Christianna Brand
(1907 - 1988)

  Christianna Brand

Christianna Brand egy brit krimi író volt, aki főleg klasszikus rejtély-regényeket írt. Mary Christianna Milne néven született Malaysiában. A gyermekéveit Indiában töltötte. Mindenféle munkával megpróbálkozott, mint modell, táncosnő, eladó és nevelőnő. Az első bűnügyi regényét úgy írta, hogy közben eladóként dolgozott. A Death in High Heels 1941-ben jelent meg és a főhőse Charlesworth felügyelő. De 1941-ben kiadott még egy regényt is, Heads You Lose címmel. Ennek főhőse Cockrill felügyelő volt, aki Brand leghíresebb sorozatkaraktere maradt. Összesen hat regényt adott ki 1941 és 1955 között, melyek főhőse Cockrill volt. Charlesworth felügyelővel két regényt és Chucky felügyelővel szintén két regényt írt. Ezek mellett írt még tíz független bűnügyi regényt is.

Christianna Brand első regényei épp a brit aranykori klasszikus krimi irodalom utolsó éveiben tűntek fel. Egyébként használt, bár ritkán, más írói álneveket is regényei közlésénél: Mary Ann Ashe, Mary Roland, Annabel Jones és China Thompson. Christianna 1939-ben feleségül ment Ronald S. Lewishez (ezután a neve: Mary Christianna Milne Lewis). Brand 1972-73-ban a brit Krimiírók Egyesületének elnöke volt. A Heaven Knows Who c. könyvét (1960) jelölték Edgar-díjra is a ténykrimi kategóriában. Ez ugyanis nem egy regény, hanem egy 1862-ben Glasgow-ban történt rejtélyes gyilkossági ügy nyomozása (az ún. Sandyford-ügy). Az írónőt a krimi irodalmárai rendszerint magasra helyezték, így ‎Francis M. Nevins vagy H.R.F. Keating, sőt Anthony Boucher szerint vetekszik finomságban Agatha Christie-vel.

ellery_queens_mystery_196808Heads You LoseCat and MouseBuffet for Unwelcome Guests

A Cockrill-regények közt vannak klasszikus „bezárt szoba rejtélyek” is: Suddenly at His Residence (1946) and Death of Jezebel (1948). Cockrill a Kent megyei rendőrség felügyelője volt: „Cockrill főfelügyelő ezután a maga madárszerű szökellésével bejárta a kórházat. Bekukkantott a kórtermekbe és a műtőkbe. Kicsi, barna, ingerlékeny emberke volt, elnyűtt filckalapját Napóleon-módra félrecsapta. Bray őrmester járt töprengőn a nyomában, tekintete éberen leste a formásabb önkéntes ápolónőket.” (részlet a Halál zöld köpenyben jár c. regényből).

Nem sok, közel negyven novellát írt Brand, de azok olyan magazinokban jelentek meg, mint az Ellery Queen’s Mystery Magazine, Rogue, The Saturday Evening Post vagy a Suspense. ‎Francis M. Nevins és ‎Martin Harry Greenberg szerkesztésében 1983-ban megjelent a Buffet for Unwelcome Guests: The Best Short Mysteries of Christianna Brand c. kötet, ami az írónő legjobb bűnügyi novelláit tartalmazza. Robert E. Briney írt egy bevezetőt hozzá. A kötet végén lévő bibliográfia szerint Brand első novellája egy nagyon rövid bűnügyi történet volt, The Rose címmel, ami a The Tatler 1939. októberi számában jelent meg Mary Brand név alatt. Hogy a novellái közt vannak igazi értékek, mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy kettőt Edgar-díjra is jelöltek: Twist for Twist (EQMM 1967. máj.) és Poison in the Cup (EQMM 1969. febr.).

Cockrill felügyelős novellákat is írt hetet (a két előbb említett Edgar-díjra jelölt novellája is az). Ezekből hat az Ellery Queen’s Mystery Magazineban és egy a The Saint Magazineban jelent meg 1958 és 1984 között. Ezek azért is érdekesek, mert Brand 1955 után semmilyen Cockrill-regényt nem adott ki. Egyébként több lista a The Three Cornered Halo (1957) c. regényét tartja a 7. Cockrill-regénynek, ami nem igaz, mert ez csak néhány szereplőben és érintőlegesen kapcsolódik a korábbi regényekhez és a regény főhőse Cockrill húga.

 Green for Danger filmGreen-for-Danger-4

Brand leghíresebb és legjobb regénye is egy Cockrill-történet: a Green for Danger, ami 1944-ben jelent meg. Már 1946-ban megfilmesítették a britek Sidney Gilliat rendezésében. Cockrill felügyelőt a zseniális Alastair Sim játszotta, s mellette még olyan színészek, mint Trevor Howard, Sally Gray és Rosamund John. Fentebb látható a film posztere és mellette egy jelenet a filmből Alastair Simmel.

A filmet nálunk Gyilkos fehérben címmel ismerik. A film ismertetője: „Egy vidéki angol kórházban a II. Világháború alatt egy postás meghal a műtőasztalon. Az egyik ápoló azt állítja, bizonyítéka van rá, hogy ki a gyilkos. A bohókás felügyelő, Cockrill az öt doktor és ápoló egyikét gyanusítja, akik a műtőben voltak. De négy mérgező pirula eltűnt…” A film már nem jogdíjas, magyar felirattal is megnézhető.

Alastair Sim tényleg zseniális színész volt. A Váratlan vendég c. filmben (An Inspector Calls, 1954) szintén egy detektívet játszott. Ez ment a magyar mozikban 1958-ban, majd a magyar tv is adta szinkronosan 1959-ben és 1978-ban. Ezt a filmet is nehéz elfelejteni.

***

Green for DangerHalál zöld köpenyben

Christianna Brandtől mindössze egy bűnügyi regény jelent meg magyarul, viszont a Matilda nővér-sorozata, ami egy gyerekregény trilógia, teljes egészében megjelent magyarul:

1. Halál zöld köpenyben jár, Kossuth, 1989, ford. Fencsik Flóra [Green for Danger, 1944] (Cockrill 2)

2. Nanny McPhee, a varázsdada, Móra, 2006. ford. Borbás Mária [Nurse Matilda,1964]

3. Nanny McPhee, a varázsdada visszatér, Móra, 2006. ford. Borbás Mária [Nurse Matilda Goes to Town,1967]

4. Nanny McPhee, a varázsdada rendet teremt, Móra, 2007. ford. Borbás Mária [Nurse Matilda Goes to Hospital,1974]

Viszonylag szerencsésnek is mondhatjuk magunkat Brand megjelenése terén (mondjuk Julian Symonssal ellentétben), hogy nem a leggyengébb bűnügyi regényeiből adtak ki egyet, hanem épp a legjobbnak tartottat. A könyv fülszövege: „A lámpák vakító fényében, miközben kint zuhognak a német bombák, egy angliai hadikórház műtőjében meggyilkolnak egy beteget… Egy maszkos alak kést emel az éjszaka visszatérő műtősnőre… Valaki kinyit egy gázcsapot… Valaki ott lopódzik a park sötétjében a szolgálatból hazatérő nővér mögött… Morfiumtabletták tűnnek el… A kórház népe megpróbálja tovább élni szokásos életét: munka meg munka, aztán szerelmek, csalódások, féltékenység, barátság, pletykák és apró intrikák…
De a rettegés egyre inkább úrrá lesz rajtuk, a kölcsönös bizalom helyét gyanakvás foglalja el…

A regény témáját a való életből vette Brand, ugyanis a háború kitörése után a férje, Ronald S. Lewis jelentkezett fegyveres szolgálatra és kiküldték egy kenti kórházba. Christianna pedig odament önkéntes nővérnek. Kent Anglia legdélkeletibb megyéje, azaz Brand nagyon is jól ismerte az éjszakai bombázásokat.

A Matilda nővér-sorozatából 2005-ben film készült Emma Thompson főszereplésével. A filmben Matilda nővért átkeresztelték Nanny McPhee-nak (innen a regények magyar címe is).

***

Brand novelláiból mindössze három magyar fordításról tudok:

1. Az apák bűnei, 21 rémes történet, 1969, (²Rakéta Regényújság, 1992/33-34. sz.) ford. Honti Katalin, [The Sins of the Fathers, (ss) Rogue, Feb 1963]

2. Áldott legyen e hajlék, Rakéta Regényújság, 1994/51-52. sz. ford. Villányi György [Bless this house, Winter's Crimes 2, 1970]

3. Egy rózsaszál, Magyar Szó, 1971. jan. 3. [mint Mary Brand: The Rose, (vi) The Tatler, Oct 1939]

Ezek közt egy Cockrill-novella sincs. Viszont az Áldott legyen e hajlék a legjobb novellái közé tartozik (szerepel a Buffet for Unwelcome Guests c. válogatáskötetben is). Az Egy rózsaszál talán a The Rose c. novellájával azonos. Később a The Rose-t az EQMM 1978. augusztusi száma The Easiest Thing in the World címmel közölte újra, de már Christianna Brand név alatt.