John Dickson Carr

(1906-1977)

John Dickson Carr

John Dickson Carr a 20. századi angolszász krimiírás egyik legnagyobb művelője volt. Carr az amerikai Pennsylvania-államban született Wooda Nicholas Carr kongresszusi képviselő fiaként. 1929-ben végzett a Haverford College-on. 1931-ben feleségül vett egy angol nőt, Clarice Cleavest és Angliába költöztek. Három gyermekük született. 1948-ban települt vissza az Egyesült Államokba, mikorra már híres detektív-regényíró lett. Eredeti neve mellett még használta sok regényénél és novellájánál a Carter Dickson álnevet is.

John Dickson Carr: It Walks By NightJohn Dickson Carr: The Waxworks Murder

Carr-t már fiatalon rabul ejtették Conan Doyle Sherlock Holmes-történetei és G. K. Chesterton Brown atya-történetei. Carr maga is elkezdett detektívtörténeteket írni és elég korán, 24 évesen, 1930-ban jelentette meg első krimi regényét: It Walks by Night címmel. Természetesen egy sorozatkaraktert is alkotott hozzá, Henri Bencolin felügyelőt, akit egyszerűen így jellemez: „egy szivarozó Mefisztó”. 1930 és 32 között négy regény adott ki Bencolinnal, majd egy ötödiket 1937-ben, s ez volt az utolsó. A Bencolin-regényeiből, csak a negyedik, a The Waxworks Murder (1932) jelent meg magyarul a Rakéta Regényújságban. Az akkori ismertetője így szól: Két előkelő és gazdag lány holttestét ugyanabban az időben fedezi fel a francia rendőrség; az egyiket a Szajnából halásszák ki, a másik egy panoptikum-figura karjaiban alussza örök álmát.
Vajon miért ölték meg őket? Félreértésből? Bosszúból? Féltékenységből? Hogyan került az egyik áldozat a panoptikumba? Ki követte el a felháborító kettős gyilkosságot? Ez után nyomoz a francia felügyelő amerikai kollégájával és az egyik lány vőlegényével.

John Dickson Carr: Hag's Nook (1932)John Dickson Carr: The Three Coffins (1935)John Dickson Carr: Till Death Do us Part (1944)John Dickson Carr: The Man Who Could Not Shudder

1933-ban jelent meg a Hag's Nook c. regénye, amiben útjára indította új sorozatkarakterét, Dr. Gideon Fell amatőr detektívet. 1933 és 67 között 23 regényt írt, aminek főhőse Fell volt. Ezekből már hét jelent meg magyarul.

Gideon Fell egy testes, bajuszos, fekete köpenyt és széles karimájú kalapot hordó orvos volt. Feleségével élt egy házban (gyermekük nincs), bár az ő szerepe annyira mellékes, hogy a nevét sosem tudjuk meg. Gideon segít a rendőrségnek a nyomozásban, de rendszerint őrületbe kergeti a rendőröket azzal, hogy az ügy felgöngyölítése során nem ad információkat az általa összerakott újabb nyomokról, mert a végső leleplezést a végére tartogatja. Carr legnépszerűbb karaktere volt Gideon Fell.

John Dickson Carr: The Plague Court MurdersJohn Dickson Carr: Nine - And Death Makes TenJohn Dickson Carr: The Judas Window (1938)John Dickson Carr: The White Priory Murders (1934)

1934-ben azonban már egy harmadik karakterhőst is alkotott a The Plague Court Murders c. regényében, Sir Henry Merrivale-t, egy hatvanas éveiben járó angol nemest és ügyvédet, aki járatos a történelemben, sőt a bűvészet tudományában is. 1934 és 1951 között összesen 22 olyan regény írt Carter Dickson álnév alatt, melyek hőse Sir Henry Merrivale, vagy HM, ahogy szintén nevezik. Ezekből már csak négy jelent meg magyarul.

John Dickson Carr: The Emperor's Snuff-Box (1942)John Dickson Carr: The Scandal at High Chimneys (1959)John Dickson Carr: The Demoniacs (1962)

Carr írt számos független regényt is élete során. Ezekből mindössze három jelent meg magyarul. A független regényei közt volt tíz történelmi detektívtörténetet is, melyek a 17-19. századi Angliában játszódnak. Ezek miatt meg a történelmi krimi úttörőjének is őt tartják. Ezek mára annyira bevett regények közé kerültek, hogy a brit krimiírók társasága 1999 óta a történelmi krimi kategóriában is kiossza az éves legjobb regény díját. A negyvenes években Carr számos rádiójátékot is írt a BBC számára. Ezekből 1981-ben kiadtak egy gyűjteményes kötetet The Dead Sleep Lightly címmel.

J. D. Carr kétszer kapott Special Edgars díjat: előbb 1950-ben a The Life of Sir Arthur Conan Doyle c. biográfiai munkájáért, majd 1970-ben a negyven éves írói pályafutása okán. 1963-ban az amerikai krimiírók szövetségétől megkapta a krimiírás Nagymestere díjat.

* * *

John Dickson Carr-t máig az ún. „bezárt szoba rejtélyek” specialistájának és legnagyobb mesterének tartják (már élete első regénye is ide tartozik). A Bencolin, Gideon Fell vagy a Henry Merrivale regények többsége is ilyen „képtelen bűnügyi” rejtély, ahol már nem is a gyilkos kiléte a legérdekesebb, hanem az, hogyan tudta végrehajtani egy olyan helyen, ami belülről volt bezárva? Rendszerint természetfeletti, okkult dolgok sejlenek fel az elején, de bármennyire tűnnek a gyilkosságok démoninak (Carr sohasem írt horrort), a végén mindig megkapjuk az elején teljesen lehetetlennek tűnő rejtélyek racionális magyarázatát. 1981-ben 17 szakember Carrnak a The Three Coffins (1935). c. regényét választotta meg minden idők legjobb bezárt szoba rejtélyének (ez megjelent magyarul is). A regényben Charles Grimaud professzort egy rejtélyes idegen látogatja meg. Bezárja mögötte az ajtót, lövés dördül és a professzor haldokolva találják a bezárt szobában. Bárki ölte meg, legfeljebb az ablakon távozhatott, ám a hóban sem lent, sem a tetőn nincsenek nyomai! Egyébként ez az 1981-es szavazás szerint a 14 legjobb bezárt szoba rejtély-regényből 5 Carr műve, sőt, az első 5 helyezettből övé 3!

Keszthelyi Tibor igencsak méltatta könyvében a szerzőt: „Szemben Agatha Christie realizmusával, pontosabban valószerűségigényével, John Dickson Carr az abszurdot keresi, az úgynevezett lehetetlen bűnügyeket, mindig a legdöbbenetesebbet, az igazán kivételest. A klasszikus detektívtörténet szabálykódexének megfelelően, persze, sohasem menekül az irracionálisba. Nem véletlenül lett ő a belülről bezárt szoba rejtélytípusának legszenvedélyesebb és legavatottabb művelője. Meséiben nem annyira a tettes személyének felderítése az olvasó legfőbb gondja, hanem a gyilkosság elkövetése módjának a megsejtése. A Dickson Carr-i talányok annyira egyediek, hogy ezekkel legfeljebb az amerikai Ellery Queen rafinált enigmái rokoníthatók csupán. Ők ketten a műfaj igazi illuzionistái.
John Dickson Carr pályája 1930-ban indult, az Éjjel járkál című sztorijával, s legsikerültebb könyvei – Három koporsó, Sir Edmond Godfrey meggyilkolása, Az égő udvar stb. – a második világháború előtti és alatti évekre esnek.” (A detektívtörténet anatómiája, 1979)

A The Three Coffins című Gideon Fell-regényének van egy híres fejezete, a 17. fejezet, aminek a címe: Előadás a bezárt szobáról. Az író magát Gideon Fellt beszéltetve mondja el, amit a bezárt szoba titkokról érdemes tudni. Gideon felsorolja, milyen magyarázatok lehetnek egy hermetikusan lezárt szobában elkövetett gyilkosságra. Közben kitér a korábbi és korabeli krimikre, melyekben szerepel már a bezárt szoba rejtélyének motívuma.

* * *

John Dickson Carr: Levél a padló alattJohn Dickson Carr: A gyilkos óraJohn Dickson Carr: A három koporsó
John Dickson Carr: Mutatvány a sötétbenJohn Dickson Carr: A sorozatos öngyilkosságok eseteJohn Dickson Carr: A halott kopogtat
John Dickson Carr: A kísértetek házaJohn Dickson Carr: A kísértetek háza ajánlóJohn Dickson Carr: Holtomiglan - holtodiglan

John Dickson Carr élete során több mint hetven regényt írt, ezekből 15 regénye jelent meg eddig magyarul (ezek angol borítói fentebb találhatók). A Gideon Fell-sorozatból 7 van magyarul:

1a. A gyilkos óra, Albatrosz, 1976. ford. Falvay Mihály [Death-watch, 1935] (Fell 05)
1b. Levél a padló alatt, Palladis, 1942 ford. Pogány Kázmér [Death-watch, 1935] (Fell 05)

2. A három koporsó, Lazi Könyvkiadó, 2007. ford. Rákócza Richárd [The Three Coffins, 1935] (Fell 06)

3. Mutatvány a sötétben, Rakéta Regényújság 1975/1-5, ford. Szíjgyártó László [The Problem of the Green Capsule, 1939] (Fell 10)

4. A kísértetek háza, Rakéta Regényújság 1979/41-46, ford. Honti Katalin [The Man Who Could Not Shudder, 1940] (Fell 12)

5. A sorozatos öngyilkosságok esete, Európa, 1971. ford. Bart István [The case of the constant suicides, 1941] (Fell 13)

6. Holtomiglan – holtodiglan, Rakéta Regényújság 1976/17-23, ford. Tandori Dezső [Till Death Do us Part, 1944] (Fell 15)

7. A halott kopogtat, Kolonel, 1990 ford. Marton Gábor [The dead men’s knock, 1958] (Fell 19)

John Dickson Carr: S. M. munkábanJohn Dickson Carr: Tíz teás csészeJohn Dickson Carr: A júdásablakJohn Dickson Carr: Fantom a hajón

A Sir Henry Merrivale-sorozatból 4 van magyarul:

8. S. M. munkában, Nova, 1941. ford. Emődi Hajós Zsuzsa [The White Priory Murders, 1934] (Merrivale 02)

9. Tíz teáscsésze, Nova, 1941. ford. Emődi Hajós Zsuzsa [The Peacock Feather Murders, 1937] (Merrivale 06)

10. A Júdásablak, Rakéta Regényújság 1975/28-34, ford. Tandori Dezső [The Judas Window, 1938] (Merrivale 07)

11. Fantom a hajón, Rakéta Regényújság 1991/31-33, ford. Zsámboki Mária [Nine and Death Makes Ten, 1940] (Merrivale 11)

John Dickson Carr: Gyilkosság a panoptikumbanFaust kiadó tervei (1946)

Henri Bencolin-sorozatból csak 1 van magyarul is:

12. Gyilkosság a panoptikumban, Rakéta Regényújság 1977/34-39, ford. Tandori Dezső [The Waxworks Murder, 1932] (Bencolin 04)

A könyvkiadók egyesületének lapja, a Corvina, 1946. nov. 22-i száma közölte a Faust Könyvkiadó Vállalat terveit. Eszerint ki szándékozták adni Carr legelső regényét, a It Walks by Night-ot („Éjjel járkál”), ami egyben a Bencolin-sorozat első regénye volt. Sajnos ezekből a tervekből semmi nem lett, mert az egyre erősödő kommunisták, mint kapitalista mételyt, mereven elutasítottak bármilyen krimi regényt, mint „ponyvát”.

John Dickson Carr: A császár burnótszelencéjeJohn Dickson Carr: A kastély titkaJohn Dickson Carr: A London Bridge rejtélye

És van még 3 „független” regénye Carr-nak:

13. A császár burnótszelencéje, Rakéta Regényújság 1979/6-10, ford. Albert Gábor [The Emperor's Snuff-Box, 1942]

14. A kastély titka, Európa, 1979. ford. Árokszállásy Zoltán [Scandal at High Chimneys, 1959]

15. A London Bridge rejtélye, Magvető, 1976. ford. Takács Ferenc [The Demoniacs, 1962]

Ezekből kettő a történelmi krimijei közé tartozik. A kastély titka cselekményét Londonba, 1865-be, míg A London Bridge rejtélyét szintén Londonba, 1757-be helyezte.

* * *

John Dickson Carr az eredeti nevén és Carter Dickson néven nagyon sok novellát is írt a harmincas évektől, melyekből sajnálatosan alig jelentek meg magyarul. Pedig ezek ugyancsak jelentősek és eredetileg különböző magazinokban jelentek meg, mint a: Dime Mystery Magazine, Detective Tales, Ellery Queen’s Mystery Magazine, MacKill’s Mystery Magazine, Suspense Magazine, Strand, Liberty, Argosy, The Sketch. Később ezekből számos válogatáskötet lett összeállítva, mint a Dr. Fell, Detective, and Other Stories (1947) vagy a The Men Who Explained Miracles (1963).

John Dickson Carr: The Exploits of Sherlock HolmesJohn Dickson Carr: Dr. Fell, Detective, and Other StoriesJohn Dickson Carr: The Men Who Explained Miracles

1948 és 53 között Sir Arthur Conan Doyle fiával, Adrian Conan Doyle-val közösen több Sherlock Holmes-történetet is írtak, melyek főleg a Collier’s magazinban jelentek meg. 1954-ben jelent meg a The Exploits of Sherlock Holmes c. gyűjteményes kötet, melyben 12 új Sherlock Holmes-történet van. Közte vannak olyanok, melyet egyedül írt Adrian Doyle vagy Dickson Carr, de vannak olyanok is, amelyeket közösen írtak.

Carr a novellái között számos független történetet is írt, de sok olyan novellát is, melyekben visszatért a regényeiből ismert három nagy sorozatkaraktere. Bencolin novellája ugyan csak négy van, de Gideon Fell vagy Henry Merrivale rövid történeteiből jóval több, s ezekből is több válogatáskötet jelent meg később. A magyarul is megjelent A halálos szembekötősdi c. novelláját a legjobb novellái közt tartják számon: egy karácsonyi kísértettörténet. Mike Grost megjegyzi, hogy Carr a legjobb rövid történeteit 1938 és 40 között írta (a személyes kedvence a The Locked Room c. rövid történet, ami sajnos nem jelent meg magyarul). Magyarul ebből az időszakból öt novellája is van.

John Dickson Carr: The Department of Queer ComplaintsColonel March of Scotland Yard

Viszont volt Dickson Carrnak egy negyedik sorozatkaraktere, March ezredes (egy „nagydarab, nyájas férfi”), aki szintén szakértője a lehetetlen bűnügyeknek. Az ezredesnek nem szentelt egy regényt sem, viszont kilenc novellában írta le eseteit. Ezeket a rövid történeteit 1938 és 41 között jelentette meg a híres Strand magazinban, Carter Dickson név alatt. Az ezredes a Scotland Yard különös panaszbejelentések ügyosztályához tartozott. A novellákban így írja le March ezredest: „Sötét színű felöltőt viselt, a cilindert kissé hátralökte hatalmas koponyáján. Ez meg a pirospozsgás arc, a fakó bajusz és a nyájas kék szem a vicclapok testes ezredesfigurájává tették. Öblös pipát szívott, pontosabban: inkább szimatolta a füstöt az öbléből, semmint a szárából szívta. Láthatólag remek hangulatban volt.” (Gyilkosság az eltűnt szobában). „Egy jól fűtött szobában nagydarab, udvarias, rövidre nyírt bajuszos ember várt rájuk, aki March ezredes néven mutatkozott be.” (Az üres lakás). „A hang March ezredesé volt. Száztíz kilója betöltötte az ajtókeretet. Két hüvelykujját mellényzsebébe akasztva állt ott, sok jót nem ígérő tekintettel.” (Halál az öltözőben).

1940-ben megjelentette The Department of Queer Complaints c. kötetet, benne 11 novellával, amiből 7 March ezredes-történet. A BBC az 1950-es években egy 26 epizódból álló tv-sorozatot forgatott Colonel March of Scotland Yard címmel. Főszereplője a két háború közötti rémfilmek nagy sztárja, Boris Karloff. Dickson Carr magyarul megjelent novellái között három March ezredes-történet is található. Az egyik a Halál az öltözőben c. novella. A novellát előbb a Strand magazin közölte, nem sokra rá, 1939. októberében az The Australian Women's Weekly is leadta Wynne W. Davies illusztrálásában (lásd lentebb).

John Dickson Carr: Halál az öltözőbenJohn Dickson Carr: The Australian Women's Weekly 1939 okt.
John Dickson Carr: A halálos szembekötősdiJohn Dickson Carr: Láthatatlan kezek

John Dickson Carrtól a következő hét novella van magyarul, az angol megjelenések sorrendjében. Ezekből 3 March ezredes, 1 pedig Gideon Fell sztori:

1. A halálos szembekötősdi, Hepiend regényújság, 1990/12. sz. [Blind Man’s Hood [mint Carter Dickson], (ss) The Sketch Christmas,1937]

2. Gyilkosság az eltűnt szobában, Rakéta Regényújság, 1976/8. sz. (²Éjszakai ügyelet, 1980) ford. Keszthelyi Tibor, [The Crime in Nobody’s Room, [mint Carter Dickson] (ss) The Strand, Jun 1938] (March ezredes 2)

3. Halál az öltözőben, Színházi Élet, 1991/6. sz. ford. Hegedűs Tibor [Death in the Dressing-Room, [mint Carter Dickson], The Strand, March 1939] (March ezredes 5)

4. Az üres lakás, A Hét [Izr], 1965/2. sz. [The Empty Flat, [mint Carter Dickson], The Strand, May 1939] (March ezredes 6)

5. A bumeráng visszavág, 22 detektívtörténet, 1966 (²Családi Regényújság, 1990/42. sz.; ³A bumeráng visszaüt, Vörös Zászló [Rom], 1969. okt. 23 – okt. 31. [7 rész]) ford. Lengyel Péter [New Murders for Old, (ss) The Illustrated London News, Christmas, 1939]

6. Diplomáciai ügy, Elképesztő novellák, 1988, ford. Timár György [Strictly Diplomatic, (ss) The Strand, Dec 1939]

7. Láthatatlan kezek, Nők Lapja Magazin, 1980/Tavasz (²Rakéta Regényújság, 1994/28. sz.) ford. Takács Márta [King Arthur’s Chair [mint Carter Dickson], (ss) Lilliput, Aug 1957] (Fell)

8. A másik hóhér, csak elektronikus formátumban, 2020. ford. zepgyuri [The Other Hangman, (ss) A Century of Detective Stories, 1935]

A Petőfi Rádió 1966. január 30-i adásában este 20.27-től éjfélig tartott a Pódium 66: Utazás a krimi körül - Egy este Sherlock Holmes, Arsene Lupin, Poirot mester és az Angyal társaságában c. műsor, Marton Frigyes rendezésében. Több történetet előadtak. Az egyik egy regényrészlet volt John Dickson Carrtól.

* * *

John Dickson Carr: The Man Who Explained MiraclesGyilkosság az eltűnt szobában k

John Dickson Carr életéről és műveiről több könyvet is írtak. Ezek közül a legjobb Douglas G. Greene 1995-ben megjelent John Dickson Carr: The Man Who Explained Miracles c. kimagasló munkája, melyet Edgar díjra is jelöltek. Green a könyve végén ad egy részletes bibliográfiát John Dickson Carr összes megjelent regényéről, novellájáról és rádiójátékáról.