Eric Ambler

(1909-1998)

Eric Ambler

Eric Ambler egy brit kémregény és krimi író volt. Nagy nemzetközi hatása ellenére nálunk alig ismert, pedig John Le Carré azt írta, hogy Ambler "az a forrás, melyre támaszkodhatunk". 1975-ben megkapta a Krimiírók Nagymestere Díjat is.

Harcolt a II. világháborúban, de amikor közlegényként – a háború kitörésekor - belépett a seregbe, már híres regényíró volt. A háború után egy sor forgatókönyvet is írt.

Talán a leghíresebb és legtöbbre tartott regénye, A Coffin for Dimitrios, még 1937-ben jelent meg. Majd 1964-ben a The Light of Day c. regényéért megkapta az Edgar Díjat is. Számos regényét filmre vitték.

The Light of Day - Eric AmblerEpitaph for a Spy - Eric Ambler

Amblernak van egy magyar vonatkozású regénye is: az 1938-ban megjelent Epitaph for a Spy, („Egy kém sírfelirata”), ami sajnos nem jelent meg magyarul. A regény főhőse Josef Vadassy egy magyar tanár, aki Nizzából Párizsba utazik, de egy kis településnél megszakítja utazását, hogy természetfotókat készítsen. Mikor előhívja a fotókat, rájön, hogy lefotózott egy szigorúan titkos katonai bázist is. Majd két civilruhás rendőr tartóztatja le, s ezzel el is kezdődik kálváriája, a háború előszelét már érző Franciaországban…

A Coffin for Dimitros - Eric AmblerPassage of arms - Eric AmblerCause for alarm - Eric Ambler

Magyarul három regénye jelent meg, de egyik sem könyv alakban (ami csökkenti a magyar olvasók közötti ismertségét Amblernek):

  1. Dimitriosz koporsója, IPM, 1980/7-11 = 5 részben (²IPM, 1986/Kalandos Különszám) ford. Fazekas István [A Coffin for Dimitrios, 1937]
  2. Erővonalak, IPM, 1985/9-10 = 2 részben, ford. Fazekas István [Passage of Arms, 1959]
  3. Hajtóvadászat, Ország-Világ hetilap, 1973. 28-52. sz. és 1974. 1-8. sz. = 33 részben, ford. Végh György [Cause for Alarm, 1938]

 Dimitrosz koporsója - Eric AmblerErővonalak - Eric Ambler
Hajtóvadászat - Eric Ambler

A három regényből kettő az IPM havi magazinban, egy pedig egy hetilapban jelent meg, nagyon sok folytatásban. Szerencsére az egyik legjobb munkája, a Dimitriosz koporsója megjelent magyarul. A regény témája, hogy az Isztambulban nyaraló angol író, Charles Latimer elhatározza, hogy kinyomozza egy veszedelmes bűnöző, Dimitriosz életútját, akinek a koporsója felbukkant a városban (persze kérdés, hogy Dimitriosz is benne van-e).

A Dimitriosz koporsója után egy évvel, 1938-ban jelentette meg Ambler a Cause for Alarmot, ami magyarul Hajtóvadászat címmel futott az Ország-Világban. A regény egy klasszikus üldözéses thriller: Nicholas Marlow megkéri menyasszonya kezét, de közben elveszti állását, s végül kénytelen elvállalni Spartacus Szerszámgép Részvénytársaság ajánlatát igazgatói állásra a milánói kirendeltségükön. Elutazik Itáliába, de észreveszi, hogy követik, leveleit felbontják, útlevele eltűnik. Marlow úgy tudja, hogy elődjét egy autó gázolta el, de kap egy rejtélyes üzenetet arról, hogy Ferninget valójában meggyilkolták...

Az Erővonalak egy gyorslendületű thriller és színes leírás a délkelet-ázsiai fegyverkereskedők kegyetlen világáról. Az indiai Girija egy nap a lázadók titkos fegyverraktárára bukkan, amit sikeresen elad egy kínai kereskedő család révén. A történet főszereplői azonban egy amerikai házaspár, Greg és Dorothy Nilsen, akiknek gyanútlanságát arra használják fel a fegyvercsempészek, hogy a tranzakciót legalizálják.

Az Erővonalak a háromból a legújabb keletű, s egyben az egyik legsikeresebb regénye is Amblernek. melyért 1960-ban megkapta a Krimi-írók Egyesületének Arany Tőr Díját. Az öreg James M. Cain maga is elismert író és újságíró így lelkendezett az Erővonalak olvasása után egy cikkében: „Ez a csúcsa a Délkelet-Ázsiát ábrázoló képnek, annak minden színével és zűrzavarával.” (The New York Times Book Review).

***

Eric Amblernek mindössze négy novelláját találtam magyarul, ráadásul kettő ugyanazon novellának a két különböző fordítása:

1a. Az aranyszínű medalion, Rakéta Regényújság, 1994/10. ford. Négyesi Judit, [The Case of the Pinchbeck Locket, The Sketch, Jul 3 1940] (Dr. Jan Czissar 1)
1b. A halál oka: véletlen?, Új Ifjúság [Szlov], 1976/51-52 (duplaszám)

2. Madár az ágon, Új Ifjúság [Szlov], 1976/51-52 (duplaszám) [The Case of the Cycling Chauffeur (ss) The Sketch, Jul 17 1940] (Dr. Jan Czissar 3)

3. A részeg Szókratész-ügy, Rakéta Regényújság, 1994/20. [The Case of the Drunken Socrates, The Sketch, Jul 31 1940] (Dr. Jan Czissar 5)

A részeg Szókratész-ügy - Eric AmblerAz aranyszínű medalione sete - Eric Ambler

Mikor Ambler a behívójára várt 1940 nyarán, írt az angol elitnek szóló The Sketch hetilap számára hat zseniális bűnügyi történetet, melyek The Intrusions of Dr. Czissar fejcím alatt jelentek meg. Ezek összegyűjtve megjelentek az 1991-ben kiadott Waiting for Orders c. kötetben. Mindegyik történet fő karaktere Dr Jan Czissar menekült cseh detektív, aki korábban a prágai rendőrség kötelékében szolgált. Czissar egy középkorú, kövérkés, bociszemű és szemüveges alak, azaz nem egy hardboiled-féle hős, hanem épp ellenkezőleg: az armchair detektív szinte már tipikus példánya. Czissar felajánlja Mercer Scotland Yard-i rendőrkapitányhelyettesnek szolgálatait, aki az elején nem is akarja azt elfogadni, de a volt prágai detektív zsenialitása előtt meg kell hajoljon. Czissar ugyanis egy bűncselekmény felderítését, képes, csak az újságokban megjelent arról szóló tudósítások alapján megoldania. Kétségtelen, hogy Ambler ezen novelláit Orczy Emma Öregember a sarokban történetei inspirálták (de még hány más szerzőt is!). A Czissar-opusz hat történetéből három olvasható magyarul is (beleértve, hogy az egyiket duplán, egymástól függetlenül is magyarra fordították).