Irving Wallace
(1916–1990)

Irving Wallace

Irving Wallace egy amerikai bestseller szerző volt, akit leginkább a politikai thrillerei és szexuális töltetű drámái tettek híressé. Azon populáris szerzők közé tartozik, mint Robert Ludlum, Alistair MacLean vagy Jack Higgins, akiket az irodalomkritikusok sohasem értékeltek, a szakma sem adott nekik irodalmi díjakat, mégis milliószámra keltek el könyveik.

Wallace egy orosz eredetű zsidó családba született Chicagóban. Már tizenévesen cikkeket írt különböző magazinok számára. A háború idején az amerikai hadseregben szolgált. Leszerelése után jövedelmezőbb állás után nézett és elkezdett Hollywoodban forgatókönyveket írni. Bár több sikeres fim elkészültében szerepet játszott, ez sem elégítette ki igényeit. Átváltott könyvek írására. De nem is regényeket kezdett írni. Az első könyve, a The Fabulous Originals 1955-ben jelent meg. Még kettő non-fikciós könyvet írt, mire megtalálta a regényírói profilját. A The Sins of Philip Fleming c. regénye 1959-ben jelent meg.

The Sins of Philip FlemingThe Chapman ReportThe Fan ClubThe R Document

Egyébként folytatta a dokumentarista ill. tudományos ismeretterjesztő könyvek írását is, de ezek soha nem értek el olyan népszerűséget, mint regényei. Pedig regényt sem írt sokat: 1959 és 1989 között összesen 18 regénye jelent meg. Wallace-nek gyakorlatilag szinte minden regénye bestseller volt, ráadásul egymástól sokszor igen eltérő témákban. Ezek fordulatos, dinamikus cselekményű, előre nem kiszámítható történetű munkák.

Második regénye, a The Chapman Report (1960) már rendkívüli sikert aratott, amit mi sem bizonyít jobban, hogy két évre rá, George Cukor filmet rendezett belőle. Wallace nem alkalmazott sorozatkaraktereket regényeiben. Wallace 1962-ben jelentette meg The Prize („A díj”) c. híres thrillerét. A regényt már 1963-ban megfilmesítették. A történetben Andrew Craig regényíró Stockholmba utazik, hogy a Nobel-díját átvegye, de közben egy gyilkossági ügybe keveredik. Craig szerepét Paul Newman játszotta, de szerepelt benne még Elke Sommer és a rendszeresen gonosz figurákat alakító Edward G. Robinson is (lásd lentebb a film poszterét és egy jelenetet Paul Newmannal és Elke Sommerrel).

The Prize -film1The Prize -film2

Az 1964-ban a The Man („A férfi”) c. nagysikerű regényében az USA első néger elnökének képzeletbeli történetét írta meg. 1972-ben jelent meg a The Word c. regénye, ami szintén a bestseller listák élére repítette. A magyar kiadás fülszövege írja: „Vajon egy újonnan napvilágra került evangélium föltárja-e Jézus életének igaz tényeit? A Da Vinci-kód sikerei előtt született nagyszerű thriller egy ókori kéziratról, egy világrengető igazság titokban tartására felesküdött társaságról és egy emberről szól, aki arra hivatott, hogy leleplezze az igazságot, – ha élve megússza. Az ókori római kikötő romjai közötte egy olasz régész első századi papiruszokra bukkan. Az elhalványult szöveg egy addig ismeretlen evangélium, amelyet Jézus testvéröccse, Jakab írt. Ez a felfedezés egy új Jézust állít a világ elé, és földi tevékenységének máig ismeretlen esztendeit bemutatva ellentmond az eddigi beszámolóknak…” Szintén híres regénye Wallace-nek az 1974-ben megjelent The Fan Club: öt fiatal férfiről szól, akik szerelmesek egy Sharon Fields nevű, gyönyörű, szőke színésznőbe, egy mozisztárba. Eltervezik, hogy elrabolják és szexre kényszerítik. Őszintén sajnálom, hogy ez a regénye nem jelent meg magyarul!. A szex egyébként is több Wallace-regény egyik mozgató rugója, így az 1969-ben megjelent The Seven Minutes-nek is, ami a megjelenésekor nagy vitákat váltott ki. Egyébként sokan a legkiválóbb jogi thrillerek közé sorolják. Egy betiltott könyv, „A hét perc” körüli huzavonákról szól, melyben egy nő leírta azokat a gondolatait, melyek a közösülés előtt hét perccel érték.

The Seventh SecretThe AlmightyThe Second LadyThe Word

Szintén a jobb regényei közé tartozik a The R Document (1976), ami egy kiváló politikai thriller és ma is aktuális: az amerikai elnök az Amerikát elöntő erőszak ellen javasol egy ravasz alkotmánymódosítást, a 35. cikkelyt, ami ellen Christopher Collins új főügyésznek fenntartásai vannak. A korábbi főügyész a halálos ágyán meg arra figyelmezteti, hogy óvakodjon bizonyos „R dokumentumtól”. A könyv másik főszereplője az FBI vezetője, Vernon Tynan és Collins ahogy egyre jobban szaglászik egy elképzelhetetlen összeesküvés mélyén találja magát. A The Second Lady (1980) is egy megdöbbentő thriller: a szovjetunióbeli látogatása alkalmával elrabolják a First Ladyt és kicserélik egy szovjet kémnőre, aki megszólalásig hasonlít az amerikai elnök feleségére.

A The Almighty (1982) szintén megjelent magyarul. Az ajánlója írja: „A könyv hőse, Edward Armstead apjától, akit gyűlöl, sajtóbirodalmat örököl. Elhatározza, hogy ezentúl nem lesz másodhegedűs a New York Times mögött, hanem ő lesz az első.
A nagy ötlet, amellyel élre tör az, hogy ő maga szerveztet meg egy terrorista bandát, amely sok millió dolláros költségvetéssel dolgozva gyártja számára a szenzációkat. Közben még a világ első számú terroristájával, Carlosszal is összerúgja a patkót és fölülmarad. Mivel ő szervezteti meg a szenzációsnál szenzációsabb merényleteket, mindig elsőként számol be róluk (egy nem létező újságíró cikkeivel), lekörözvén vetélytársait.
Időközben egy fiatal újságírónő, Victoria Westen, akinek az apja az USA elnökének szóvívője és egy cinikus, kiégett, de alapjában tisztességes újságíró, Nick Ramsey gyanút fognak, hogy gazdájuk valahol tisztességtelen.

A The Seventh Secret (1986) is megjelent magyarul, ami egy alternatív történelmi thriller. A magyar könyvajánló írja: „1945. április 30. Adolf Hitler és Eva Braun halott, a Führerbunker udvarán még izzik a földi maradványaikat elemésztő tűz…
1952-ben a leningrádi Ermistázsnak megvételre kínálnak egy festményt. A kép Göring minisztériumát ábrázolja, amilyennek az ötvenes évek elején láthatta a piktor. És a képet A. Hitlernek tulajdonítják…
Kit hamvasztottak el 1945-ben, ki festette a képet 1952-ben, igaza volt-e a berlini fogorvosnak, tudja-e a tervező, hány bunker épült meg Hitler számára, s vajon az építő tudja-e, hányat terveztek?
Ezeken a kérdéseken töpreng egy orosz művészettörténész és egy angol kutató. A titkosszolgálat emberei egyelőre a Ku'damm kávézójában üldögélnek…

Wallace leghíresebb és legismertebb regényeinek a következőket tartják: The Chapman Report, The Prize, The Word és a The Fan Club. Ezekből kettő van meg magyarul.

***

 A hetedik titokAz elveszett evangéliumA mindenhatóAréna

 

Magyarul mindössze öt regény olvasható Irving Wallace-től (az amerikai megjelenések sorrendjében):

1. A díj, Új Kelet [Izr], 1965. ápr. 16 – okt. 2. közt (146 részben), ford. Marton Ilona [The Prize, 1962]
2. Az elveszett evangélium, Geopen, 2006, ford. Komáromy Rudolf [The Word, 1972]
3. Az „R” jelzésű titkos terv, Aréna [Rom], 1990/3. – 1991/8. sz. (20 részben), ford. Soltész József [The R Document, 1976]
4. A mindenható, Zrínyi, 1991, ford. Félix Pál [The Almighty, 1982]
5. A hetedik titok, Zrínyi, 1990, ford. Vajda Gábor [The Seventh Secret, 1986]

A díj - ajánló kicsiA díj kicsiAz „R” jelzésű titkos terv kicsi

A legkorábban az Új Kelet nevű izraeli magyar napilapban közöltek tőle regényt. Jóval több, mint száz részben ment, napi folytatásokban. A regényt Marton Ilona, az 1908-ban Budapesten született műfordító ültette magyar nyelvre. A sorozat közlését beharangozó ajánlót is adom föntebb. Az „R” jelzésű titkos tervet egy nagyváradi bulvárjellegű, elég igénytelen kivitelű magyar hetilap, az Aréna közölte, ami kéthetente jelent meg. Viszont a regény (ami rövidítve jelent meg) fordítója Soltész József (1945-2006), szatmárnémeti magyar író, költő és fordító volt. Az egyik Aréna-szám (II évf. 4. sz.) borítóját lásd föntebb a magyar könyvborítók mellett. Egyébként az újság folyamatos lapszámozással élt. 1990 nyarán indult a lap (I. évfolyam), s a 3. lapszámban kezdték a regényt közölni. 1990. végéig 12 száma jelent meg. 1991-ben az első szám nemcsak II. évfolyam első szám volt, hanem ráírták, hogy 16. szám. Mivel a regény a II. évfolyam 8. számig tartott, azaz a lapokon lévő számozás szerint a 3.-23. számokban közölték a regény folytatásait.

Wallace két regényét a rendszerváltás éveiben adta ki a Zrínyi kiadó, majd 15 évnyi csend után, meglepetésszerűen a Geopen megjelentette az egyik leghíresebb regényét Az elveszett evangélium címen. Viszont az elmúlt tíz évben már semmilyen regény nem jelent meg magyarul Irving Wallace-tól.