Linwood Barclay

(1955 - )

Linwood Barclay krimiíró

Linwood Barclay az Egyesült Államokban született, de a családja 1959-ben Kanadába költözött. Az egyetemen irodalmat tanult. Az újságírói karrierje 1977-ben kezdődött a Peterborough Examinernél, majd 1981-ben a Toronto Starhoz került. Azonban már fiatal kora óta a kedvelte a krimiket, különösen Ross Macdonald regényeit.

Mikor a középiskola után a Peterborough-i Trent Egyetemen irodalmat tanul, levelezésbe bonyolódott Macdonalddal, sőt egyszer találkozott is az íróval. Macdonald az egyik könyvébe ezt írta bele Barclaynak: „Linwoodnak, aki remélem, egyszer majd felülmúl engem.

Linwood Barclay: Stone RainLinwood Barclay: Sötét Oldal

Barclay végül elkezdett bűnügyi regényeket írni. Kitalált egy sorozatkaraktert, Zack Walkert, aki nem véletlenül kicsit hasonló volt Barclayhoz: egy olyan detektív, aki egy újságnál rovatvezető. 2004 és 2007 között négy Zack Walker-regényt jelentetett meg, mérsékelt sikerrel. A sorozat negyedik regénye, a Stone Rain, jelent eddig csak meg magyarul, a Sötét oldal címmel.

Linwood Barclay: No Time for GoodbyeLinwood Barclay: Búcsú Nélkül

2007-ben aztán kiadta a No Time for Goodbye c. regényét (magyarul: Búcsú nélkül), ami végre meghozta számára a sikert. Bestseller lett Nagy Britanniában és máshol is. Eztán már csak olyan könyveket írt, melyek mindegyike független történet. A sikertelen Zack Walker után nem foglalkozott sorozathőssel. Ellenben a Búcsú nélkül egy nagyon érdekfeszítőn induló történet: a regény főhőse a 14 éves Cynthia Bigge nem ért haza a megbeszélt időpontban, pedig tanulnia kellett volna. Az apja, Clayton elindult megkeresni, és meg is találta barátja, a környék „rosszfiúja”, Vince Fleming kocsijában, ahol a fiatalok a hátsó ülésen bolondoztak, de ami még rosszabb, alkoholt fogyasztottak. Cynthia ezzel nagyon kihúzta a gyufát, hisz a Fleming fiú egy rossz hírű család tagja volt.

Hazatérve még a házban is hevesen vitatkozik apjával, hogy aztán berohanva szobájába, dühösen magára zárja az ajtót. Az alkoholtól mély álomba zuhan. Másnap reggel zúgó fejjel ébred. De ezt a reggel soha nem fogja elfeledni. A lakásban nem találja sem az apját, sem az anyját, Patriciát, sem az öccsét Todd-ot. Előbb azt hiszi vicc az egész, de nem kerülnek elő másnap se, sőt harmadnapra sem. Nyom nélkül eltűnt az egész családja…

Majd eltelik 25 év, 2008-ban vagyunk, Cynthiát feleségül vette egy középiskolai tanár, Terry. Van egy nyolcéves lányuk, Grace, aki egy kis meteoritvadász. Cynthia a családja eltűnése után egyetlen ismert rokonához került, aki nem igen foglalkozott a kislány nevelésével. Az évek során a legostobább pletykák keltek szárnyra a városban: sorozatgyilkos rabolta el a Bigge családot, majd lemészárolta őket, de miért hagyta a lányt életben vagy talán Cynthia ölte meg családját…? Cynthia maga is felteszi a kérdést, ha élnek a szülei, hogyan hagyhatták búcsú nélkül ilyen kegyetlenül ott a lakásban…

Terry minden támogatást igyekszik megadni feleségének, pedig a munkahelye sem hétköznapi, mert problémás tinédzsereket próbál megnevelni. Cynthia jelentkezik a TV egyik bűnügyi magazinjába, a Deadline-ba, hogy előadhassa történetét, hogy talán nyomára akadjon eltűnt családjának.

Előbb csak néhány rosszmájú hívást kap, majd jön egy levél, amiből szinte semmit nem tud meg, de kirázza tőle a hideg. Észreveszik, hogy figyelik őket, más jelekből arra következtet, hogy apja, Clayton még életben van. Egy magánynyomozót, Denton Abagnall-t fogadják fel, hogy próbálja kideríteni, mi történt azon a végzetes éjszakán, mikor eltűnt a családja. A feszültség pedig fokozatosan nő, Cynthiát kezdi elveszíteni józan eszét, hiszen még a férje is gyanússá válik és a családja, na arról meg egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy sokkal bonyolultabb család volt, mint ahogy ő azt valaha is képzelte…

Linwood Barclay: Too Close to HomeLinwood Barclay: Közel a veszély

2008-ban jön a következő regénye, a Too Close to Home (Közel a veszély), ami az előzőhöz hasonlóan izgalmasra sikeredett. Ez meg is alapozta Linwood Barclay thriller szerzői karrierét: 2008ban – sok-sok év után – ugyanis elbúcsúzott Toronto Startól, hogy teljességgel a regényírással foglalkozzon. A Közel a veszélyben Cutter család szomszédjait, a Langley családot egy augusztusi forró éjszakán, fegyverrel lemészárolják. Ez óriási döbbenetet vált ki belőlük, és az addig nyugalmas Promise Falls lakóitól. Pedig ez a New York-i kertváros eddig nem az a hely volt, ahol bárki azt várná, hogy egy családot mészárolnak le fegyverrel…

Pedig nem is tudják, hogy fiuk, Derek fültanúja volt a szomszéd család, Albert és Donna Langley, valamint a legjobb barátja, a 17 éves Adam Langley lemészárlásának, de mivel úgy tartózkodott a házukban, hogy senki nem tudott róla a barátnőjén kívül, eltitkolta a szülei elől. Ugyanis Derek, a középiskolás diák kihasználta, hogy Langleyék kirándulásra mentek és belopózott az üresen hagyott házukba. Nyugodt légyottra készült itt a barátnőjével, Pennyvel. Miközben telefonon hívta a lányt, váratlanul visszatértek a szomszédok, mert abban voltak, hogy otthon felejtettek valamit. Gyorsan elbújt az alagsori kúszópincében, arra várva, hogy Langleyék újból elmenjenek. Néhány perccel később ajtócsengést, majd lövéseket hallott. Mikor rogyadozó lábakkal felment a lépcsőn, fölfedezte a holttesteket.

 Linwood Barclay: RémálomLinwood Barclay: A balesetA szemtanúLinwood Barclay: A látomásLinwood Barclay: A stoppos

Ezeket a regények mind a General Press kiadó Világsikerek sorozatában jelentek meg, úgy Barclaynek a többi regénye is náluk jelent meg sorban. Ahány regény, annyi körmönfont rejtély. Viszont hiába volt fiatalkori példaképe Ross Macdonald, Barclay regényei nem az övére hasonlítanak, hanem sokkal inkább az amerikai Harlan Cobenére, kezdve a meglepő kezdette, a csavaros fordulatok sokaságával és a lehetetlen lehetőségek kínálta, senki által nem gondolt befejezésre. Barclay hősei nem igazán nyomozók vagy magándetektívek, hanem hétköznapi, átlagos emberek, akik a hirtelen lavinaszerűen rájuk boruló titokzatos és veszélyes események forgatagában találják magukat és családjukat. Az ilyen események persze olyan titkos tulajdonságaikat indítják el ezeknél a kisembereknél, amelyekről ők maguk sem tudtak, hogy képesek lennének rá. De a szeretteik veszélybe kerültek, és egyre inkább igazi harcosként veszik fel a küzdelmet a sokáig láthatatlan erőkkel szemben.

A Rémálom igazi rémálom, a lányos apák örök rémálma: Tim Blake tinédzser korú lánya egy nap nem megy haza, és másnap sem, eltűnt (Barclaynak is van egy lánya, Paige). A balesetben Glen Garber építőipari vállalkozó felesége baleset áldozata lesz, de valóban baleset volt-e? A szemtanúban Thomas Kilbride, egy a lakásából ki nem mozduló skizofrén férfi egy segítségért kiáltó ember alakját látja meg szokásos virtuális sétáinak egyikén. A Látomásban Keisha Ceylon, egy sarlatán médium, meglepő módon, ráhibáz a veszélyes igazságra, mikor megpróbál segíteni Wendell Garfieldnek, aki eltűnt feleségét keresi. A stopposban a magánéleti problémákkal küszködő Cal Weaver magánnyomozó egy esős napon felvesz kocsijába egy stoppos lányt, ami hátborzongató események lavináját indítja el.

Linwood Barclay: Never Look AwayLinwood Barclay: Ne fordulj el

A Világsikerek sorozatban 2013-ig bezárólag egy kivételével az összes jelentős Linwood Barclay regény megjelent, s az az egy, a Never Look Away. Bár a Reader's Digest kiadó jóvoltából rövidített formában magyarul olvasható, Ne fordulj el! címmel. Viszont kár, hogy éppen ez nem jelent meg teljes hosszában, a Never Look Away (2010) volt az a regény, amire Stephen King is felfigyelt, elolvasta és nagyon kiválónak, letehetetlennek írta, olyan regénynek, amilyenre az utóbbi öt évben nem volt példa. King Barclayt a thriller írás nagymesterének is titulálta (A baleset is hasonlóképpen tetszett neki). A Ne fordulj el! szintén egy rémálomba illő kezdéssel indul: David Harwood, a felesége, Jan és négyéves kisfiuk, Ethan egy meleg nyári szombaton elmennek egy vidámparkba. Ám a kellemes családi program hamarosan rémálommá válik, amikor Jan megmagyarázhatatlan módon eltűnik.

Mindezek ellenére is azt gondolom, King, vagy korábban Macdonald kicsit túlzásba vitte a dicséretet. Kétségtelenül Barclay kiváló thriller író, de művei közt vannak gyengébben sikerültek is, de többségük valóban dinamikus, érdekfeszítő olvasmány. Barclay – akár Coben – azonban erősen ragaszkodik bevált receptjeihez, ismerős fordulataihoz, a megszokott jellemzésekhez. Becsületes, kiváló iparos, aki folyamatosan hozza a megszokott formát rajongóinak, s aki szereti a thrillereket, az igazán egy könyvében sem fog csalódni.

Nincs menekvésLinwood Barclay: No Safe HouseSzéthullás

Egyik legújabb regénye, a 2014-ben megjelent No Safe House (magyar címe: Nincs menekvés), amire minden bizonnyal sokan lesznek kíváncsiak, ugyanis a Búcsú nélkül folytatása. Hét évvel játszódik később azután a szörnyű események után, amit Cynthia családja akkor átélt. Cynthia külön él férjétől, Terrytől, a lányuk, Grace már 15 éves tinédzser, szülei ellen lázadozó kamaszlány, aki persze veszélybe kerül. Újra bekerül a történetbe Cynthia tinédzserkori rosszfiú szerelme, Vince Fleming, aki mára kemény bűnöző lett, s Terry, a középiskolai tanár újból nekilendül, hogy megmentse családját…

Barclay 2015-ben jelentette meg a Broken Promise c. regényét, viszont ezzel egy sorozatba kezdett. Sorozat a Promise Falls, ami egy poros kisváros neve. Itt játszódnak a sorozat bűnügyei. Eddig 4 regény és 1 novella a sorozat mérlege. Magyarul is megjelent a Világsikerek sorozatban már a sorozat első két regénye.

Promise Falls Barclay fikciós kisvárosa, valahol New York államban. És nem is először szerepel Barclay-regényben, szintén helyszín Közel a veszély, Ne fordulj el!, A szemtanú és  A stoppos c. regényekben is. Ráadásul a Széthullás főhőse David Harwood oknyomozó riporter. Ugyanő a központi figurája a Ne fordulj el! c. regénynek is. Ebben a felesége tűnt el Five Mountains vidámparkban, amely Promise Falls határában terült el. A Széthullásban Harwood felesége halála után Bostonból visszatelepül immár kilenc éves fiával, Ethannal Promise Fallsba (a szülővárosába). Itt persze újabb magánnyomozásba bonyolódik, miután unokatestvérénél, Marlánál, egy olyan kisbabát talál, akinek az anyját megölték... Cal Weaver Promise Falls-i magánnyomozó, aki A stopposban bukkant fel, majd visszatért a Tünékeny igazságban. Egyébként ebben az új Promise Falls-sorozatában több korábbi regényszereplője tér vissza, mint David Harwod, Cal Weaver vagy a Ne fordulj el!-ből Barry Duckworth a helyi rendőrség nyomozója.

* * *

A magyarul eddig 13 regénye férhető hozzá. Regényeinek listája a következő, az angol nyelvű megjelenések sorrendje alapján:

1. Sötét oldal, ford. Beke Zsolt, General Press, Budapest, 2014 [Stone Rain, 2007] (Zack Walker 4)

2a. Búcsú nélkül, ford. Kolláth Nóra, General Press, Budapest, 2010 [No Time for Goodbye, 2007)] (Cynthia Bigge 1)
2b. Búcsú nélkül, ford. Kovács Attila, Reader's Digest Válogatott könyvek 71, Budapest, 2010 (rövidített) [No Time for Goodbye, 2007)]

3. Közel a veszély, ford. Tóth Bálint Péter, General Press, Budapest, 2011 [Too Close to Home, 2008]

4. Rémálom, ford. Nemeskéri Luca, General Press, Budapest, 2012 [Fear the Worst, 2009]

5. Ne fordulj el!, ford. Bornai Tibor, Reader's Digest Válogatott Könyvek 89, Budapest, 2013 (rövidített) [Never Look Away, 2010] (David Harwood 1)

6. A baleset, ford. Kolláth Nóra, General Press, Budapest, 2012 [The Accident, 2011] (Glen Garber 1)

7a. A szemtanú, ford. Nagy Nikoletta, Melis Pálma, General Press, Budapest, 2013 [Trust your eyes, 2012]
7b. Higgy a szemednek, ford. Zsámboki Péter, Reader's Digest Válogatott könyvek, Budapest, 2015. (rövidített)

8. Látomás, ford. Ipacs Tibor, General Press, Budapest, 2013 [Never saw it coming, 2012]

9. A stoppos, ford. Kőműves Erika, General Press, Budapest, 2014 [A Tap on the Window, 2013] (Cal Weaver 1)

10. Nincs menekvés, ford. Ipacs Tibor, General Press, Budapest, 2016 [No Safe House, 2014] (Cynthia Bigge 2)

11. Széthullás, ford. Szabó István, General Press, Budapest, 2017 [Broken Promise, 2015] (Promise Falls 1) (David Harwood 2)

12. Tünékeny igazság, ford. Beke Cz. Zsolt, General Press, Budapest, 2018 [Far From True, 2016] (Promise Falls 2) (Cal Weaver 2)

13. Huszonhárom, ford. Beke Cz. Zsolt, General Press, Budapest, 2018 [The Twenty-Three, 2016] (Promise Falls 3)

***

Megjelent Barclaynak magyarul egy novellája is, amit Raymond Khouryval közösen írt:

Rövid kitérő, Szétlövés, Európa, 2015 [Pit Stop, FaceOff, 2014] (Glen Garber 2)

Khoury a sorozatkarakterét, Sean Reilly FBI-ügynököt szerepeltette a novellában, viszont Barclaynek – a már elfeledett – Zed Walkeren kívül nem volt ilyenje (legalábbis még 2014-ben, hiszen Dawid Harwood csak 2015-ben tért vissza). Végül Glen Garberre esett a választása. David Baldacci – a válogatáskötet szerkesztője – írja erről: "Glen Garber építési vállalkozó viszont, Linwood 2011-es A baleset-éből, tökéletes párost alkothatott Reillyvel. Garber kemény, tréfát nem ismerő pasas. Tudja, mi az a veszteség, és nem fél vásárra vinni a bőrét, hogy megvédelmezze azokat, akiket szeret. Bár nem rendelkezik olyasfajta képzettséggel, mint Sean Reilly, helyén a szíve, és működik az igazságérzete."
Ezzel viszont Garberből Barclay szintén sorozatkaraktert is csinált.