Brendan DuBois
(1959 - )

Brendan DuBois

 Brendan DuBois egy amerikai krimi és suspense szerző. 1959-ben született New Hampshire-ben, és ami legelképesztőbb, ma is itt él, feleségével Monával.

1986-ban kezdett el krimi rövidtörténeteket írni. A novellái magazinokban (Ellery Queen's Mystery Magazine, Alfred Hitchcock's Mystery Magazine, Playboy, Mary Higgins Clark Mystery Magazine) és számos válogatáskötetben jelentek meg. 1986 és 2015 közt mintegy 140 novellát írt. Ezek nagyrészt független történetek, de akad köztük pár sorozatkarakteres novella is, olyan főhősökkel, mint Jenny Wilson, K. C. Dunbar, Elaine Fletcher, Stephanie Powers, Owen Taylor. Novelláit összegyűjtve több válogatáskötetet is kiadott, kezdve a 2002-ben megjelent The Dark Snow-val. Edgar-díj szempontjából jelentősebb a krimi novellista munkássága, ugyanis ez idáig három novelláját is jelölték Edgarra, míg regényeiből egyet sem: Driven (1987), The Necessary Brother (1995), The Dark Snow (1997). Magát az Edgart egyik esetben sem kapta meg, de a szintén rangos Shamus-díjat igen, 1995-ben a Necessary Brother című, majd 2001-ben a The Road's End című novelláiért (és volt egy novella jelölése 2010-ben: The Dark Island). De a Shamus tekintetében is a novellái nyomtak a latba, hiszen regényeiből egyet sem jelöltek a díjra. Egyébként a hat Edgarra és Shamusra jelölt ill. díjazott rövid története közül öt a független novelláiból került ki (The Dark Snow egy Owen Taylor-sztori)..

A The Dark Snow c. novelláját (ami először a Playboy 1996. novemberi számában jelent meg) talán a legjobb rövid történetének tartják. Nem csak Edwardra, hanem Anthony-díjra is jelölték 1997-ben. Martin H. Greenberg 1997-ben beválogatta az év 25 legjobb krimi novellái közé (The Year's 25 Finest Crime and Mystery Stories), majd 2000-ben Otto Penzler berakta az évszázad legjobb amerikai krimi novellák közé (The Best American Mystery Stories of the Century).

The Dark Snow (2002)Dead SandResurrection Day (1998)Fatal Harbor (2014)Dark Victory (2015)

Brendan DuBois első regénye 1994-ben jelent meg Dead Sand címmel. Főhőse Lewis Cole, aki korábban a védelmi minisztérium elemzője volt és nyugállományba vonult New Hampshire-i Tyler Beach-ba, egy turisták által kedvelt városkába. Végül Lewis Cole megmaradt DuBois állandó főhősének, és 2015-ig összesen 9 Cole-regényt írt. Ezekben Lewis Cole segít a rendőrségnek megtalálni az éppen New Hampshire-ben történt bűntény tettesét.

Független regényt csak hatot írt. Az első ilyen a Resurrection Day (1998). Egy érdekes fiktív politikai thriller, a kubai rakétaválság után játszódik. Ezért viszont 1999-ben megkapta a Sidewise-díjat, mint az év legjobb alternatív történelmi regénye. Novellái kiadásainál sohasem, de egy regényénél használt álnevet, Alan Glenn néven adta ki az Amerikan Eagle (2011) c. regényét, ami szintén egy alternatív történelmi fikció.

***

 Fennen lobogó tűz kicsiBátyám éjszakája kicsiÖreg katonák kicsi

Magyarul DuBoisnak egy regénye sem jelent meg. A novelláiból azonban hat meg van magyarul. Ezek egy kivételével a független novellából lettek lefordítva. A lista az amerikai megjelenések ideje szerint halad:

1. Álomautó a folyóban, Kroki Krimi 1989/3, ford. Fazekas István [A Matter of Possession, Alfred Hitchcock's Mystery Magazine, May 1987]

2. Rejtekhely, Kroki Krimi 1989/5, ford. Fazekas István [Room to Hide, Ellery Queen's Mystery Magazine, Jun 1987]

3. Az utolsó lövés, Kroki Krimi 1989/11, ford. Fazekas István [Not Much of a Trade, Ellery Queen's Mystery Magazine, Dec 1987]

4. Fennen lobogó tűz, Az elmúlt év legjobb misztikus és bűnügyi meséi, 1991, ford. Molnár Éva [Fire Burning Bright, Alfred Hitchcock's Mystery Magazine, Win 1989]

5. Bátyám éjszakája, Rakéta regényújság, 1994/39. sz. ford. Kiss Marianne [My Brother’s Night, Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine, Dec 1991]

6. Öreg katonák, Playboy, 2000. aug-szept. (2 részben) ford. M. Nagy Miklós [Old Soldiers, (ss) Playboy, May 2000] (Owen Taylor)

A listából látható, hogy a kiváló Kroki Kriminek köszönhető a magyarra fordított DuBois novellák fele. Igaz, hogy a magyarra fordított novellái közt abból a hatból egy sincs, amit Anthony-, Shamus- vagy Edgar-díjra neveztek (vagy azt meg is kapta), viszont így is vannak közte jelentősek. Edward D. Hoch a kiválló krimi novellista és antológia szerkesztő nagyra értékelte DuBois munkásságát.  Hoch sok éven át jelentkezett minden évben egy antológiával, amibe az előző év legjobb krimi novelláiból adott egy válogatást. A magyarul megjelentekből a Fennen lobogó tűz megjelent a Hoch által szerkesztett The Year's Best Mystery and Suspense Stories 1990-ben és a Bátyám éjszakája a The Year's Best Mystery and Suspense Stories 1992-ben. Hasonló válogatásköteteket Martin H. Greenberg is adott ki évente. Az általa szerkesztett The Best Mystery Stories of the Year (1988) c. antológiába DuBoisnak a Rejtekhely c. novellája került be. Az Öreg katonák c. novelláját pedig Ed Gorman válogatta be az általa szerkesztett és évente kiadott The World's Finest Mystery and Crime Stories 2-be (2001). Ennek főhőse Owen Taylor nyugdíjas kormányügynök, aki New Hampshire-ben telepedett le, ahol vidéki csendes életre vágyik, de rendszerint felkeresik kollégái egy újabb üggyel. DuBois hat Owen Taylor novellát írt, kezdve a The Dark Snow-val (Playboy, Nov 1996), melyekből 4 a Playboyban, egy az Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine-ban jelent meg, és egy (The High Ground), ami a Tales from The Dark Snow (2011) c. csak ebook formában kiadott könyvben jelent meg (ebben benne van mind a hat Taylor-novella). Egyébként a The Dark Snow-ban gyakorlatilag még nem hangzik el Owen Taylor neve, de ebben meséli el, hogy egy nyár végén jutott el New Hampshire-be, ahol a Marie-tó partján megtetszett neki egy kis vidéki ház, ami eladó volt, s meg is vette minden alkudozás nélkül. Egy nap arra ér haza, hogy lakását valakik feldúlták... Kétségtelenül Lewis Cole mellett Owen Taylor DuBois legnépszerűbb sorozatkaraktere.