Till Mark detektív

 

Till Mark detektív egy jobbára elfeledett német detektív-regényíró, Hermann Dressler alkotása. Dressler (Dreßler) 1882-ben született Lipcsében. Eleinte gyerekeknek írt mesekönyveket. Ezek már 1910-től megjelentek. Majd 1919-ben megjelent az első bűnügyi témájú regénye, a Der Detektiv. Das Brillant-Kollier. Egyébként termékeny szerző volt, mert rövid, 1910 és 1925 közötti működése alatt 46 könyvet adott, ki, melyek túlnyomó része detektívtörténet volt, de akadnak mesekönyvek és fantasztikus tárgyú regényei is.

Dressler is megalkotta a maga sorozathősét, Till Marks detektívet. Összesen 17 regényt írt a hősével, melyeket a német Universal-Verlag L. Walther kiadó Universal Kriminalbücher c. sorozatában jelent meg 1921 és 1925 között. A sorozat első regénye a Der Doppelgänger (1921) volt. Minden regény címe után szerepelt, hogy „Till Marks Abenteuer” (Till Marks Kalandja). Ezt a „szokást” egyébként Dressler magyarul kiadott regényeinél is megtartották.

Dressler egyébként kicsivel korábban alkotta meg hősét, mint az első Till Mark-regény (Der Doppelänger) megjelent volna. Az első regényből a Das geheimnisvolle Lichtbild c. novella egy 1919-es regényben már megjelent, míg a kötet címadó története a Der Doppelänger egy másik, 1920-ban megjelent novelláskötetben.

Ahogy Sherlock Holmesnek Watson doktor, úgy Till Marknak is volt nyomozásaiban egy hű kísérője, egyben legjobb barátja, Lettmann doktor. Akkoriban nagy divatja volt ezen párosoknak. Lettmann Henrik volt egyébként ezen események elbeszélője is, ahogy Craig Kennedynek Walter Jameson és Philo Vancenak Van Dine titkára volt az események feljegyzője. Gyakorlatilag a regények Lettmann Henrik naplói. Till Mark rendszerint nagyon szenzációs bűnügyekben nyomoz, néha a rejtélyeknél előkerülnek fantasztikus elemek is (amiket sokszor már a regények címei is sugallnak). Dresslert  ezek alapján számon tartja a német sci-fi történet is.

***

A Ford-gyár titkaA Ford-gyár titka1kA kéttestű emberA kéttestű ember1kAz inkák gyűrűjeAz inkák gyűrűje1k Az ópiumbarlang (1927)Az ópiumbarlang1kAz őrültek szövetségeAz őrültek szövetsége1k

Magyarul is jelentek meg Dressler sorozatának darabjai, bár nálunk a nyomozót Till Mark néven ismerték meg. A regények kiadását Helikon Könyvkiadóvállalat végezte. 1927 végén jelent meg az első regény, Az ópiumbarlang, majd további négy regényt adtak ki 1928 és 1929 között. Azaz összesen öt Till Mark-regényt adtak ki a „Világhírű Detektívek” c. könyvsorozatukban (kiadási év dátuma egyébként egyik regényben sem szerepel). Fentebb adom a könyvek borítóit, majd utána a regény első oldalát is adom.

1. A kéttestű ember - Till Mark kalandja, Helikon, ford. Forró Pál [Der Doppelgänger, 1921] (Till Mark 1)

2. Az ópiumbarlang - Till Mark kalandja, Helikon, ford. Forró Pál [Die Opiumhöhle, 1922] (Till Mark 8)

3. Az őrültek szövetsége - Till Mark kalandja, Helikon, ford. Forró Pál [Der Spuk auf Ervesval, 1923] (Till Mark 13)

4. A Ford-gyár titka - Till Mark kalandja, Helikon, ford. Uj István.

5. Az inkák gyűrűje - Till Mark kalandja, Helikon, ford. Uj István.

A fordításokat Forró Pál (1884-1942) és dr. Uj István végezte. Egyik regény sem volt különösebben hosszú, mindegyik elfért 150-200 oldalon. A könyvborítók viszont egyediek, ami nem véletlen, mert mindegyiket Byssz Róbert magyar festő és grafikus (1893-1961) alkotta, akit mellesleg a magyar sportkarikatúra megteremtőjének tartanak.
Két Till Mark-regénynek még nem tudom az eredeti címét.

A sorozat első regénye A kéttestű ember, ami valójában Till Mark öt kalandját tartalmazza:

1. A kéttestű ember [Der Doppelänger]
2. Üzenet a negyedik dimenzióból [Der Ruf aus der vierten Dimension]
3. A hajópénztár [Die Schiffskasse]
4. A korom [Der Rußfleck]
5. A különös fénykép [Das geheimnisvolle Lichtbild]

Viszont a német eredeti Der Doppelänger nem öt, hanem hat kalandot tartalmaz (ezek természetesn mind egymástól független történetek). A könyvben az ötödik kaland a Der Radiumdiebstahl, amit Forró Pál valamiért kihagyott a kötetből. Ez a kaland azonban két évre rá napvilágot látott:

1. A rádium tolvaj, Sárik-féle Garabonciás Naptár 1931 (1930), ford. Forró Pál [Der Radiumdiebstahl]

Sárik-féle Garabonciás Naptár 1931A rádium tolvaj k

 Úgyhogy a kezdő regény mind a hat kalandja meg található magyarul! Maga a novella nem is olyan rövid, mert 15 kéthasábos oldalon adta a naptár.