Betty Ren Wright
(1927-2013)

  Betty Ren Wright

 Betty Ren Wright egy amerikai írónő volt. Wisconsini Kenoshában élt a festő férjével. 1949 és 78 között egy wisconsini kiadónál volt szerkesztő. 1958-tól képes könyvekbe írt szövegeket. George A. Frederiksen festőhöz 1976-ban ment feleségül, ami változtatott korábbi életmódján is, mert egy népes család kedvelt nagymamájává vált. Két évre rá otthagyta a szerkesztői munkát, hogy teljes idejében gyerekeknek és a tízes éveik elején járó fiúknak-lányoknak szóló bűnügyi történeteket, kísértet történeteket, kellemesen borzongató rejtélyregényeket írjon.

 Ghosts Beneath Our FeetA Ghost in the FamilyGetting Rid of MarjorieA Ghost in the House

Első regénye, a Getting Rid of Marjorie 1981-ben jelent meg. A történet főhőse a 11 éves Emily, akinek gyanús lesz új nagymamája, aki szerinte a nagypapája életére tör, s ezért megpróbálja valahogy eltávolítani. A harmadik regénye, a The Dollhouse Murders (1983) lett a legismertebb regénye: ez egy népszerű szellemtörténet. A tinédzser Amy és szellemi The Dollhouse Murdersfogyatékos testvére, Louann története. Amy talál a nagynénje házának padlásán egy régi babaházat. És újra felsejlik egy harminc évvel korábbi gyilkosság, amikor Amy nagyszüleit megölték. Ők úgy hiszik a rejtélyes babaház választ adhat a hajdani gyilkosságra.

Ezt a regényét jelölték Edgar-díjra is a Legjobb Ifjúsági regény kategóriában. Majd 1992-ben meg is filmesítették, Dianne Haak rendezésében. 2006-ig Ren Wright összesen 29 regényt írt.

Viszont a regényírói korszakát megelőzte egy krimi novellista korszaka. Első novellája egy rejtélytörténet volt. 1958 és 1984 között több mint húsz bűnügyi novellája jelent meg olyan magazinokban, mint az Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine, The Saturday Evening Post, Redbook, Mike Shayne Mystery Magazine vagy a The Saint Magazine.

Első novelláit Hitchcock magazinja közölte. A jobban sikerült novelláit Hitchcock rendszerint berakta az ép aktuális novelláskötetébe. Ilyen rövid történeteiről van szó: The Invisible Cat, The Mother Goose Madman, The Joker vagy a Sweet Remembrance. A The Jokert Bill Pronzini és Martin H. Greenberg beválasztotta az 1984-ben kiadott 101 mystery stories c. novelláskötetbe. De már előtte, a Greenberg és Asimov szerkesztette híres válogatáskötet, az 1981-ben kiadott 100 Malicious Little Mysteries tartalmazta a Sweet Remembrancet. Szerencsére mindkét utóbb említett novellája megjelent magyarul.

Purr-fect CrimeA novellái közé becsúsztak horror (The Mother Goose Madman, 1959) vagy fantasztikus színezetű (The Invisible Cat, 1958) történetek is. A The Invisible Cat („A láthatatlan macska”) bekerült az Asimov és Greenberg szerkesztette Purr-fect Crime c. válogatáskötetbe (1989). Ebben olyan bűnügyi novellák kerültek, melyekben meghatározó szerepe van egy macskának vagy macskáknak, és olyan régi/új szerzőktől, mint: John D. MacDonald, Allen Kim Lang, Ellery Queen, Randall Garrett, L.T. Meade és Robert Eustace, Edward D. Hoch, William Brittain, Dorothy L. Sayers, Clark Howard, Wilbur Daniel Steele, Edgar Allan Poe, Bram Stoker és Janwillem Van de Wetering. Stokertől „Az indián asszony” (The Squaw, 1893), míg Poetól „A fekete macska” (The Black Cat, 1843) c. novellák kerültek a kötetbe.

 ***

 Koktél mikrofonnal.Csábító veszély k

Szép emlékek kHorogra akadva kSzegény drágám k

Betty Ren Wright regényei közül egy sem jelent magyarul, viszont novelláiból találtam ötöt:

1. Szegény drágám, Rakéta Regényújság, 1988/17. sz. ford. Iványi Eszter

2. Szép emlékek, Rakéta Regényújság, 1988/47. sz. [Sweet Remembrance, (ss) AHMM, Jun 1968] ford. Kincses Anna

3. Koktél mikrofonnal, IPM, 1985/2. sz. (²Kroki krimi, 1988/8. sz.) ford. Fazekas István [The Joker, AHMM, Aug 1962]

4. Horogra akadva, Ádám magazin, 1983/4. sz. [The Big One, AHMM, Apr 1980]

5. Csábító veszély, A Hét [Izr.], 1963/50. sz. ford. Avidan (Ecker)

A hajdani Rakéta Regényújság kettőt is adott tőle. Az Ádám magazin névszerint nem közölte a szerző nevét, csak annyit, hogy Hitchcok gyűjtéséből. A legkorábbi novellát az írónőtől az izraeli A Hét képes hetilap közölte 1963-ban. A magyarul megjelentek nagyrésze (3 biztosan) az Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine-ban jelent meg.