Michael Innes
(1906 – 1994)

Innes Michael

John Innes Mackintosh Stewart egy skót akadémikus és író volt. Egy tehetős középosztálybeli családba született Edinburghban. Kiváló iskolákat járt. 1932-ben megnősült, majd számos egyetemen tanított, de legtöbb ideig Oxfordban (1949-73). Tudósként írt több életrajzi és irodalomkritikai munkát olyan szerzőkről, mint Shakespeare, Kipling, James Joyce vagy Thomas Hardy.

1936 és 1986 között Michael Innes név alatt írt 48 bűnügyi regényt és vagy száz novellát. Első bűnügyi regénye Death at the President's Lodging címmel jelent meg 1936-ban. A regény főhőse John Appleby felügyelő (később Sir John Appleby felügyelő). A történetben Appleby kiérkezik a Szent Antal kollégiumba, hogy kinyomozza, ki ölte meg annak elnökét a szállásán.

The Spider StrikesAppleby Talks About CrimeDeath At the President's Lodging (1936)Going it Alone

Egészen elképesztő, de Innes ötven éven át írta az Appleby regényeket, szám szerint 35-öt 1986-ig. Ugyanezen intervallumban volt még egy sorozatkaraktere, Charles Honeybath, de neki csak három regényt szentelt, és van még tíz független regénye is. John Appleby azonban több mint ötven novellájának is főhőse volt. Ezek a novellák főként olyan magazinokban jelentek meg, mint a Ellery Queen’s Mystery Magazine, MacKill’s Mystery Magazine, Lilliput, The Saint Detective Magazine vagy a The Evening Standard. Innes a nagy aranykori detektívírók második nemzedékéhez tartozott.

Innes volt talán az egyik legcsavarosabb és legműveltebb krimiíró az irodalomban. Regényeiben nyomozások kapcsán bőséges adalékot kapunk az angol irodalomból és a reneszánsz művészetből. És ugyancsak Innes volt az, aki a krimijeibe burleszket vitt. Némely regénye egyszerűen krimi-bohózat. Az elkövetett bűncselekmények nála sokszor amolyan „lehetetlen” gyilkosságok, azaz első látásra nehéz elképzelni, hogyan követhették el. A végén persze kiderül, de a megoldásnak sokszor tudományos vagy technikai magyarázata van. Innes tipikus klasszikus krimi szerző volt, mai szemmel olvasva, tudományos monológjai is megkoptak, így nem kerülhette el sorsát, hogy unalmasnak hat sok története, s csak néhány olyan van, ami ma is élvezhető. Ma már bámulunk, hogyan versenyeztek egymással az aranykori klasszikus detektívregényszerzők, hogy minél lehetetlenebb gyilkosságokat ötöljenek ki, s hogy ezek megoldásai sokszor mennyire banális hülyeségek.

Volt egy híres brit tv-sorozat, a Detective 1964 és 1969 közt. A sorozat 45 epizódból állt és számos detektívíró történetét filmesítették meg. Innesnek két történetét is megfilmesítették: A Connoisseur's Case c. epizódban (1964) Dennis Price és a Lesson in Anatomy c. epizódban (1968) Ian Ogilvy játszotta Appleby felügyelőt.

Appleby's Other Storyinnes_michael_a_pava_es_a_goya_hu_djvu - 0001innes_michael_a_pava_es_a_goya_hu_djvu - 0002kicsi

 

Nem nagyon hánytorgathatjuk fel Innes esetében Keszthelyi Tibornak, hogy csak ennyit írt szerzőnkről: „Michael Innes (1906-) számos klasszikusként számon tartott könyv szerzője; ezekben Sir John Appleby felügyelő a kalauzunk. Legnagyobb sikere a Lapzárta után volt.” Hiszen Keszthelyi könyvének, A detektívtörténet anatómiájá-nak megjelenésekor (1979) egyetlenegy regény sem volt magyarra fordítva Innestől. A helyzet persze, utána se sokkal lett jobb, mert mindössze egy regényéről tudok, ami megjelent magyarul:

1. A páva és Goya, IPM, 1990/8. sz. ford. Fenyő Imre [Appleby’s Other Story, 1974] (John Appleby)

A regény alaptörténete, hogy a gazdag Maurice Tythertont agyonlőtték. Applebynek több gyanúsítottja is van, ám lehet, a bűncselekmény kapcsolódik egy néhány évvel korábbi képrablás ügyéhez.

***

Lilliput, Aug-Sep 1953A cipők kicsi

Michael Innes az életében négy novelláskötetet is publikált, melyekben a magazinokban megjelent novelláiból adott egy válogatást. Novelláiból is csak egy akad magyarul, de az egy hosszabb novellája, sőt inkább kisregénye. Viszont ez éppenséggel híresebb, mint a magyarul megjelent regénye:

1. A cipők, Új Ifjúság, 1973/25-28. sz. (4 részben) ford. Horváth Rezső [Dead Man’s Shoes, (na) Lilliput, Aug/Sep 1953] (John Appleby)

A Dead Man's Shoes („Halott ember cipője”) már 1954-ben megjelent egy ugyanilyen című novelláskötetben, mely 23 novellát tartalmazott (de ezt kiadták Appleby Talking címmel is). A 242 oldalas kötetben a Dead Man's Shoes 52 oldalt tesz ki, s messze hosszabb a könyv bármely másik novellájánál (ez volt egyébként Innes első novelláskötete). Vannak benne kiváló „bezárt szoba rejtélyek” (mint The Sands of Thyme). Több történet a kötetben az angliai Sheercliffben játszódik ill. kapcsolódik hozzá, ilyen A cipők c. kisregény is. A történetben Derry Fischer telekügynök Sheercliffből utazik Londonba vonaton, mikor a kupéjába egy csinos lány ront be, aki elmeséli, hogy egy másik kupéban ült, de ott nagyon megijedt egy férfitól, akinek az egyik lábán barna, a másikon fekete cipő volt. Derry megakarta nézni a fickót a kupéban, de az már eltűnt. Londonban bement a munkahelyére, ahol a főnöke elújságolt egy szenzációt, hogy Sheercliffben a part menti sziklák alatt egy ismeretlen férfi holttestét fedezték fel, akin felemás cipők voltak…