Talmage Powell

(1920 - 2000)

 Talmage Powell

Talmage Powell egy kiváló amerikai krimi író volt. Az észak-karolinai Hendersonban született. Zenetanárnak készült, de egészen fiatalon, mindössze 22 évesen átnyergelt az éppen az aranykorának végső éveit élő ponyvamagazinok felé. Vonzották a könnyed, kalandos és detektív történetek. Novellákat kezdett írni a legkülönfélébb pulp-magazinok számára.

Ranch Romances MagazineThrilling Detective MagazineMike Shayne Mystery MagazineEllery Queen's Mystery Magazine

1943-ban jelentek meg az első történetei Milton T. Lamb név alatt, majd egy évre rá, már a Talmage Powell név alatt. Szinte minden pulp témában írt novellát, mint a detektív, kalandos vagy western történetek. Mintegy kétszáz novellát írt 1942 és 1953 között a korszak ponyvamagazinjaiba (főként detektív történeteket), mint a Ten Detective Aces, Best Western, Dime Mystery, Black Mask, The Shadow és a Detective Tales magazinokba. Powell használta még a Robert Hart Davis, Robert Henry, Milton Land, Dave Sands, Jack McCready és az Anne Talmage álneveket is (a két utóbbin egy-egy regénye jelent meg).

A ponyvakorszak elmúltával olyan nívós magazinok számára kezdett írni novellákat, mint az Ellery Queen's Mystery Magazine, Alfred Hitchcock’s Magazine, Mike Shayne Mystery Magazin, Manhunt. Az ötvenes évek második felétől még több mint 300 novellát írt még.

Talmage Powell: The SmasherTalmage Powell: The Girl Who Killed ThingsEllery Queen's Who Spies Who Kills?Talmage Powell: The Killer is MineTalmage Powell: With a Madman Behind Me

A regényírás a pályája elején egyáltalán nem vonzotta. 1959-ben jelent meg aztán az első regénye, a The Smasher. Majd rá egy évre a The Girl Who Killed Things c. újabb regénye. A hatvanas években még írt pár regényt, sőt, szellemíróként, Ellery Queen név alatt négy regényt írt, mint a Who Spies, Who Kills? c. regényt is 1966-ban.

Érdekes, hogy a több mint ötszáz novellájában nem nagyon alkalmazott sorozatkaraktereket (csak egyet tudok: Bill Carmodyt, aki csak pár novellájának hőse volt.). Viszont 1959-ben jelent meg The Killer is Mine c. krimije, aminek egy Ed Rivers nevű magánnyomozó a hőse. 1964-ig még további négy Ed Rivers-regényt adott ki. A sorozatot a korszak legjobb magánnyomozós történetei közé sorolják. Ed karaktere azonban már megjelent a híres Blac Mask pulp-magazin 1949. júliusi számában közölt Her Dagger before me c. novellában. Igaz ebben még nem Ed Rivers, hanem Lloyd Carter volt a magándetektív neve. Majd a 60-as évek elején írt még két Ed Rivers-novellát a Mike Shayne Mystery Magazine-ba.

2015-ben ebookként megjelent két könyv is: The Talmage Powell Crime MEGAPACK és a The Second Talmage Powell Crime MEGAPACK. Mindegyikben 20-20 novella van. Az első könyv bevezetőjében, John Betancourt megjegyzi, hogy bár Powell azt állította, több mint 500 novellát írt, eddig a magazinokból csak 373 novelláját írta össze bibliográfiájában. Így arra kérte az olvasókat, aki tud ismeretlen, obskurus magazinokban, újságokban megjelent Powell-novelláról (főleg amelyek valamelyik álnevén jelentek meg), az írja meg neki.


* * *

Talmage Powell: Az egyetlen tanúTalmage Powell: Tarka zebra
Talmage Powell: Mínusz egyTalmage Powell: Éjféli szőkeség

Magyarul sajnos Talmage Powellnek egyetlen regénye sem jelent meg. A novelláiból azonban megtalálható 12 magyarul:

 1. Éjféli szőkeség, IPM, 1976/1. sz.
 2. Vár rád a börtön, IPM, 1985/Különszám (²Kroki krimi 1989/2), ford. Fazekas István [The Privileges of Crime, AHMM, March 1967]
 3. Aréna, IPM, 1987/4 (²Bosszú az arénában, Kroki krimi, 1988/7), ford. Fazekas István [The Inspiration, AHMM, Oct 1970]
 4. Egyfős esküdtszék, Síri üzlet, 1998, ford. Major István [Jury of One, AHMM, Oct 1959]
 5. A csendestárs, Holtomiglan-holtodiglan, 1997, ford. Dr. Csiszár Lajos [Heist in Pianissimo, (ss) AHMM, May 1964]
 6. Kellemes utazást!, Magyar Szó [Jug], 1971. szept. 12.
 7. a. Az egyetlen tanú, Magyar Szó [Jug], 1975. júl. 20. [Lone Witness, (ss) AHMM, Jan 1966]
  b. Az egyetlen tanú, (Jonathan Herbert): Boldog Halálnapot, Amon kiadó, 1994. ford. Szántai Zsolt
 8. Mínusz egy, 7 Nap [Jug], 1970/28. sz. (T. Powel-nek írva a szerzőt)
 9. Tarka zebra, Új Szó - Vasárnap [Szlov], 1991/35. sz. ford. Vércse Miklós [To Spare a Life, (ss) AHMM, Mar 1970]
 10. Amikor egymást ejtik át a bűnözők, Új Szó - Vasárnap [Szlov], 1997/11. sz.
 11. A sors ujjlenyomata, A Hét [Izr], 1963/21. sz. ford. kunda
 12. A vérdíj, Hét [Szlov], 1969/41. sz. [Proxy, (ss) AHMM, Jun 1966]

Érdekes, hogy az IPM 3 novellát is adott Talmage Powelltól, míg a Rakéta Regényújságban fel sem tűnt (kettőt újraközölt a hajdani kiváló Kroki krimi füzetek). Ugyanakkor szerencsésen 3 Hitchcock novellaválogatásban is szerepelt. Még említésre méltó, hogy az első öt novella magyarországi, míg a következő hét novella határon túli magyar lapokban jelent meg…