Robert Colby
(1916-2006)

 

Robert Colby egy amerikai krimi író volt, aki főleg hard boiled és suspense stílusú regényeket és novellákat írt. New York Cityben született. A középiskolát is ott végezte, majd Mercer Junior College-ben tanult tovább. A háború alatt a gyalogságnál szolgált, a japánok elleni harcokban. A háború után 15 évig rádiós és televíziós bemondó volt.

A 1950-es évek közepén határozta el, hogy bűnügyi regényeket fog írni. Az első regénye 1956-ban jelent meg, The Quaking Widow címmel. Colby regényei főleg az 50 és 60-as években jelentek meg. Ez magyarázza azt is, hogy magyarul miért nem jelent meg egy regénye sem. Azon szerzőkkel van egy sorban, mint Dan J. Marlowe, Talmage Powell, Bruno Fischer, Gill Brewer, Day Keene vagy Harold R. Daniels. Ezek legalább annyira pulp-szerzők, mint krimi írók voltak. Gyakorlatilag nálunk ponyvaszerzőknek minősültek, pedig a pulp legjobbjai voltak. A szocializmus alatt leginkább a „minőségi” krimit engedték, Agatha Christiet, Simenont és hasonlókat. Éppen az 50-60-as évek angolszász krimiírói ismeretlenek nálunk. Hozzáteszem, hogy Amerikában is többet méltatlanul elfeledtek, csak az utóbbi egy-két évtizedben veszik elő újra műveiket. Így járt Colby is.

The Star TrapThe Deadly DesireKill Me a FortuneIn a Vanishing Room

Több regénye a híres Gold Medal ponyvasorozatban jelent meg, közte 1959-ben az egyik legjobb regénye, a The Captain Must Die, melyben három elítélt letöltve 12 éves büntetését, megkeresik egykori kapitányukat, Driscollt, hogy bosszút álljanak rajta sérelmeikért. Ed Gorman krimiíró és a műfaj esztétája egy 1993-as cikkében kiváló regénynek mondja a The Captain Must Die-t. Colby 1972-ig 17 bűnügyi regényt írt. Peter Enfantino a szerző elhunyta okán írt cikkében méltatja Colby regényeit, melyeket igazságtalanul elfelejtettek. Ezek nagyon jól megírt munkák, attól függetlenül, hogy nem vásároltak ezekből milliószámra. Enfantino kiemeli az olyan regényeit, mint a The Deadly Desire (1959), The Star Trap (1960), Secret of the Second Door (1959) vagy a Murder Times Five (1972). The Star Trap egy izgalmas regény, melyben szokványosan kezdődik: Glenn Harler kezdő színész az éjszaka közepén telefonhívást kap. A titkos imádottja, Nancy Rhymer mozisztár a segítségét kéri. Glenn odarohan, s kiderül a nő – azt mondja önvédelemből – késsel leszúrt valakit és segít neki eltemetni a hullát, de a bonyodalmak, megtévesztések, árulások csak ezután kezdődnek.

Colby 1973-ban írt egy Nick Carter regényt Gary Brandnerrel közösen. A 80-as évek végén, 90-es évek elején gyerekkönyvekkel jelentkezett.

The Quaking WidowThe Captain Must DieThe Devil’s CollectorThe Last Witness and Other Stories

Colby már befutott regényíró volt, mikor elkezdett bűnügyi novellákat írni. Mintegy félszáz rövidtörténetet írt, de ezek gyakorlatilag csak két krimi magazinban jelentek meg. Az Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine először az 1967. februári számában közölt tőle egy jól sikerült novellát (The Last Witness), míg a Mike Shayne Mystery Magazine 1967. júliusi száma adott először tőle novellát (Someday I’ll Kill You!). Colby novelláinak döntő többséges Hitchcock magazinjában jelent meg. Egészen 1980-ig írta a novelláit. Volt egy sorozatkaraktere a novelláiban, T. C. Brock, akinek a történetei a 70-es évek második felében jelentek meg az AHMM-ben. Hat jelent meg a magazinban, de amikor a T. C. Brock-novellákat egy kötetbe gyűjtve kiadták The Devil’s Collector címmel 1998-ban, Colby írt hozzájuk még egy hetediket is. 2002-ben is kijött egy novelláskötete a korábban megjelent rövid történeteiből The Last Witness and Other Stories. Egyébként a címadó novella magyarul is megjelent.

***

 Egy fontos gyilkosság kTelefonbetyár kBosszú k
Százezer dollár kÉs ha kKi lesz a negyedik k

Mint jeleztem Robert Colbynak egy regénye sincs meg magyarul, viszont a novelláiból megtalálható hét darab (az amerikai megjelenések sorrendjében):

1. Az utolsó szemtanú, Rakéta Regényújság, 1987/30. sz. ford. Halápi Magdolna [The Last Witness, AHMM, May 1967]

2. Százezer dollár, IPM, 1986/Különszám, ford. Fehér Katalin [The Tenth Part of a Million, AHMM, Aug 1967]

3. Ki lesz a negyedik?, Tükör, 1970/36. sz. (²7 Nap, 1970/49. sz.) [The Accidental Widow, AHMM, Feb 1968]

4. És ha, A tigris napja,1997, ford. Vallasek Márta [What If I Had Taken the Train, AHMM, Jun 1968]

5. Bosszú, IPM, 1984/Jubileumi Különszám, ford. Fazekas István [Death Is a Lonely Lover, AHMM, Dec 1968]

6. A telefonbetyár, IPM, 1989/10. sz. ford. Németh Mária [Voice in the Night, AHMM, Apr 1969]

7. Egy fontos gyilkosság, Síri üzlet, 1998, ford. Major István [An Important Kill, AHMM, Sept 1972]

Hogy 7 novellája van magyarul, az sok vagy kevés? Összehasonlítva, pld. cseh nyelven szintén 7 van, franciára fordítva pedig 32 jelent meg. A hétből három a hajdani IPM-ben jelent meg.

Az utolsó szemtanú k