Mike Andrews
(1929 - )

Mike Andrews

Mike Andrews egy németül író osztrák krimi novellista. Az eredeti neve Michal Anderle. 1929-ben született Prágában, ahol az állami konzervatóriumban diplomázott. A háború után az Egyesült Államokba vándorolt. Los Angelesben művészetet és irodalmat tanult. Az 1950-es évek második felétől forgatókönyvíróként dolgozott egy másik csehországi német, Hugo Haas hollywoodi rendező mellett. Majd más filmes cégeknél dolgozott, aztán évekig riporterként tevékenykedett. 1970-ben Bécsbe költözött (felesége, Helga is bécsi). Anderle itt újságíróként dolgozott és elkezdett krimi történeteket írni.

A bűnügyi és thriller történetei főleg német magazinokban jelentek meg. Leginkább a rövid, csattanós, párperces novellái voltak sikeresek, melyekre vevők voltak az ismert német bulvár hetilapok és magazinok, mint a Praline, Wochenend, Actuell, Neue Revue és mások.

Csenge ot ManhatinPoldové z Manhattanu

Mindössze egy regényéről tudok, Manhattan Cop címmel, ami elég népszerű volt a frissen felszabadult keleti blokk országaiban, mert megjelent 90-es évek elején cseh, orosz vagy bolgár nyelven is.

Viszont a rövid történeteiből több százat írt. Ezek főleg Mike Andrews név alatt jelentek meg, de van, melyeket Anderle néven közölt.

***

Végállomás MiamikicsiAki utoljára nevetkicsiHulla születésnaprakicsi

 Rövid történetei valamelyest népszerűek voltak a magyar újságokban is, mert 8 novellát is találtam tőle:

1. A gyilkos és a főnyeremény, Magyar Szó [Jug], 1974. dec. 22.

2. Igyon meg egyet ön is, Magyar Szó [Jug], 1980. dec. 28.

3. Reggelire: ólomgaluska, Rakéta Regényújság, 1986/11. sz. ford. Erős László Antal

4. Egy éjszaka titka, Magyar Szó [Jug], 1987. nov. 22.

5. A gyilkosok is tévedhetnek, Magyar Szó [Jug], 1989. ápr. 23.

6. Hulla születésnapra, Mai Nap, 1989. okt. 15. ford. Juhani Nagy János

7. Aki utoljára nevet, Aktuell, 1992//9. sz.

8a. Végállomás Miami, Új Szó - Vasárnap [Szlov], 1993/39. sz. ford. f.m.m. (²Békés Megyei Hírlap, 1993. dec. 27-28)
8b. Végállomás Miami, Új Szó -Vasárnap [Szlov], 2002/5. sz. ford. Vércse Miklós

A legkorábbi Mike Andrews novella 1974-ben jelent meg magyarul, az újvidéki Magyar Szóban. A legkésőbbi magyar fordítás Vércse Miklósé a pozsonyi Új Szó Vasárnap c. hétvégi magazinjában 2002-ből. Az Aktuell hetilap „6 perces krimi” rovatában német szerzők novelláit közölték. A Rejtély magazinnak 1991-ben mindössze két száma volt, a harmadik már nem jelent meg, de a tervezett szám szerzői közt ott volt Anderle-Andrews. A Mai Nap egy rendszerváltás idején indult magyarországi napilap volt. 1989. nyara és 1991. tavasza közt alkalmanként közölt közölt krimi novellákat (mintegy hatvanat ezen idő alatt), leginkább német és angol szerzőktől.

A gyilkos és a főnyereménykicsiReggelirekicsi