R. T. M. Scott
(1882-1966) R. T. M. Scott

Reginald Thomas Maitland Scott egy kanadai thriller és kémregény író volt. Eredeti szakmája szerint tengeri mérnök volt, s az első világháború előtt Indiában dolgozott. A háborúban megsebesült. Hazatérése után nem sokkal áttelepült New Yorkba. 1920-tól elkezdett rövid történeteket írni amerikai pulp magazinok számára.

Olyan magazinok közölték detektív és kémtörténeteit, mint a The Black Mask, Detective Tales, Adventure, Midnight Mystery Stories, Weird Tales, Flynn’s, Liberty, Detective Book Magazine és még néhány. Az írásait R. T. M. Scottként közölte. Több mint ötven novellát írt, ezek közt vannak független és sorozatkarakteres történetek egyaránt.

Már a kezdetek kezdetén megalkotott egy sorozatkaraktert, Aurelius Smith-et, a gyarmati Indiában működő brit titkos szolgálat ügynökét, aki legalább annyira kém, mint rendőr. Az első novella a főhősével a Such Bluff As Dreams Are Made Of volt, ami az Adventure 1920. áprilisi számában jelent meg. Az általa írt rövid történetek mintegy fele Aurelius Smith-novella.

De a novelláknál nem állt meg, 1923-ban jelent meg első regénye, a Secret Service Smith, amit 1925-ben követett a következő Aurelius Smith-regény, a The Black Magician. 1947-ig összesen nyolc regényt írt a titkos ügynök hősével.

A sorozat második regényében, a The Black Magicianban Aurelius Smith válik gyarmati ügynökből new yorki kriminológussá, Sherlock Holmeshez hasonló karakterré, akit a lakásában keresnek fel emberek rendszerint valami különös bűneset megoldásáért. Egy jellemző novella kezdés:
Aurelius Smith, a hórihorgas. sovány magándetektív éppen a lapipáját tömte meg finom Maryland-dohánnyal, mikor a szolga bevezette hozzá az ideges látogatót.
– Ellopták a feleségem százezer dolláros igazgyöngy-nyakékét, – kezdte Mr. Budden izgatottan, – és a rendőrség nem tudja kézre keríteni a tettest.
A detektív kényelmesen megtömte pipáját és rágyújtott. Csak a harmadik-negyedik szippantás után felelt:
– Lesz szíves és elmondja az eset részleteit?
” (részlet A szétmorzsolt igazgyöngy c. novellából)

Secret Service Smithadventure_19200403The Black MagicianThe Mad Monkspider_193310_v1_n1

A karakter igen népszerű volt a harmincas években, Scott még rádiójátékokat is írt belőlük. Scottot emellett érdekelték az okkult témák is. Aurelius Smith nyomozásai során természetfeletti esetekkel is találkozik, de írt prehisztorikus fikciós történetet is (Nimba, the Cave Girl, Weird Tales, Mar 1923). Ezek által a scifi-történészek is számon tartják szerzőnket.

Az 1933-ban indult The Spider nevű pulp magazin első két száma közölte Scott egy-egy regényét (The Spider Strikes, The Wheel of Death). Ezzel egy igen híres sorozatkaraktert alkotott meg. Richard Wentworth volt a Spider („Pók”), az igazságtevő hős. A The Spider havonta jelent meg tíz éven át és minden szám közölt egy Spider-regényt, amit Scott nyomán számosan írtak. Egyébként a két Spider-regény megírásánál Scott segítségére volt az ugyanolyan nevű, épp ezért Robertnek becézett fia, az 1909-ben született R. T. Maitland Scott is. Ráadásul a harmincas évek közepétől az ő detektívtörténetei is megjelentek a nagyobb pulp magazinokban. Nem sokkal a háború befejeztével, 1945 augusztusában Robert egy közúti balesetben hunyt el Németországban.

Scott nem volt termékeny szerző. A novelláskorszaka gyakorlatilag a 20/30-as évekre, a pulp aranykorára esett. A fia halála után is visszatért az íráshoz. Írt még két Aurelius Smith-regényt 1946 és 1947-ben, de már a régi népszerűsége nem tért vissza. Utána pedig már nem írt semmit.

***

A szétmorzsolt igazgyöngy kicsiA fekete mágus (1930)A fekete mágusA fekete mágus 2 kicsi

Magyarul persze kevés mű jelent meg R. T. M. Scott-tól:

1. A fekete mágus, Pesti Hírlap könyvek, 1930. ford. Hodorovits Ferenc [The Black Magician, 1925] (Aurelius Smith 2)

2. A szétmorzsolt igazgyöngy, Képes Krónika, 1926/3. sz. [The Crushed Pearl, (ss) The American Magazine, Jan 1926] (Aurelius Smith-novella)

Tehát egy regény és egy novella van magyarul szerzőnktől. A fekete mágus magyar fordítója Hodorovits Ferenc egyszerűen Smith Aurélnak keresztelte át Aurelius Smith-et. Ugyanakkor Zigány Árpád hetilapja, a Képes Krónika ismeretlen fordítója helyesen, átvette az angol eredeti nevet.