Clark Howard
(1932-)

Clark Howard

Clark Howard egy amerikai krimi író. 1932-ben született Ripleyben (Tennessee). Árvagyerekként nőt fel egy chicagói otthonban. Már fiatalon bokszolt, majd bandatag lett, s ezért javító intézetbe került. Innen a nagyanyjához költözött. A koreai háború idején besorozták, még csatában is részt vett, mire 20 évesen leszerelték. Megpróbált Chicagóban újságírást tanulni, de egy szemeszter után otthagyta a főiskolát, mert professzora értéktelennek és publikálhatatlannak mondta írásait. De a professzornak fogalma sem volt róla, hogy Howard már két novelláját eladta new yorki magazinoknak. Howard jelenleg a kaliforniai Palm Springsben él.

Eddig 16 regényt írt. Az első a The Arm (1967). Egyben ez a leghíresebb regénye is. J. C. Cully egy kisváros legjobb szerencsejátékosa. Egy nap gondol egyet és elmegy Chicagóba, hogy ott is szerencsét próbáljon. Egy hét alatt ismert lett a játékbarlangokban. Sikert sikerre halmozott, majd találkozott Lorryval, a végzetes nővel. A történetet 1987-ben mozifilmre vitték (nálunk Chicago Blues - A nagyváros címmel). Matt Dillon játszotta Cullyt, Lorryt Diana Lane és szerepelt még benne Tommy Lee Jones is.

Mark the SparrowZebraThe Arm

Ezután még jó pár bűnügyi regénye megjelent, többek közt: The Killings (1973), Summit Kill (1975), The Last Great Death Stunt (1977), Dirt Rich (1986) vagy a City Blood (1994). A regényei azonban nem hoztak számára különösebb elismerést. Viszont írt hat ténykrimit, s ezekből kettőt: Six Against the Rock (1977) és Zebra (1979), jelöltek Edgar díjra is. Éppen a regényei miatt, Howard munkássága még Amerikában is kevésbé ismert a krimi irodalmon belül.

De amiben Clark Howard osztatlan elismerést szerzett: az a novellistasága. Ezzel indult már az írói működése is. 1956 elejétől jelentek meg novellái, s több mint 200 van ezekből a különböző magazinokban szétszórva. Az Enough Rope For Two (Manhunt, Feb 1957) c. novellájára Hitchcock is felfigyelt. Az Alfred Hitchcock Bemutatja és Alfred Hitchcock Órája c. tv-sorozatokban két novelláját is megfilmesítették: Enough Rope for Two (1957) és a Night Fever (1965). Az Enough Rope For Two után több mint négy évig nem publikált novellát, majd 1961-ben feltűnt Spook House c. novellájával az Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine-ben (Jun 1961). Ezután 1976-ig összesen 48 novellája jelent meg Hitchcock magazinjában. Ez lett a fő publikációs magazinja. Emellett jelentek meg novellái olyan magazinokban is, mint a Mike Shayne Mystery Magazine, Manhunt, Pix, Mr., Adam. 1976-tól megint jó négy éven át nem adott közre novellát. 1980-ban új életre kellve az Ellery Queen Mystery Magazine-ban megjelentette a Horn Man (Jun 1980) c. novellát, amiért 1981-ben Edgar-díjat kapott. Ezután döntő többségben az EQMM-ben publikált 2013-ig (egyébként az AHMM-el sem szakított véglegesen, mert több novellája megjelent abban a magazinban is a 80-as években). Az EQMM-ban jelent meg, mind az 5 olyan novellája, amit Edgar-díjra jelöltek. Nem csak a szakma, de az olvasóközönség is elismerte a novelláinak nagyszerűségét, amit mindennél jobban mutat, hogy 1985 és 1999 között ötször nyerte el az Ellery Queen Olvasók Díját. Még tíz esetben jelöltek novelláját az EQMM olvasói a díjára. Egyébként a két ténykrimijén kívül csak a novellái kaptak díjakat és jelöléseket. De nagyon sokat. Kapott Derringer-díjat, aztán jelöléseket a Shamus-, Anthony-, Spur-, és Barry-díjakra.

The KillingsTraces Of MercuryHard City

Két novella válogatáskötete jelent meg eddig, ami csak vékony szeletét tudja mutatni eddigi novellista munkásságának (és számos válogatáskötetbe is beválasztották novelláit). Clark Howard döntő többségben bűnügyi novellákat írt, de akad a rövid történetei közt western is (Louis L’Amour Western Magazine-ban). Az ISFDB.com sci-fi adatbázis hét novelláját sorolja, melyek tartalmaznak fantasztikus/természetfölötti elemeket is (ezekből egy sincs magyarul).

Clark Howard álneveket sohasem használt. Sorozatkaraktereket is ritkán alkalmazott, novelláinak döntő többsége független történet. Howard tagja az amerikai krimiírók szövetségének, az MWA-nak.

***

Gyomorfekély kA rémületek háza k

Az esküdt kEgészen nagy üzlet k

Magyarul nem sok novellája található, mindenesetre eddig hét különböző fordítást találtam tőle, de egyet duplán fordítottak le (az eredeti megjelenések sorrendjében):

1. A rémületek háza, 7 Nap (Jug), 1966/28. sz. átdolg. K. B. I. [Spook House, (ss) Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine, Jun 1961]

2a. Egy porció tévedés, 7 Nap (Jug), 1966/44. sz. ford. B. I. (²Egy porciós tévedés, Új Ifjúság [Szlov], 1966/47. sz.) [Put Yourself in My Place, (ss) Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine, Apr 1962]
2b. Csere, Magyar Szó (Jug), 1978. jún. 18. (mint Howard Clarke)

3. Gyomorfekély, Dolgozók (Jug), 1970/18-22. sz. (5 részben) [It Could Be Fatal, (ss) Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine, Jul 1963]

4. Egészen nagy üzlet, Képes Újság, 1968/42. sz. [Flight Plan, (ss) Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine, Feb 1968]

5. Az esküdt, Magyar Szó (Jug), 1972. szept. 3. (²Új Ifjúság [Szlov], 1972/43. sz. ³Heves Megyei Népújság, 1972. dec. 15) [The Juror, (ss) Mike Shayne Mystery Magazine, Aug 1971]

6. A buvóhely, A Hét Tükre (Izr), 1974/46. sz. [A Place to Hide (ss) Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine, Jul 1974]

 A buvóhely kEgy porció tévedés k

A hét különböző fordításból csak egy jelent meg magyarországi lapban, a Képes Újságban (viszont csak, mint „Hitchcock-krimit” közölte, s nem adva meg a szerző nevét). A többi mind a külhoni magyarság lapjaiban jelentek meg (döntően jugoszláviai magyar lapokban). A legkorábbi novellafordítás tőle 1966-ból van. Sajnálatos módon az 1980 után írt novelláiból egy sincs magyarul. Viszont az AHMM-es korszakában írt novellái sem rosszak. A Clark Howard Collected Short Stories - 1960s c. elektronikus könyv (2013) a szerző hatvanas években írott jobb novelláit tartalmazza. Már ezek is kiváló történetek voltak. Ed Gorman ezt írta a kiadás elé: „Szerintem Clark Howard egyike Amerika két-három legjobb rövidtörténet íróinak. Mennyi kincs van ebben a gyűjteményben.”