Joe Gores

(1931-2011)

Joe Gores

Joseph Nicholas Gores amerikai krimiíró a minnesotabeli Rochesterben született. Később San Franciscóban élt. Angol irodalomból diplomázott. Más bűnügyi szerzőkkel ellentétben Goresnek a legjobb forrásai voltak a témában, ugyanis 12 éven keresztül, mint magándetektív tevékenykedett a San Francisco-i David Kikkert & Associates cégnél. Ebben és több minden másban is hasonlít nagy példaképére, Dashiel Hammettre.

Álnevet a kiadásoknál nem használt, azok mind Joe Gores néven jelentek meg. A szerző angolszász nyelvterületen sokkal ismertebb, mint nálunk, amit bizonyít, hogy Westlake-hez hasonlóan háromszor is elnyerte a rangos Edgar-díjat.

Manhunt 1957-12Ellery Queens Mystery Magazine 1976-01Joe Gores: Speak of the DevilJoe Gores fülJoe Gores: Stakeout on Page Street

Írói pályája elején csak detektív-novellákat írt. Az első rövid története, a Chain Gang egy hardboiled magazinban, a Manhunt 1957. decemberi számában jelent meg. Novellái ezután olyan magazinokban jöttek ki, mint a Manhunt, Mike Shayne's Mystery Magazine, Negro Digest, Rogue. Adam 10 vagy az Argosy. A nívós krimi magazinban, az Ellery Queen’s Mystery Magazine-ban elsőként az 1963. februári számban mutatkozott be a Darl I Luv U c. novellával. Az elkövetkező években, egészen 1991-ig nagyon sok novellája jelent meg a Ellery Queen’s Mystery Magazine-ban. Csak megjegyzem, Gores soha nem adott le novellát a nagy vetélytárs lapban, az Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine-ban, viszont Hitchcock több válogatáskötetébe is berakta novelláit. Gores novelláiból négy novelláskötet is megjelent, többek közt az 1992-ben napvilágot látott Speak of the Devil (lásd fentebb a borítóját).

Joe Gores: A Time Of PredatorsJoe Gores: Dead SkipJoe Gores: 32 CadillacsJoe Gores: Come MorningJoe Gores: Hammett

Gores első regénye, A Time of Predators csak 1969-ben jelent meg és elég hangos sikert aratott. Ennek ellenére a következő regénye csak 1972-ben jött ki, Dead Skip címmel, ami egyben egy sorozat első regénye. A regény egy San Francisco-i Dan Kearny Associates (DKA) nevű magándetektív-ügynökség egyik esetéről szól. 2001-ig még öt regényt írt az ügynökség eseteiről. Viszont 12 rövid történetében is a DKA a főszereplő, sőt az olvasók már ismerhették a regény előtt is a képzeletbeli ügynökséget, hiszen az első DKA-novella az EQMM 1967. decemberi számában jelent meg, File # 1: The Mayfield Case címmel. 2000-ben ezek a novellák is megjelentek a Stakeout on Page Street c. kötetben. Joe Goresnek 1957 és 2001 között mintegy hatvan novellája jelent meg és mindössze 16 regénye 1969 és 2009 között.

1970-ben A Time of Predators-ért megkapta a Legjobb Első Regény kategóriában az Edgar-díjat, és ugyancsak 1970-ben a Legjobb Novella kategóriában is ő kapta az Edgart (Goodbye, Pops, EQMM, Dec 1969). 1976-ban is kapott egy Edgart egy Kojak tv-epizód forgatókönyvéért. 1987-ben a Come Morning c. regényét, majd 1993-ban 32 Cadillacs c. regényét is jelölték Edgar-díjra a Legjobb Regény kategóriában.

Gores a nagy aranykori hardboiled szerzők hagyományait követte. Ross Thomas megjegyezte, hogy „Hammett és Chandler óta senki nem írt úgy, mint Joe Gores”. A szerzőnk maga is kifejezte csodálatát nagy elődei iránt. 1975-ben megjelentette a Hammett című regényét. A könyv hőse maga Dashiel Hammett, aki egy gyilkos után nyomoz. A regényt 1983-ban Wim Wenders filmre vitte. Ross Thomas írta a forgatókönyvet és Frederick Forrest játszotta Hammett-et. Viszont ezzel Gores fikciós karakterré is avatta Hammett-et, sőt mások is követték később a példáját. Eddig hét olyan regény is született, ami Hammett kitalált eseteiről szól. Olyan írók írták ezeket, mint William F. Nolan vagy Loren D. Estleman. Gores utolsó regénye, a Spade & Archer (2009) is tisztelgés a példaképe, Hammett előtt.

* * *

Joe Gores: Ragadozók koraJoe Gores: Ha itt a reggelJoe Gores: A második eljövetel

Joe Goresnek magyarul csak két regénye jelent meg, és azok sem könyvformában:

1. Ragadozók kora, Rakéta Regényújság, 1987/27-32. sz.  ford. Fencsik Flóra [A Time of Predators, 1969]

2. Ha itt a reggel, IPM, 1990/6. sz. ford. Kocsis Anikó [Come Morning, 1986]

Viszont ez a kettő (a 16-ból), jól lett kiválasztva! A Ragadozók kora az Edgar-díjas regénye. A történetben Curtis Halstead professzor felesége, Paula öngyilkos lett. A professzor felbérelt egy magándetektívet, ugyanis Paulát egy banda előtte megerőszakolta és megkínozta. A rendőrség azonban ejtette az ügyet, ezért a professzor saját kezébe vette az igazságszolgáltatást.

Ha itt a reggel-t pedig a Legjobb Regény kategóriában jelölték Edgar-díjra. A regényben Runyan Elliot hét évi börtönbüntetését letöltve kisétál a San Quentin fegyházból. Visszautasítja a szakszervezeti vezető bátyja, Art segítségét. Runyan új életet akar kezdeni, de meg kell találnia az általa ellopott ékszerek rejtekhelyét. Ebbe a tervébe azonban számos undok alak szándékozik belerondítani, hogy megkaparintsák az ékszereket: az egyik egy biztosítási nyomozó, aki alkut kínál, a másik egy gengszter, aki képes lenne megölni, aztán Runyan társa a lopásban, aki megszökött a börtönből és még mások is. Felbukkan egy gyönyörű nő, Louise Graham újságírónő, aki interjút kér tőle, mert a frissen szabadultakról szeretne könyvet írni. Louise a szeretője lesz, de persze a nőről is kiderül, hogy nem az, akinek mondja magát, és nagyon is veszélyes... És megkezdődik a hajsza, Runyan és ellenfelei közt, hogy megszerezzék a drágaköveket...
Annak idején az IPM így ajánlotta a Ha itt a reggel-t: „Egy fiatalember alig várja már, hogy kiszabaduljon a börtönből, ahova betöréses lopás miatt került. Őt is alig várják már a börtönkapun kívül, mert nem akármit lopott, hanem gyémántokat. Fél tucatnyian erednek a nyomába, s a hajsza őrült tempóban folyik a kövekért, amelyekkel időközben történt valami egészen váratlan dolog, és ez még tovább kuszálja a szálakat. A fiatalember beleszeret egy nőbe, aki legalább két vasat tart egyszerre a tűzben, s az ő útjaik is hol szétválnak, hol összefonódnak megint… Közben rejtélyes gyilkosságok is történnek, de ez még mind semmi a megdöbbentő végkifejlethez képest…”

A két regényen kívül mindössze egy novellája van magyarul Goresnek:

1. A második eljövetel, Friss virágok, 1997, ford. Vallasek Márta [The Second Coming, Adam's Best Fiction, Aug 1966]

Joe Gores 2011. január 10-én hunyt el egy kaliforniai kórházban: pontosan ötven évvel példaképe, Hammett 1961. jan. 10-én bekövetkezett halála után.