Dorothy Gilman

(1923-2012)

Dorothy Gilman

Dorothy Edith Gilman egy amerikai kém- és bűnügyi regényíró volt. Első regénye a Enchanted Caravan 1949-ben jelent meg. Azután sorba írogatta a kalandos-rejtélyes könyveit, mire megtalálta ő is a saját hősét. 1966-ban jelent meg a The Unexpected Mrs Pollifax c. regénye, melynek hősnője egy bizonyos Mrs. Emily Pollifax. Alapjában véve egy szerethető karakter akart létrehozni: egy unatkozó, nyugdíjas özvegyasszonyt, kicsit hasonlót Agatha Christie Miss Marple-jára. Mrs Pollifax unván a nyugdíjas élet egyhangúságát, elhatározza kémnő lesz (gyerekkori álma), s ezért jelentkezik a CIA-nál. A meglepőbb, hogy alkalmazzák is, könnyebbnek látszó feladatokat bízva rá. Az első regényben például futárnak alkalmazzák, akit Mexikóvárosba küldenek egy csomagot átvenni. Az alapszituációból kifolyólag, könyvei inkább könnyedek, mintsem véresek, nagyon sok humoros részlettel.

Gilman összen 14 Mrs Pollifax regényt írt, az utolsó 2000-ben jelent meg. A The Unexpected Mrs Pollifax-ot kétszer is, 1970-ben és 1999-ben is megfilmesítették.

Dorothy Gilman: The Unexpected Mrs. PollifaxDorothy Gilman: Mrs. Pollifax on the China stationDorothy Gilman: Mrs. Pollifax unveiled

Dorothy Gilmannak Mrs Pollifaxon kívül csak egy olyan hőse volt, aki visszatért egy későbbi regényében: Madame Karitska orosz származású grófnő, egy tisztánlátó. Először az 1975-ben megjelent The Clairvoyant Countess c. regényében tűnt fel, de csak sok évvel később folytatta, ugyanis Madame Karitska csak a 2002-ben kiadott Kaleidoscope c. regényében tűnt fel ismét.

Karitska grófnő a Távol-Keleten nőtt fel, nagy szegénységben majd Budapesten lett mesésen gazdag, később Antwerpenben újból elszegényedett. Viszont a jósnőnek volt egy veleszületett hatodik érzéke, birtokolta a clairvoyance képességet, azaz a tisztánlátó/jövőbelátó volt. Ezen adományából kifolyólag segíti a rendőrség, azaz Pruden hadnagy nyomozásait.

Dorothy Gilma: The clairvoyant countessDorothy Gilma: KaleidoscopeDorothy Gilman: A tisztánlátó

A The Clairvoyant Countess bár regény, de több történetet is tartalmaz. Magyarul Dorothy Gilmantól csak ez található:

A tisztánlátó, Családi Regényújság, 1990/49-51. szám. (3 részben), ford. Varánusz

A tisztánlátó 26 kéthasábos oldalon futott a rövid életű Családi Regényújságban, és nem más, mint egy történt a The Clairvoyant Countess-ből (a regény 8-10. fejezete).

Dorothy Gilman 2010-ben megkapta az amerikai krimiírók Nagymestere elismerést az életművéért, majd két évre rá elhunyt Alzheimer kórban.