Joe R. Lansdale
(1951 - ) Joe R. Lansdale

Joe Richard Harold Lansdale egy amerikai regényíró és novellista. Nem csak bűnügyi, hanem horror, scifi, fantasy, western történeteket is ír. A texasi Gladewater-ban született, de a feleségével ma is az államban élnek. Lansdale az írás mellett saját harcművészeti iskolát is vezet. Közeli barátja Andrew Vachss scifi és detektív-regényíró (a Burke sorozata nálunk is ismert).

Lansdale termékeny szerzőnek számít, a maga 45 regényével és 30 novelláskötetével. Zseniálisan kezdte írói karrierjét. Első regénye, az Act of Love jelentős feltűnést okozott a bűnügyi irodalomban: egy sorozatgyilkos vadászik emberekre a texasi Houstonban. Rémületben tartja az egész várost. Marvin Hanson hadnagynak kellene elkapnia, de gonosztevő ördögien ravasz és számos esetben kicsúszik a kezei közül. Ez volt az első igazi sorozatgyilkosos regény. Ugyanazon évben, 1981-ben jelent meg, mint Harristól A vörös sárkány. Ez a két regény teremtette meg a krimin belül a sorozatgyilkosos műfaj kereteit, alapszituációit.

Lansdale sokszínűségére példa, hogy 1995-ben befejezte Edgar Rice Burroughs Tarzan: The Lost Adventure c. félbemaradt regénytöredékét. Aztán Brad Simmons álnéven (Brad Fosterrel) írt egy Molly's Sexual Follies c. pornográf regényt. Számos képregényhez is írt szövegeket.

Act of Love (1981)Lost Echoes (2006)Bad Chili (1997)High Cotton (1997)The Bottoms (2000)

Van egy híres detektívregény sorozata Landale-nak, a Hap és Leonard. A név két texasi lepukkant figurát takar, akik rendszerint saját szakállukra nyomoznak, néha nagyon sötét ügyekben. Nagyon eltérő jellemvonással bírnak, mégis a legjobb barátok. Hap Collins, fehér csóró, fiatalon megjárta a börtönt, mivel nem volt hajlandó bevonulni katonának, dolgozott gyári munkásként vagy kidobóemberként. Leonard Pine vietnámi veterán, de fekete és homokos. Viszont csekély öröksége révén néha kisegíti barátját, Hap-ot. Az első Hap és Leonard regénye a Savage Season volt. 1990 és 2016 között összesen kilenc regénye és több novellája jelent meg a két karakterével. Ezekből négy regény jelent meg magyarul is. Hap and Leonard címmel 2016-ban készült egy hatrészes tv-sorozat is: James Purefoy és Michael K. Williams főszereplésével. A sorozat alapja a Savage Season (1990) c. regénye volt.

Lansdale termékeny novellista is. Számos magazin közölte rövid történeteit, a harminc neve alatt megjelent novelláskötettel egyetemben. Olyan magazinokban jelentek meg történetei, mint Hardboiled, Cemetery Dance, Espionage, The Horror Show, Subterranean, Mike Shayne Mystery Magazine vagy a Rod Serling’s The Twilight Zone Magazine.

By Bizarre Hands (1989)Rumble Tumble (1998)Mucho Mojo (1994)Mad Dog Summer and Other Stories (2004)The Two-Bear Mambo (1995)

A novellái közt vannak scifi vagy krimi műfajba tartozók, de ezektől jelentősebbek a horror műfajba tartozó novellái. Első novelláskötete, a By Bizarre Hands 1989-ben jelent meg és máris kapott egy nevezést a Bram Stoker-díjra. A Mad Dog Summer c. kisregénye 2000-ben megkapta a Bram Stoker-díjat, s ez a kisregénye adta a címet egy későbbi novelláskötetének (Mad Dog Summer and Other Stories, 2004).

Irodalmi díjak tekintetében egyébként is jól áll Lansdale. Eddig 11 regényét és novelláját jelölték Bram Stoker-díjra, amiből 5 meg is nyerte a díjat. Ezen kívül van 5 World Fantasy nevezése. A The Bottoms c. regénye (2011) megkapta az Edgar-díjat a legjobb regény kategóriában és ugyanezt a regényét jelölték Macavity, Dashiell Hammett és Anthony díjakra is (természetesen nem jelent meg magyarul).

***

Veszett világFekete rontásKétmedvés mambóForró piteElveszett visszhangok

Magyarul eddig mindössze öt regénye jelent meg:

1. Fekete rontás, Lap-ics, 1998. ford. Szentgyörgyi József [Mucho Mojo, 1994] (Hap és Leonard 2)

2. Kétmedvés mambó, Aquila, 1998. ford. Szentgyörgyi József [The Two-Bear Mambo, 1995] (Hap és Leonard 3)

3. Veszett világ, Aquila, 1999. ford. Szentgyörgyi József [Bad Chili, 1997] (Hap és Leonard 4)

4. Forró pite, Kalandor, 2004. ford. Rákócza Richárd [Rumble Tumble, 1998] (Hap és Leonard 5)

5. Elveszett visszhangok, Kalandor, 2008. ford. Rákócza Richárd [Lost Echoes, 2006]

A magyar kiadás főleg a sorozatára koncentrált, hiszen az ötből négy regény a Hap és Leonard sorozatába tartozik. A magyar kiadásokra szinte már jellemzően, a sorozat első regénye, a Savage Season (1990) nem jelent meg magyarul.  Lansdale két legjobbnak tartott regénye a The Bottoms és a Mucho Mojo, melyekből csak az utóbbi van meg magyarul. Viszont kiadtak magyarul egy független regényét, az Elveszett visszhangokat, ami nem tartozik a szerző jelentősebb regényei közé. Egyben ez az utolsó magyarul is megjelent regény Lansdaletól. A Kalandor kiadó a következő fölszöveggel ajánlotta annak idején: "Harry Wilkes kissrác korában betegségen esik át, és két barátjával egy éjszakai kirándulás alkalmával rádöbben: lát dolgokat. Látomásai felfedik a múlt titkait, amelyek csak számára érzékelhetőek. Harry Wilkes élete fokozatosan pokollá válik, mire a főiskolára kerül. A fiatalember közlekedőutakat épít ki magának a campuson, az utcán és otthona közelében, olyan útvonalakat, amelyek mentén nem, vagy csak alig történt valami rossz, hiszen ha ilyesmibe botlik, azonnal átéli, amit a múltban az áldozatok. Harry a legjobb úton van afelé, hogy súlyos alkoholista váljék belőle, de új barátja, a sok éve még mindig a családja elvesztését sirató Tad jóvoltából kísérletet tesz arra, hogy megtanuljon szesz nélkül együtt élni átkos képességével. Ekkor azonban felbukkan életében a gyerekkori barátnő, akiből rendőr lett, és arra kéri, segítsen tisztázni édesapja halálának gyanús körülményeit…"

Volt még egy meghírdetett könyve is Lansdale-nak, ami nem jelent meg végül. Szentgyörgyi József számos kiváló krimi hajdani fordítójának volt egy saját kis könyvkiadója, a Punktum. 2002-ben indította a Kamélen-könyvek sorozatát. Az első egy Harlan Coben-regény, majd a sorozat második könyve Elmore Leonardtól a  Mint a szamár szürke ködben volt. Mind a kettőt Szentgyörgyi fordította. A második kötet végén meghírdette, hogy a Kaméleon-sorozat 3. könyve Joe R. Lansdaletól a Rémszakadás, szörnyindulás lesz. Sajnálatos módon ez már nem jelent meg, de nem tudni, hogy melyik regénye lehet ez Lansdale-nak, hisz ezt nem közölte Szentgyörgyi. Valószínűleg a Punktum megbukott két könyv után, bár lehet az is belejátszott, hogy Szentgyörgyi 2004-ben meghalt. Az viszont nagyon valószínű, hogy a meghírdetett Lansdale-regényt ő lefordíotta, és valahol ma is ott lapul egy fiókban...

***

Halak éjszakája kHullanak a csillagok kLekésett vonatok kSzemélyiségzavar k

Joe R. Lansdale novelláiból 10 van meg magyarul (az angol megjelenések sorrendjében):

1. Halak éjszakája, Galaktika, 129. (1991/jún.) ford. Schopp Attila [Fish Night, Specter!, Arbor House, 1982]

2. Személyiségzavar, Elképzelni az elképzelhetetlent 2 (fnz), Ózd, 1992. (²Marsyas Regénytár 1. sz. 1994) ford. Koch György [Personality Problem, Twilight Zone, Jan/Feb 1983]

3. Lekésett vonatok, Galaktika, 238. (2010/jan.) ford. Utasi Péter [Trains Not Taken, RE:AL, Spr 1987]

4. Pilóták, Csapdában, Szukits, 2001, ford. Vándor Judit [with Dan Lowry: Pilots, Stalkers, 1989]

5. A telefonáló nő, Sötétség, Gabo, 2017. ford. Huszár András [The Phone Woman, Night Visions 8, 1991]

6. Godzilla Tizenkét Lépése, Prizma online folyóirat, 2013. ford. Sepsi László [Godzilla's Twelve-Step Program, Writer of the Purple Rage, 1994]

7. Veszett Kutya Nyara, 2016, ford. Mező Szabolcs [Mad Dog Summer, 999: New Stories of Horror and Suspense, 1999]

8. Hullanak a csillagok, 27 képtelen történet, Metropolis Media, 2011, ford. Tamás Dénes [The Stars Are Falling, Stories: All New Tales, Morrow, 2010]

9. Birkózás Jesusszal, Veszélyes amazonok, Fumax, 2018 [Wrestling Jesus, Dangerous Women, 2013]

10. Meghajlott ág, Zsiványok, Fumax, 2015. [Bent Twig, Rogues, 2014] (Hap és Leonard)

Először a Galaktika közölt tőle novellát. A magyarul fellelhető novellái közül a Bram Stoker-díjas Veszett Kutya Nyara a legjelentősebb, ami csak elektronikusan elérhető, és megjelenésre vár. De a magyarul megjelent novellái közt szerencsére több horror is akad. A 2010-ben megjelent The Best of Joe R. Lansdale c. kötet, ami az író az előtte lévő húsz évben írt legjobb horror novelláit tartalmazza, s benne van a Veszett Kutya NyaraHalak éjszakája és a Godzilla Tizenkét Lépése. Sajnos olyan kiváló horror novellái nincsenek meg magyarul, mint a Night They Missed the Horror Show, Tight Little Stitches in a Dead Man's Back, On the Far Side of the Cadillac Desert with Dead Folks, Love Doll: A Fable, Buba Ho-tep vagy a The Big Blow. A Hap és Leonard sorozatból is akad egy novella szerencsére. Ezekből amúgy is keveset írt: 1999 és 2017 között mindössze 9 kisregény és novella született a Hap és Leonard sorozatból a regények mellett.

A Veszett Kutya Nyara egészen kivételes, angol kiadásban hatvan oldalas, közel húszezer szavas kisregénye Lansdale-nak. Egy haldokló vénember meséje, beszámoló egy Kelet-Texasban 1931-32-ben történt vérfagyasztó eseményekről. Egy veszedelmes és kegyetlen sorozatgyilkos garázdálkodott akkoriban a Sabine-folyó erdős részén. A mesélő az akkor 13-14 éves Harry, nemcsak szemtanúja, hanem résztvevője is volt az akkori eseményeknek. Egy rémtörténet az erdőben lakó „Kecskeemberről”, hogyan alakultak át a kezdeti gyermekmesék rémítő valósággá azon a nyáron, melyet Veszett Kutya nyaraként emlegettek a helybéliek, miután a kutyákon mindenféle magyarázat nélkül a veszettség jeleit tapasztalták. A történet elején Harry és 9 éves húga, Tom eltévednek az erdőben és rájuk esteledik. A hazaútjuk elég bizarrá és veszélyessé válik, pláne, hogy észreveszik, hogy valaki vagy valami a sötétben követi őket. Idézve most egy részt, óvatosan, hogy bármit is elárulnánk az ezt követő eseményekről:

Mentünk még egy jó darabig, míg szembe nem találtuk magunkat egy csomó tüskebokorral. Úgy tekeregtek a fák meg a cserjék meg az indák közt, akár egy tüskékből emelt gát. Egy vadrózsabokrokból álló fal. Némelyik bokornak kútkötél vastagságú indái voltak, a tüskéik, akár a szögek, a virágaik pedig édesen és áthatóan illatoztak az éjszakai szélben. Majdnem olyan édesen, mint a rotyogó cirokszörp.
A bokros rész teljesen körülvett minket és mindkét irányba elhúzódott egy jó darabig. Belegyalogoltunk egy útvesztőbe, ami túl széles és sűrű volt ahhoz, hogy megkerüljük, és túl magas és szúrós ahhoz, hogy átmásszunk rajta, nem beszélve arról, hogy úgy összefonódott az alacsonyabb faágakkal, mintha kész mennyezet borult volna fölénk. Eszembe jutottak Rémusz bácsi meséi, csakhogy én a Nyúltól eltérően nem egy tüskebokorban nevelkedtem, és – a Nyúllal szemben – nem oda vágytam leginkább.
Beletúrtam a zsebembe és találtam egy gyufát, ami akkorról maradt nálam, mikor Tom meg én kukoricaselyemmel meg szőlőindával próbáltunk cigarettázni. Megsercintettem a gyufát a hüvelykujjammal, aztán körbevilágítottam vele és észrevettem a bokrok közt egy széles, üres részt. Nem kellett professzornak lenni ahhoz, hogy megállapítsam: valaki ösvényt vágott közéjük. Lehajoltam, előreböktem a gyufát és láttam, hogy egyfajta alagút vezet a tüskék között; úgy hat láb magas és hat láb széles lehetett. Nem láttam a hosszát, de jó messzire vezetett.
Elráztam a gyufát, nehogy megégesse a kezem, és így szóltam Tomhoz: – Vagy visszafordulunk, vagy próbát teszünk ezzel az alagúttal.
Tom balra nézett, a sűrű és áthatolhatatlan bokrokra, aztán előre, ahol szintén egész fal volt belőlük. – Nem akarok visszamenni az izé miatt, bármi is volt az. És abba az alagútba sem akarok bemenni. Olyanok lennénk, akár a csőbe húzott patkányok. Talán az a valami tudta, hogy itt csapdába kerülünk, és most a másik végén vár minket, mint az a szörny, amiről Apa olvasott nekünk. Amelyik félig ember, félig tehén.

Hozzátartozik a történethez, hogy Lansdale a Veszett Kutya Nyara sikere után az elbeszélést regénnyé dolgozta át, aminek a kézirata már négyszáz oldalas. Ez a regény, éppen a legjobbnak tartott regénye, a The Bottoms. Lentebb adom a regény egy limitált példányszámban kiadott borítóját. A képen Harry és a húga Thomasina (Tom) látható, a fiú viszi éppen a puskát, míg a lány a sérült kutyájukat, Tobyt. Ekkor fedezik fel a folyóparton a fára drótozva az első megcsonkított női hullát (ez nem sokkal azután következik, amiről az idézett részlet szólt).

The bottoms

Egyébként a másik Bram Stoker-díjas rövid rörténete, a The Big Blow (1997) is hasonlóan járt, mert Lansdale azt is átdolgozta és kiadta ugyanezen a címen regényként is.