag a francia közönség számára írt könyvet is kiadott 1950-től, melyek nem jelentek meg angolul. Ezekkel együtt kereken 90 Angyal-kötettel számolnak a bibliográfiák 1928 és 83 között. Charteris 1936-ban megalapította a The Saint Club-ot, aminek elnöke Simon Templar volt, s az alelnöke maga Charteris, egészen az 1993-ban bekövetkezett haláláig. Ezt a tisztséget tőle Roger Moore, Ian Ogilvy és Simon Dutton örökölte.

Tovább olvasom ►
Rovat: A ponyva királyai  Szerző: Longvale

A ponyva királyai: Sherlock Holmes a ponyvahős

2017. október 5., csütörtök 20:35:47 Europe/Budapest

Sherlock Holmes kA berlini Verlagshaus für Volksliteratur und Kunst nevű kiadó 1907. január 17-én indította útjára a Detectiv Sherlock Holmes und seine weltberühmten Abenteuer fejcímű ponyvafüzeteit. Minden füzet nagyjából A/4-es méretű és 32 oldalas volt. Hetente jelentek meg. Csodálatos, színes borítókat kaptak, melyeket Alfred Roloff tervezett.

Tovább olvasom ►
Rovat: A ponyva királyai  Szerző: Longvale

Krimi akták: A franciák OSS 117-es ügynöke

2016. szeptember 18., vasárnap 15:30:07 Europe/Budapest

Hubert Bonassseur de la Bath kEgy Jean Brochet nevű francia ponyvaszerző (1921-1963) több álnevet is használt, de Jean Bruce név alatt megalkotta a franciák James Bondhoz hasonló hősét. 1949-ben adott ki egy kémregényt (Tu parles d'une ingénue), melynek fő karaktere Hubert Bonassseur de la Bath nevű ügynök, aki louisianai (francia ősökkel rendelkező) vagány fickó. A nők oda vannak érte, igazi kalandor és kiváló verekedő. Hubert OSS 117 néven az amerikai titkosszolgálatnak dolgozik. Viszont Bruce hőse négy évvel megelőzte James Bond megjelenését.

Tovább olvasom ►
Rovat: A ponyva királyai  Szerző: Longvale

A ponyva királyai: Hal Ellson

2016. szeptember 1., csütörtök 13:42:43 Europe/Budapest

Duke kHarold Ellson egy amerikai krimi író volt, aki a novelláit is regényeit Hal Ellson néven jelentette meg. Viszonylag nem sok, mindössze 16 regényt jelentetett meg 1949 és 1971 között. A regényeinek sokszor központi elemei a fiatalkorú bűnözők, prostituáltak. A fiatalkori bűnözésre már pályája elején felfigyelt, ugyanis Ellson eredetileg szociális munkás volt. A negyvenes években a manhattani Bellevue kórházban dolgozott afféle segítőként, lélekbúvárként, ahol ő találkozott lelkileg sérült, serdűlő korú páciensekkel. Ezek a fiatalok Ellsont afféle gyóntatóatyaként látták, akinek elmesélhették történetüket, titkaikat. Az író állítása szerint ezek a történetek alapjaiul szolgáltak a regénytémáinak. A regényeit állítása szerint kézzel írta, mialatt a new yorki metróval a munkahelyére és onnan haza utazott.

Tovább olvasom ►
Rovat: A ponyva királyai  Szerző: Longvale

A ponyva királyai: Irving Wallace

2016. április 27., szerda 14:43:33 Europe/Budapest

Irving Wallace kicsiIrving Wallace egy amerikai bestseller szerző volt, akit leginkább a politikai thrillerei és szexuális töltetű drámái tettek híressé. Azon populáris szerzők közé tartozik, mint Robert Ludlum, Alistair MacLean vagy Jack Higgins, akiket az irodalomkritikusok sohasem értékeltek, a szakma sem adott nekik irodalmi díjakat, mégis milliószámra keltek egy könyveik.

Tovább olvasom ►
Rovat: A ponyva királyai  Szerző: Longvale

A ponyva királyai: Sax Rohmer

2016. február 27., szombat 19:59:02 Europe/Budapest

Sax RohmerkicsiArthur Henry Ward populáris angol író használta a Sax Rohmer álnevet. Leginkább arról nevezetes, hogy ő alkotta meg a híres-hírhedt Dr. Fu Manchu sorozatot.
Birminghami munkáscsaládba született. Iskoláinak elvégzése után köztisztviselői állást kapott. Már ekkor minden szabadidejét az írásra fordította. 1909-ben feleségül vette Rose Elizabeth Knox-ot.

Tovább olvasom ►
Rovat: A ponyva királyai  Szerző: Longvale

A ponyva királyai: Ian Fleming

2015. október 25., vasárnap 16:27:42 Europe/Budapest

Ian FlemingIan Lancaster Fleming egy angol populáris kémregényíró volt. Gazdag családból származott. Több banki munkahelye is volt mire kikötött a brit haditengerészet kémelhárításánál. A II. világháború idején, mint kém tevékenykedett. A háború után újságíró lett.
1952-ben feleségült vette Ann Charterist, akinek elmesélte, hogy elképzelt a kémregényt. Ann biztatta férjét a regény megírására. A jamaicai birtokukra utaztak, ott Fleming megírta első regényét a Casino Royale-t, aminek főhősét James Bondnak, Őfelsége 007 számú ügynökének nevezte. A regény 1953. áprilisában jelent meg, óriási sikert aratva.
Fleming kamaszként falta Sapper Bulldog Drummond-regényeit. Sapper hőse lehetett az, aki leginkább befolyással volt Bond karakterének megteremtésében, és a végső lökést a karakternek az amerikai hardboiled szerző, Mickey Spillane által teremtett Mike Hammer adta meg.

Tovább olvasom ►
Rovat: A ponyva királyai  Szerző: Longvale

A ponyva királyai: Sapper

2015. szeptember 14., hétfő 18:30:26 Europe/Budapest

Herman Cyril McNeile - SapperHerman Cyril McNeile egy brit populáris thriller író volt. Hivatásos katona akart lenni, akárcsak az apja. Az első világháború alatt, a lövészárkokban kezdett el novellákat írni, amiket elküldött a Daily Mailnak. Nem engedték, mint hivatásos brit tiszt a McNeille név alatt közölje ezeket, így kapta a Sapper álnevet, ami annyit tesz: „utász”.
Rengeteg rövid történetet írt, nagyrészt háborús és kalandos novellákat, melyek kötetekbe összegyűjtve már 1915-től folyamatosan megjelentek (az első ilyen háborús novelláskötete a The Lieutenant and Others c. volt, a borítóját lásd lentebb). Életében összesen 19 novelláskötetet jelentetett meg (ami több, mint regényei száma!).

Tovább olvasom ►
Rovat: A ponyva királyai  Szerző: Longvale

A ponyva királyai: Alistair MacLean

2015. augusztus 28., péntek 0:00:55 Europe/Budapest

Alistair MacLeansAlistair (Stuart) MacLean egy skót születésű thriller és kaland regényíró volt. 1941-ben bevonult a brit hadseregbe, végig harcolta a háborút. Leszerelése után tanári diplomát szerzett és iskolai tanárként dolgozott. Már az első novellája, egy tengeri történet, a The Dileas, amit Glasgow Herald közölt 1954 márciusában, díjat nyert. Viszont novellát egész élete során keveset írt, végig megmaradt regényírónak. Rövid történeteiből kiadták a The Lonely Sea (1985) c. kötetet. Első regénye, a HMS Ulysses 1955-ben szintén sikert aratott. MacLean ezután főállású író lett.

Tovább olvasom ►
Rovat: A ponyva királyai  Szerző: Longvale

1 - 10 elem, Összesen:12

Emelkedő irány beállítása
oldalanként
Oldal:
  1. 1
  2. 2