Pauline C. Smith

(1908-1994)

 

Egy amerikai bűnügyi novellista és írónő volt. Pauline B. Coggeshall néven született az iowai Randolphban. Feleségül ment Weston Smithhez, s egy gyerekük született. A Pauline Coggeshall Smith nevet használta, de a művei kiadásánál érthető okból a középső nevét lerövidítette. Életéről más adat gyakorlatilag alig tudható.

Már túl volt az ötvenen, mikor elkezdett írni. Előbb bűnügyi regényekkel próbálkozott. Első ilyen regénye a Nothing But Blood volt, ami 1962-ben jelent meg. De csak pár regényt írt: Hold Yourself Dear (1965), The end of the line (1970), Brush Fire! (1979). Nem is igazán hosszú regények ezek, pld. a Nothing But Blood 192 oldal vagy a Brush Fire! csak 96 oldal. Ez utóbbi középpontjában egy motoros banda támadása áll egy kaliforniai kisváros ellen.

Pauline C. Smith: Nothing But BloodPauline C. Smith: Hold Yourself DearPauline C. Smith: Brush Fire!

De az egész regényírói munkássága nem jelentős, viszont bűnügyi novellát sokat írt, és a novellisták közt jelentősnek számít.

Pauline C. Smith közel száz novellát írt döntően az Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine-ba, de sok jelent meg a Mike Shayne Mystery Magazine-ban is. Aztán elvétve olyan magazinokban is előfordult, mint a Ed McBain’s 87th Precinct Mystery Magazine, Charlie Chan Mystery Magazine, Antæus vagy a Mean Streets.

Alfred Hitchcocks's Mystery Magazine 1968 05Mike Shayne's Mystery Magazine 1975 10Alfred Hitchcocks's The Best of Mystery

Sorozatkaraktert a novelláiban nem alkalmazott, azok mindegyike független történet. Első bűnügyi novellája, A Gun is to Shoot címmel az AHMM 1968. májusi számában jelent meg (ennek borítóját lásd fentebb a balszélen). Hitchcock nagyon kedvelte a novellistát, mert számos neve alatt megjelent antológiában és novelláskötetben szerepeltette novelláit. Az 1980-ban megjelent Hitchcock neve alatt és Harold Q. Masur által szerkesztett The Best of Mystery: 63 Short Stories Chosen by the Master of Suspense c. 636 oldalas kötetbe két novellája is bekerült Pauline C. Smithnek (A Flower in Her Hair, Linda is Gone). A My Daughter is Dead c. novelláját (AHMM, Nov 1971) Edgar Díjra is jelölték, de azt Robert L. Fish egy rövid története nyerte akkor (de jelölése volt Evan Hunternek is).

Pauline a kaliforniai Venturában 85 éves korában hunyt el.

* * *

Pauline C. Smith: A Halott HazatérPauline C. Smith: Alice és a gyermekPauline C. Smith: Az éjszaka, mikor Helent megölték

Pauline C. Smith: Galilei törvénye alapjánPauline C. Smith: Az öreg hölgy kirakós játéka

Magyarul – várhatóan – csak kevés novellája található. Eddig ötről tudok:

1. A halott hazatér, IPM, 1990/Különszám, ford. G. Németh Mária [Where Have You Been, Ross Ivy?, AHMM, Jan 1973]

2. Alice és a gyermek, Rakéta Regényújság 1989/15, ford. Zahemszky László [Alice and the Child, AHMM, May 1974]

3. Az éjszaka, mikor Helent megölték, Alfred Hitchcock rejtélyes történetei, 1988, ford. S. Kovács Judit [The night Helen was killed, AHMM, Dec 1973]

4. Az öreg hölgy kirakós játéka, A Hét Tükre [Izr], 1974/27. sz. [The Doll, AHMM, Feb 1974]

5. Galilei törvénye alapján, Dolgozók [Jug], 1974/33. sz.

Az IPM 1987/8. számában megjelent Terápia c. novella Pauline C. Smith név alatt, az nem az ő novellája, hanem Robert Arthuré, aki éppen ezen álnév alatt jelentette meg 1952-ben ezt a novellát The People Next Door c. alatt (viszont akkor még Pauline C. Smith nem is jelentkezett). Néhány nyugati összeállítás is tévesen a novellista rövid történetei közt sorolja.