Hugh Pentecost

(1903-1989)

Hugh Pentecost

Hugh Pentecost egy írói álnév, az igazi neve Judson Pentecost Philips volt. A Massachusetts állambeli Northfieldben született, 1903-ban. 1925-ben a Columbia Egyetemen diplomázott. Az írói karriere is ekkor indult. Még egyetemre járt, mikor első novellája, a Room Number 23 megjelent Flynn's Detective Fiction magazinban (1925. jún. 20). Ezt még ma is jelentősnek tartják, egy igazi „bezárt szoba rejtély”. Judson Philips néven az 1920-as és 30-as években aztán sorban írta a rövid történeteket a különböző pulp-magazinok számára. Ezek főleg bűnügyi és sport novellák voltak, és olyan lapokban jelentek meg, mint a Dime Sports Magazine, Argosy, Detective Story Magazine, Flynn’s, Detective Fiction Weekly és más hasonlók.

Detective Fiction WeeklyDetective Fiction WeeklyDetective Fiction Weekly

A 30-as években volt egy emlékezetesebb bűnügyi novellasorozata is, a Park Avenue Hunt Club: ezeket a történeteit később összegyűjtve is kiadták. Egyébként a 30-as években írt több sportregényt is. Ezek a sportponyvák akkoriban divatosak voltak. Nálunk is több ilyen jelent meg újságokban sorozatként vagy ponyvafüzetekben. Philips hihetetlenül termékeny szerző volt, mert mint újságíró cikkeket is írt lapokban, aztán színdarabokat, rádiójátékokat és forgatókönyveket is írt. Azonban ezek úgyszólván eltörpülnek krimi szerzői munkásságához. A saját nevén, a Judson Philips név alatt illetve Hugh Pentecost és Philip Owen álnevek alatt több mint száz bűnügyi regényt írt. Philips egyik alapító tagja volt az amerikai krimi írók szervezetének (Mystery Writers of America). Megkapta a szervezettől 1973-ban a nagyon rangos krimiírás Nagymestere díjat is.

Hugh Pentecost: Hot Summer KillingHugh Pentecost: The Deadly JokeHugh Pentecost: A Plague of ViolenceHugh Pentecost: The Judas Freak

Judson Philips név alatt jelentette meg a Peter Styles újságíró különböző ügyeit követő sorozatát (18 regény, 1964-82), és írt ezen a néven még tíz független regényt is. Philip Owen álnév alatt csak egy krimi regényt írt, viszont Hugh Pentecost név alatt nagyon sokat, és éppen ez az, amiért leginkább Hugh Pentecostként írta be a nevét a krimiírás történetébe. Ezen az álnéven hét különböző sorozatkaraktere is volt regényeiben. A legjelentősebbek: Pierre Chambrun szálloda menedzser (22 regény, 1962-88), John Jericho újságíró (6 regény, 1965-70) és Julian Quist (16 regény, 1971-87). De Pentecost néven még írt tíz független regényt is.

Hugh Pentecost: Ég a gyújtózsinorHugh Pentecost: Halálos tréfa

Magyarul két regénye jelent Pentecost/Philipsnek:

1. Ég a gyújtózsinór, Tükör, 1974/21-35. sz. [15 részben; Hot Summer Killing, 1968] (mint Judson Philips) [Peter Styles 06]

2. Halálos tréfa, Albatrosz, 1982. ford. Falvay Mihály [The Deadly Joke, 1971] (mint Hugh Pentecost) [Pierre Chambrun 07]

Peter Stylesről tudni kell, hogy a sorozat első részében (The Laughter Trap, 1964) egy sípályán elveszti a jobb lábát. A sorozat többi 17 regényében már egy féllábú oknyomozó riporterként ismerjük meg. Ég a gyújtózsinórban Styles lakásához közel brutálisan halálra ver négy fehér férfi egy tehetséges, fiatal, néger drámaírót. Halála azonban meglehet kapcsolatban áll azzal, hogy a Fekete Erő nevű szervezet megzsarolja a várost, ha nem fizetnek tízmillió dollárt, felrobbantják a Nagy Központi Pályaudvart…

Az Albatrosz szokásához híven a Halálos tréfához is hihetetlenül silány borítót kreált. Pierre Chambrun a NewYork-i elegáns Beaumont Hotel vezetője. Egy barátja, Douglas Maxwell szenátorjelölt megkéri, hogy a szálloda báltermében tarthasson adománygyűjtő estet. Az estély elején azonban lelövik a jelöltet, akiről szerencsére kiderül később, hogy az nem Maxwell, hanem az unokatestvére volt, aki a jelölt afféle dublőreként működött. Chambrun pedig a bérgyilkos nyomába ered…

* * *

Pentecost nagyon sok bűnügyi novellát is írt a háború után is, melyek a 40/50-es évektől leginkább Liberty, The American Magazine, Ellery Queen’s Mystery Magazine, Argosy vagy a Cosmopolitan magazinokban jelentek meg. Természetesen a regényeiből ismert főkarakterei is sok novellájának voltak főhősei: Peter Styles, John Jericho vagy Pierre Chambrun és mások mind felbukkannak ezekben. De voltak a novellákban még olyan sorozatkarakterei is, mint Jason Dark vagy Dr. John Smith, akiket csak ezekből ismerünk, mert regényt nem írt ezekkel a szereplőkkel.

John Jericho újságíró főhősű regényeiből egy sem jelent meg magyarul, viszont ezt a sajnálatos tényt valahogy orvosolja, hogy a magyarra fordított novellák közt van három is Jericho-novella. Pentecost amúgy előbb novellaként mutatta be ezt a karakterét a Jericho and the Skiing Clue c. novellában az Ellery Queen’s Mystery Magazine 1964. novemberi számában. Míg az első Jericho-regény, a The Sniper csak 1965-ben jelent meg. 1970-ben pedig kiadta az utolsó, a hatodik Jericho-regényt, a Plague of Violence-t. Viszont ez után sem „halt” meg hőse, ugyanis sorba írta a Jericho-novellákat. Az utolsó, a Jericho’s Way volt (EQMM, Febr 1987).

Hugh Pentecost: Jericho és a halál két módjaHugh Pentecost: A dobermann meséje
Hugh Pentecost: Gyilkosság ManhattanbenHugh Pentecost: Gyilkosság ManhattanbenAmerican 1952 

Magyarul Pentecostnak mindössze hat novelláját találtam:

1. Jericho és a szenátor, ford. és adapt. Hegedűs Tibor, Ország-Világ, 1990/52. sz. [Jericho and the Dying Clue, (ss) Ellery Queen’s Mystery Magazine, Oct 1965] (John Jericho)

2. Jericho és a halál két módja, ford. Kozma Gabriella, Rakéta Regényújság, 1990/9. sz. [Jericho and the Two Ways to Die, (ss) Ellery Queen’s Mystery Magazine, Sep 1972] (John Jericho)

3. Az elfelejtett van Gogh, ford. Fazekas István, Kroki krimi 1989/3. sz. [Act of Violence, Ellery Queen’s Mystery Magazine, mid-Jul 1982] (John Jericho)

4. A dobermann meséje, ford. Fazekas István, Kroki krimi 1989/2. sz. [Mismatch, (ss) Ellery Queen’s Mystery Magazine, Feb 1986]

5. Bűnpártolás, ford. Fazekas István, A narancsos gyilkos, 1987. [Accessory After the Facts, (ss) Ellery Queen’s Mystery Magazine, May 1985] (Frank Lewis)

6. Gyilkosság Manhattanben, Ádám Magazin, 1992/11-12. sz. – 1993/1. sz. ford. Timár György [3 rész után abbamaradt, Murder in Manhattan, The American Magazine, Feb 1952]

A Gyilkosság Manhattanben c. novellája ezek közül talán a legjelentősebb (eredetiben mintegy harminc oldalas, közel kisregény méretű). Többször is kiadták, s különböző válogatásokba is bekerült. A The American Magazine után nem sokkal az Ellery Queen’s Mystery Magazine (Nov 1953) is leközölte. Sajnos éppen ennek a novellának a magyar megjelenése elég szerencsétlenül végződött. Az Ádám 1992/10. számában megjelent egy reklámajánló (lásd fentebb), hogy a jövő hónaptól elkezdik sorozatban közölni Hugh Pentecostnak a Gyilkosság Manhattanben c. krimijét. Az ajánló szövege: „Erika nem telefonált! Hová tűnt Erika? Gyanús az elvált férj – és még többen mások! Szereplők: prostituáltak, bárpincérnők, bankigazgatók, államférfiak, szélhámosok, miniszterek – vagyis az élet minden rétegéből képviselve van a gyilkos-jelölt!” Majd valóban leadtak egymásután három részt, de a harmadik résszel beírták, hogy technikai okok miatt (?!) nem tudják folytatni a krimi közlését.

 A Bűnpártolás c. novellájának hőse egy Frank Lewis nevű üzletember, aki élsportolókat menedzsel. Lewis azonban visszatért egy másik novellájában: Eight-Point Spread (EQMM, 1986. máj.), ami már nincs meg magyarul, de ezzel Pentecost sorozatkaraktert csinált Lewisből.