William P. McGivern

(1918-1982)

William P. McGivern:

William Peter McGivern amerikai író és televíziós forgatókönyvíró több mint húsz regényt írt bűnügyi és thriller műfajban. McGivern 1918-ban született Chicagóban. Mint pulp-novellista is jelentős volt.

Pályafutását rendőrségi riporterként kezdte Philadelphiában a Philadelphia Bulletin és a Evening Bulletin lapoknál. 1940-től jelentek rövid történetei a korszak olyan nagy ponyva magazinjaiban, mint az Amazing Stories, Short Stories, Mammoth Mystery, Mammoth Detective, Fantastic vagy az Argosy. Ezek jelentős része kalandos scifi történet, de írt western és krimi novellákat is. Ezek nagyrészt a William P. McGivern név alatt jelentek meg, de elvétve írt a P. F. Costello, Bill Peters és a Gerald Vance nevek alatt. 1943-46 között az amerikai hadseregben szolgált. 1947-ben megnősült. 1960-ban a feleségével Los Angelesbe költözött, ahol forgatókönyvírással is foglalkozott.

Fantastic magazine, William P. McGivernMammoth Detective Magazine, William P. McGivernMammoth Mystery Magazine, William P. McGivern

Az 50-es évek második felétől a novellái megjelentek Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine-ban és az Ellery Queen’s Mystery Magazine-ban is.Ezek már mind krimi voltak. Kiadott saját válogatásköteteket is a bűnügyi novelláival.
Viszont a regényei nagy része thriller és hardboiled stílusú detektívregény. Első regénye a But Death Runs Faster 1948-ban jelent meg. Ezt még 27 további követte 1984-ig. A legjelentősebb regényei azonban mind az 50-es években születtek, amihez hozzájárult az is, hogy az 50-es évek még a film noire utolsó nagy évtizede volt. McGivernek két jelentős regényét (The Big Heat és a Rogue Cop) is megfilmesítették ekkor.

A The Big Heat c. regényét a The Saturday Evening Post hetilap 1952 decembere és 1953 februárja közt közölte először, majd 1953-ban könyvként is megjelent. A regényből Sydney Boehm írt forgatókönyvet és a film is elkészült 1953-ban. Boehm ezért megkapta az Edgar Díjat a Legjobb Forgatókönyv kategóriában 1954-ben.

William P. McGivern: Shield for MurderWilliam P. McGivern: The Big HeatWilliam P. McGivern: Waterfront CopWilliam P. McGivern: Rouge Cop

Magyarul három regénye található:

1. A legsötétebb óra, Rakéta Regényújság, 1982/11-15. szám (5 részben) ford. Langer Vera [The Darkest Hour, 1955]

2. A nagy leszámolás, Albatrosz, 1983, ford. Fehér Katalin [The Big Heat, 1953]

3. Lapzárta előtt, IPM, 1986/5. sz. ford. Fehér Katalin [Night Extra, 1957]

Nálunk először a Rakéta Regényújság ismertette meg a szerzőt, mikor folytatásokban közölték a The Darkest Hour (más címen: Waterfront Cop) c. regény fordítását. A legsötétebb órában Steve Retnick a vízparti kemény, de becsületes zsaru visszatér Manhattanba, miután letöltötte emberölésért járó büntetését. Látszólag elvesztett mindent, munkáját, feleségét. Retnick úgy gondolja, hogy korábbi kollégái és barátai elpártoltak tőle, de azért még maradt néhány szövetségese. Megkezdi tehát harcát a rendőrségi korrupció útvesztői között, hogy végre kiharcolja igazát.

A hetilap a következő ajánlással vezette be a regényt:

William P. McGivern: The Darkest HourWilliam P. McGivern: A legsötétebb óra

Ettől is jelentősebb volt, hogy a Magvető kiadó Albatrosz-sorozata megjelentette McGivern talán leghíresebb és legjobb regényét, The Big Heat-et.

William P. McGivern: The Big HeatWilliam P. McGivern: A nagy leszámolásWilliam P. McGivern: The Big Heat

A The Big Heat-ből Fritz Lang az egyik legjobb film noirt készítette. Bannion detektívet Glenn Ford játszotta a filmben, aki egy sima öngyilkosság miatt megy ki egy helyszínre. Bannion azonban belenyúlt valamibe, amibe nem lett volna szabad. Bombával felrobbantják az autóját, neki szánták, de a felesége halt meg. Bannion ekkor egyszemélyes hadjáratba kezd a város alvilága, legfőképpen annak vezetője, a hírhedt Mike Lagana ellen. A filmet „A búcsúlevél” címmel 1981. augusztus 19-én adta a magyar televízió 2. csatornája, késő este, magyar szinkronnal.

William P. McGivern: Night ExtraWilliam P. McGivern: Lapzárta előtt

A Night Extra c. regényét (vagyis annak rövidített változatát) az IPM közölte Lapzárta előtt címmel. Főhőse egy nagyvárosi riporter, amilyen McGivern is volt egykor. A neve Sam Terrell és a Daily Herald újságírója. A regény alaptémája, hogy egy Eden Myles nevű szép lányt megöltek, s Terrell belekeveredik a nyomozásba.

A novelláiból csak egy olvasható magyarul eddig:

1. Imádság nélkül, csak elektronikusan, 2018, ford. Mór Mária és Nagy Jázmin [Without a Prayer, Killer on the Turnpike, 1961]

Végén megjegyezhetjük, hogy William P. McGivern bár viszonylag kevés krimit írt, ezek jelentősége, főleg a hardboiled műfajon belül sokkal nagyobb. Olvashatóság szempontjából is meglepő módon jól szerepelnek, hisz a magyarul megjelent három regénye mind kiállta az idők próbáját, ami sok szerzőnek nem sikerült…