Robert Arthur

(1909-1969)

Robert Arthur

Robert Arthur amerikai bűnügyi és horror szerző volt. Már az egyetemi évei alatt megpróbálkozott novellák írásával. 1930-ban a michigani egyetemen diplomázott. 1932-ben New Yorkba költözött, ahol elkezdte ontani magából a bűnügyi, horror és scifi novellákat, melyek a kor nagyobb pulp-magazinjaiban jelentek meg: Amazing Stories, Argosy, Black Mask, Collier's, Detective Fiction Weekly, Detective Tales, The Shadow, Thrilling Detective, Wonder Stories és még egy csomó más hasonlóban.

Egyébként Robert Arthur második felesége, Joan Vaczek (1916-1996) magyar volt, egy Vaczek Lajos nevű magyar diplomata lánya, aki az első és második világháború előtt magyar külügyi szolgálat tagjaként több országban is teljesített szolgálatot. Bár Joan Pennsylvaniában született, szüleivel 1917-ben visszatért Magyarországra, és 1922-ig Sopronban éltek, majd visszatértek Clevelandba, ahol az apja az ottani magyar konzulátust vezette. Joan, aki szintén író volt (Joan Vatsek néven publikált) és Robert 1940-ben ismerkedtek össze, 1946-ban összeházasodtak, két gyermekük született és 1959-ben váltak el. Joan Vaczek bátyja, a budapesti születésű Louis Vaczek (1914-1983) szintén író volt Amerikában, több kalandregényt írt az 50-es években. Egyik regénye, a River and empty sea (1950) magyarul is megjelent A Hudson vándora címmel 1968-ban a Delfin-könyvek sorozatban.

Robert Arthurnak 1943 és 52 között volt egy híres rádiósorozata is, a The Mysterious Traveler, mintegy 370 epizóddal, amit David Kogannal együtt írt és rendezett. A rádió-sorozat 1952-ben Edgar Díjat kapott a Best Mystery Radio Show kategóriában. 1959-ben Hollywoodba költözött, ahol forgatokönyveket írt Hitchcock tévésorozataihoz és a The Twilight Zone c. sorozathoz. 1961-től számos krimi és horror antologiának volt a szerkesztője Arthur egészen a haláláig. Ezek közt több olyan antológia volt, melyeknél egyfajta szellemszerkesztőként tevékenykedett Alfred Hitchcock neve alatt, akivel közeli munka kapcsolatba került korábban a forgatókönyvek írása okán.

Robert Arthur: The Secret of Terror CastleRobert Arthur: The Mystery of the Stuttering ParrotRobert Arthur: The Secret of Skeleton IslandRobert Arthur: The Mystery of the Talking Skull

1964-ben jelent meg a The Secret of Terror Castle c. regénye, ami egy újabb nagy vállalkozásnak első darabja. A regény ugyanis az Alfred Hitchcock and the Three Investigators fejcím alatt futott. Robert Arthur összesen tíz regényt írt 1964 és 69 között a sorozatban, melynek hősei három 13-14 éves gyerek: Jupiter Jones, Peter Crenshaw és Bob Andrews. A fiúk Kaliforniában, egy Rocky Beach nevű városban élnek, nem messze Hollywoodtól. Megalapítják „A Három Nyomozó” elnevezésű egyesületüket. Névjegykártyát is nyomnak, amiben azt ígérik, ők „mindent kinyomoznak”. Egy arannyal befuttatott Rolls-Royce-on (amit Jupiter Jones nyert, sofőröstől) szaladgálnak egyik „gyanús” helyszínről a másikra. Arthur Robert egyébként más regényt ezen a tízen kívül nem is írt. A Három Nyomozó-sorozat tinédzsereknek szóló, kellemesen borzongató detektívregények voltak.

– Már régóta beszélünk róla, hogy nyomozóirodát nyitunk – mondta Jupiter. – S most, hogy harminc napra, és minden nap teljes huszonnégy órájára elnyertem a Rolls-Royce kupét, ott kereshetünk titkokat, ahol csak akarunk. Legalábbis egy időre. Úgyhogy belevágunk. Mától fogva hivatalosan is A Három Nyomozó vagyunk.
– Mint Első Nyomozó, én felelek az ötletekért. Mint Második Nyomozó, Pete felel mindenért, amihez fizikai erőre és ügyességre van szükség. Mivel jelen pillanatban te még nem rendelkezel kellő gyakorlattal a gyanús személyek követésében, a kerítésmászásban, és más hasonló feladatok véghezvitelében, Bob, te fogod irányítani a nyomozással kapcsolatos kutatómunkát. A te dolgod lesz az is, hogy minden tettünkről pontos feljegyzést készíts.” (részlet A kísértet kastély c. regényből)

A sorozat annyira sikeres lett, hogy Robert Arthur halála után William Arden, Nick West, Mary Virginia Carey és Marc Brandel tovább írták a sorozatot: 1964 és 1985 között összesen 43 regény jelent meg „A Három Nyomozó” eseteivel. A későbbi kiadások már el is hagyták a fejcímből Alfred Hitchcock nevét és csak a The Three Investigators fejcím alatt futottak. Viszont számos nyelven is megjelentek a sorozat darabjai (német, spanyol, lengyel, orosz, cseh, szlovák, litván, francia, olasz, indiai stb.), mindenhol elég nagy sikerrel. A magyarul a sorozat első regénye jelent csak meg:

A kísértet kastély, Metrum, 1989. ford. Niszler Mihály (The Secret of Terror Castle, 1964)

 Robert Arthur: A kísértet kastély

Egy rendszerváltáskori kiadó, a Metrum adta ki, talán szándékukban állt kiadni a sorozatból több könyvet is, de A kísértet kastélyt több nem követte, inkább a nőknek szóló szirupos ponyvafüzeteket, a Tanga könyveket adogatták ki nagy bőszen 1994-ig, amikor is eltűnt az egész kiadó. A könyv ajánlója így szólt:

Milyen titkot rejteget a szörnyű Kísértetkastély? Ki játszik kísértetzenét az öreg, tönkrement orgonán? Mi kelti a nyugtalanságot, amely szörnyű idegességgé fokozódik, majd borzalmas rettegésbe csap át? Milyen vérfagyasztó élményeken, hátborzongató kalandokon keresztül fejti meg A Három Nyomozó a szellemektől hemzsegő rémkastély rejtélyét, amely az egykori híres, és ugyancsak rejtélyes véget ért némafilm-horrorsztár tulajdona volt?
Az izgalmas, fordulatos, könnyed humorral megírt történetet végigolvasva minden kérdésre meglepetésekben bővelkedő választ kap a kedves olvasó, aki e könyvvel az USA-ban is megjelent kalandregény-sorozat egyik legsikeresebb tagját tartja kezében.

* * *

Robert Arthur mintegy kétszáz novellát is írt, de nem csak a saját nevén, hanem számos álnéven is, mint az Andrew Benedict, Andrew Fell, A. A. Fleming, Robert Forbes, Anthony Morton, Jay Norman, Andrew Saxon, Pauline C. Smith, John West és Mark Williams. A novellái nem csak a híres pulp-magazinokban, hanem a két nagy krimi magazinban, az Ellery Queen’s Mystery Magazine-ban és az Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine-ban is rendszeresen megjelentek.

A novellákban csak két sorozathőse volt (akik több novellájában felbukkantak), Murchison Morks és Mr. Myrtle. Megjelent két novelláskötet is Arthurtól, melyek az összegyűjtött történeteit tartalmazzák: Ghosts and More Ghosts (1963) és Mystery and More Mystery (1966).

Robert Arthur: Nem könnyű George-tól megszabadulniBestseller Mystery MagazineRobert Arthur: SegélykérésDetective Fiction Weekly
Robert Arthur: TerápiaMysterious Traveler
Robert Arthur: A szörnyű bosszúRobert Arthur: A kis szirén
A kés - Robert ArthurZseniális ötlet - Robert ArthurA tréfacsináló - Robert Arthur

Csak 8 novelláját találtam magyarul (egynek 3, és kettőnek két különböző magyar fordítása is van). Ezekből 5 Robert Arthur néven, 3 pedig valamelyik álnevén jelent meg eredetileg. A The Yokester-t később közölte ez a válogatáskötet: Alfred Hitchcock presents stories they wouldn't let me do on TV, 1957, amelyben már Robert Arthur neve alatt lett közölve (A Magyar Szó és A hét ebből fordított). Több novella amerikai pulp-magazinokban jelent meg: felül a magyar novella mellett ennek látható a borítója.

A The Mysterious Traveler Magazine-nak Robert Arthur volt a szerkesztője és egyik fő szerzője. Bár a magazinnak mindössze 5 száma jelent meg 1951-52-ben, így is jelentősnek tartják. A legjobb nevű pulp- és detektív-szerzők novellái voltak benne, mint Bradbury, Woolrich, Sax Rohmer, Dickson Carr, Bruno Fischer, Agatha Christie, Craig Rice vagy Derleth. Viszont egy számban Arthurnak több novellája is kijött, így ügyelt arra is, hogy ezek különböző álnevei alatt jelenjenek meg. A 8 magyarra fordított novellájából legalább 3 eredetileg a The Mysterious Traveler Magazine-ban jelent meg. A kés szintén a híresebb novellái közé tartozik, ami később megjelent a The Saint Detective Magazine-ban (1955. jún.), majd a Alfred Hitchcock Presents: Stories That Scared Even Me c. válogatásban (1967) is.

Robert Arthur magyarra fordított novellái:

1a. Aki kétszer hal meg, A rémület szigete, 1996. ford. Dr. Csiszár Lajos [Getting Rid of George, (ss) Bestseller Mystery Magazine, May 1959]
1b. Nem könnyű George-tól megszabadulni, Rakéta Regényújság 1979/20. sz. ford. Rácz Lívia

2. Segélykérés, Rakéta Regényújság 1977/34. sz., ford. Szendrő Borbála [Distress Call, (ss) Detective Fiction Weekly, Jan 22 1938]

3. Terápia, IPM, 1987/8. sz. ford. Lőrincz Irén [mint Pauline C. Smith: The People Next Door, (ss) The Mysterious Traveler Magazine, Jun 1952]

4. A szörnyű bosszú, Magyar Szó [Jug], 1969. szept. 28.[mint Andrew Benedict: Walkup to Death, (ss) Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine, Sep 1962?]

5a. A kis szirén, Új Szó - Vasárnap [Szlov], 1990/16. sz. ford. Vércse Miklós [Sirens in the Night, (ss) Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine, Sep 1965]
5b. Szerencsés véletlen, Új Szó - Vasárnap [Szlov], 1996/7. sz. ford. Sz. B.

6a. A tréfacsináló, Magyar Szó [Jug], 1960. szept. 18-tól szept. 22-ig: 4 részben [mint Anthony Morton: The Jokester, (ss) The Mysterious Traveler Magazine, Mar 1952]
6b. A tréfacsináló, A Hét [Izr], 1962/2. sz. (az előbbitől eltérő fordítás! és a szerző nevét nem közölték)
6c. A tréfamester, Hargita napilap [Rom], 1969. júl. 1-4. (4 részben)

7. A kés, Természet és Társadalom [Szlov], 1970/5. sz. [The Knife, (ss) The Mysterious Traveler Magazine, Nov 1951]

8. Zseniális ötlet, A Hét [Izr], 1963/15. sz. [The man in the Morgue, Murder, Murder, Murder, 1951]

Összesen tehát 12 különböző novellafordítás van tőle, amiből 8 határontúli magyar lapokban jelent meg. A legkorábbi Robert Arthur-novella az újvidéki Magyar Szó napilapban jelent meg, 1960-ban.

Egyébként Robert Arthur felesége, Joan Vatsek is sok novellát írt, és a legjobb nevű magazinokba, mint a Collier’s, Redbook, McCall's vagy a Cosmopolitan. Vatsek írt egyébként krimi és scifi novellákat is. A Simone c. rövid történetét (1949) Hitchcock később több válogatáskötetébe is berakta. Robert Arthurral közösen is írt novellákat. Magyarul csak egy novellát találtam Joan Vatsektől: A világ leggyűlöltebb embere, Izraeli Képeslap, 23. sz. (1954) [Best-Hated Man in Town, (ss) Collier’s, Nov 1 1952].