Percy James Brebner
(1864-1922)

Percy James Brebner egy angol író volt. Gazdag családba született, az apja egy angol bank vezetője volt. Jó iskolákat járt, majd az írói pályát választotta. Mintegy 33 regényt és novelláskötetet adott ki az 1880-as évek végétől. Több regényét Christian Lys álnév alatt jelentette meg.

Brebnert mára jórészt elfeledték, de annak idején sorra írta a klasszikus mystery-detektíves és történelmi kalandregényeit, mint a Suspicion (1889), The Doctor's Idol (1894), The Black Card (1899), The Mystery of Ladyplace (1900), Princess Maritza (1906), The Knight of the silver star (1907) The Brown Mask (1910) vagy a The Ivory Disc (1920).

Történelmi kalandregényeiből több egy fiktív országban, Wallaria királyságában játszódnak, mint a The Turbulent Duchess vagy a Princess Maritza. Ezek a regényei tartalmaznak természetfölötti elemeket is, akárcsak azon korai fantasy regényei, mint a kaukázusi „elveszett világban” játszódó The Fortress of Yadasara, The Knight of the Silver Star és a The Ivory Disc.

The Knight of the Silver StarThe Fortress of YadasaraPrincess MaritzaThe Brown Mask

Könyvei mellett olyan angol magazinokban, mint az All-Story Weekly, The Weekly Tale-Teller vagy a Cassell’s is jelentek meg novellái, főleg detektív-történetei. Ezek általában független történetek voltak, de itt is volt két sorozatkaraktere, akik több novellájában is felbukkantak: Norman Ives és Valentine West titkosügynök.

Az, hogy egyáltalán foglalkozok Brebnerrel, az az oka, hogy ő is alkotott egy tudományos detektívet. Ezen történetek első virágkora 1894 és 1935 kötött volt. Már itt a Krimi Birodalomban is több akkori tudományos detektív előkerült, mint LeDroit Conners, Eugene Valmont, Thornley Colton, A. B. C. Hawkes vagy Augustus S. F. X. Van Dusen. Brebner tudós nyomozója: Christopher Quarles. Egy mogorva öreg professzor, aki rendszerint a szokatlan és megfejthetetlennek látszó bűnügyek megoldásában segíti a Scotland Yard nyomozását.

Két novelláskötetet adott ki a tudós nyomozójával: Christopher Quarles, College Professor and Master Detective (1914) és The Master Detective, Being Some Further Investigations of Christopher Quarles (1916). Az előbbiben 16, a másodikban 15 történet található.Az első novelláskötetben azok a Quarles-novellák vannak összegyűjtve, melyek korábban, 1912-13-ban megjelentek a The Weekly Tale-Teller és a Yes or No magazinokban. Az első Christopher Quarles-novella, ami megjelent a The Ivory Boxes (ss) The Weekly Tale-Teller, Nov 16 191.Az 1914-es novelláskötetnek is ez a kezdő novellája. Összesen tehát 31 Christopher Quarles-novellán van.

Christopher QuarlesThe Master Detective

Brebner Christopher Quarlese egy gyengébb Sherlock Holmes, hisz minden tudományos detektív Conan Doyle hősétől eredeztethető. Mindazonáltal a történetek szórakoztatóak és a rejtélyek megoldása meglepő. Viszont a novellák minősége nem egyenletes, vannak szokványos, sablonos történetei, de vannak nagyon ötletesek is és néha nagyon kiagyaltnak tűnik a rejtély megoldása.

A történeteknek három állandó szereplője van: Christopher Quarles, a filozófia professzora, aki tanácsadója a Scotland Yardnak. Murray Wigan fiatal rendőrnyomozó, aki a történetek narrátora is egyben. Zena, a professzor lányunokája, aki gyakran tesz fel bugyuta kérdéseket, de akibe beleszeret Murray Wigan és feleségül is veszi. Wigan így mutatja be a professzort a The Master Detective első történetében: „Hogy ő ki volt? Lehetséges, hogy önök sohase hallottak Christopher Quarlesről, aki a mai idők legfurfangosabb detektívje, emellett doktor filosopter. Nélküle soha sincs módomban, hogy földerítsem sok bűntény titkát, és nem is látom meg soha unokáját, Zenát, aki nemsokára feleségem lesz.” (részlet a Sir Grewille Rusholm csodálatos esetéből).

***

Sir Grewille Rusholm csodálatos esete kSir Grenville csodálatos esete kA fojtogató majom k

A contessa gyöngyfülbevalója kAz ellopott aeroplán-minta kMadame Vatrotski titokzatos eltűnése k

Magyarul 9 Brebner-novella fordítást találtam. Ez azonban csak 8 eredeti novellát takar, mert egyet duplán magyarra fordítottak:

1. Lady Lessingham titka, Világ-Krónika, 1914/11-12. sz. [The Mystery of Lady Lessingham, (ss) Cassell’s Magazine, Sep 1911]

2. A szekrény mögött, Világ-Krónika, 1914/16. sz. [Behind the Cabinet, (ss) Cassell’s Magazine, Dec 1911]

3. A twickenhami ház, Világ-Krónika, 1912/40-41. sz. [The House at Twickenham, (ss) Cassell’s Magazine, Mar 1912]

4a. Sir Grenville csodálatos esete, Képes Krónika, 1925/44. sz. ford. Bartos Zoltán [The Strange Case of Sir Grenville Rusholm. The Master Detective, 1916] (1. történet)
4b. Sir Grewille Rusholm csodálatos esete, Ma Este, 1926/2. sz.

5. A fojtogató majom, Képes Krónika, 1925/34. sz. ford. Bartos Zoltán [The Mysterious House in Manleigh Road, The Master Detective, 1916] (4. történet)

6. Az ellopott aeroplán-minta, Képes Krónika, 1926/13. sz. ford. dr. Telmány Sándor [The Stolen Aeroplane Model, The Master Detective, 1916] (7. történet)

7. A contessa gyöngyfülbevalója, Képes Krónika, 1925/48. sz. ford. Bartos Zoltán [The Affair of the Contessa's Pearls, The Master Detective, 1916] (8. történet)

8. Madame Vatrotski titokzatos eltűnése, Képes Krónika, 1925/36. sz. ford. Bartos Zoltán [The Disappearance of Madame Vatrotski, The Master Detective, 1916] (9. történet)

A magyarra fordított Quarles-novellák mindegyike a The Master Detective (1916) kötetből származik (azaz a kötet harmada olvasható magyarul). A novellák végén pirossal közlöm, hogy ez a kötetben hányadik történet. Mind az öt novella megtalálható Zigány Árpád irodalmi hetilapjában, a Képes Krónikában. Viszont ezek mindegyike az eredetihez képest némileg rövidített, ráadásul a hetilap egy esetben sem közölte a szerző, Brebner nevét. Viszont a Ma Este nevű rövid életű (1923-26) irodalmi hetilap, mely előszeretettel közölt pikáns képeket is, szintén leközölt egy Quarles történetet, ami már nem rövidített fordítást (közel 7 kéthasábos oldalt tesz ki a novella). Illusztrációk csak két novellával voltak: Sir Grewille Rusholm csodálatos esete és Az ellopott aeroplán-minta (ez utóbbiból láss lentebb egy képet).
Van még három független bűnügyi novellája, melyek mindegyike a Világ-Krónika nevű hetilapban jelent meg.

illusztráció k