Peter Straub
(1943- ) 

Peter Straub

Peter Straub egy amerikai horror szerző. Milwaukee-ban született. Straubot gyerekkorában súlyos baleset érte, amiből csak nehezen épült fel. A Columbia Egyetemen diplomázott, majd rövid ideig angolt tanított. 1969-ben az írországi Dublinba költözött, ahol mellékesen elkezdett írni. 1971-72-ben költeményei jelentek meg. Első regénye a Marriages 1973-ban jelent meg. 1974-ben írt még egy hasonló stílusú regényt Under Venus c. alatt, ami azonban csak 1985-ben jelent meg. Az első természetfölötti elemeket tartalmazó regénye, a Julia 1975-ben jelent meg. Írországban és Angliában tíz évig éltek feleségével, majd visszaköltöztek az Államokba.

A Julia egy igazi kísértettörténet, persze ez már egészen más, mint a 19. századi kísértettörténetek. Julia Lofting otthagyva férjét, Magnust, Londonba költözik miután meghalt a kilencéves kislánya, Kate, hogy új életet kezdjen. Itt viszont megjelenik neki egy szőke kislány, egy valójában gonosz gyerek…

Ghost Story (1979)Mr. XJulia (1975)

Straub ezután már horror, vagy még pontosabban, modern gótikus szellemtörténeteket írt. 1977-ben jelent meg az If You Could See Me Now c. természetfeletti regénye. Ettől azonban sokkal jelentősebb, az 1979-ben kiadott Ghost Story c. horror regénye, amely egy fiktív városban, Milburnban játszódik. Klasszikus kísértetregényre alapoz Straub: a városka lakói félelemben élnek, mert egy rejtélyes természetfeletti erő bosszút akar venni rajtuk.

Ezután egy tucat regénye jelent meg (1910-ig), melyeket a kritikusok szinte osztatlan elismeréssel köszöntöttek és díjaztak. Ezek mindegyikét (a Mystery kivételével) jelölték különböző díjakra, és nagyon sok meg is nyerte azt: August Derleth-díj: Floating Dragon (1983). World Fantasy-díj: The Talisman (1984), Koko (1988). Locus Fantasy-díj: The Talisman (1984). Bram Stoker-díj: The Throat (1993), Mr. X (1999), Lost Boy, Lost Girl (2003), In the Night Room (2004), A Dark Matter (2010).

Bár Stephen King sok írónak ad szívesen ajánlást a borítójára, így Straubnak is, viszont egyedül Straub olyan barátja Kingnek, akivel két regényt is írt közösen: The Talisman (1984) és a Black House (2001), s az utóbbi az előbbinek lazán vett folytatása. Mindkét regény főhőse Jack Sawyer. Straub jelenleg New Yorkban él. Többször adtak hírt arról az újságok, hogy „készülnek” befejezni a Talizmán-trilógiájukat (mert három kötetesre tervezték a sorozatot).

Houses without Doorscemetery_dance_2009_n61The Juniper Tree

Straubnak van még egy másik könyvsorozata is, a Blue Rose trilógia: Koko, Mystery, The Throat. 2010-ben még megjelentette a The Juniper Tree c. kötetet, melyben össze van gyűjtve négy Blue Rose-sorozathoz köthető novellája (Blue Rose [1985], The Juniper Tree [1988], The Ghost Village [1992], Bunny is Good Bread [1994]).

Straub nagy tisztelője Lovecraft munkásságának. A Bram Stoker-díjas Mr. X c. regénye tiszteletadás a mester előtt, akinek ebben igyekezett utánozni stílusát is. Straub szerkesztette a H. P. Lovecraft: Tales (2005) c. kötetet is.

Viszont elmondhatjuk, hogy Peter Straub regényei úgyszólván osztatlan elismerést váltottak ki a műfaj kritikusaiból, de ez nem minden esetben tükröződött az olvasótáborra. Straub is olyan szerző, akit vagy imádnak vagy gyűlölnek az olvasók. Sokan a regényeit vontatottnak, túl aprólékosnak (aki el is veszik a részletekben), sok oldalon keresztül érdektelennek, sőt unalmasnak is tartanak (ezekben van is valami). A regényei leginkább „lassú víz”-szerűen kezdődnek, gyakorlatilag alig történik bennük valami a könyv első felében. Ugyanakkor az olvasók másik rétege, akik rajonganak munkáiért, épp ezeket, az aprólékosságot, a végére hagyott csattanókat, a leírások sokszínűségét hozzák fel az regények erényeiként. Szóval, gyakorlatilag két lehetőséged van, ha bepróbálsz egy Straub-regényt. Az egyik, hogy körmöd rágva végig izgulod, élvezve az írói túlburjánzást, a rejtett utalások, színes leírások tömkelegét. A másik, hogy pár oldal után, félredobod, mint unalmas olvasmányt. Erre még tesz az is, hogy Straub szereplői nem igazán szerethető figurák, nem kerül egy se túl közel az olvasóhoz.

***

Straub írt jó pár novellát is, de ahogy a regényei esetében, úgy a novellák terén sem számít termékeny szerzőnek. Első természetfeletti elemeket is tartalmazó novellája, a The General's Wife, viszonylag későn jelent meg: a Rod Serling's The Twilight Zone Magazine 1985 májusi számában. Néhány novellája megjelent a Cemetery Dance horror magazinban, de a novellái leginkább antológiákban és a saját novellás köteteiben láttak napvilágot. Első novelláskötete az 1990-ben megjelent Houses Without Doors volt. 2016-ig összesen öt novelláskötete látott napvilágot. Ezeket és persze a rövid történeteit a kritikusok ugyanolyan lelkesen fogadták, mint regényeit. Kisregényei, novellái is kaptak Bram Stoker és World Fantasy díjakat, s ha ez nem volna elég a Magic Terror (2000) novelláskötete egyformán megnyerte a Bram Stoker és World Fantasy díjakat, míg egy másik novelláskötete, az 5 Stories (2007) Bram Stoker-díjat kapott.

TorokRejtélyPokoltűz Klub

***

Magyarul eddig Peter Straubnak 9 regénye jelent meg, beleszámítva azt a kettőt is, amit Stephen Kinggel írt közösen (az angol nyelvű megjelenések sorrendjében):

1. Julia, JLX, 1994. ford. Süle Gábor [Julia, 1975]

2. Ghost-story, Alexandra, 1996. ford. Cserna György [Ghost Story, 1979]

3. Lebegő sárkány, Bolt Kft, 2006. (2 kötetben) ford. Rákócza Richárd [Floating Dragon, 1983]

4. A talizmán, Európa, 1994, 1998, 2003, 2007. ford. Zentai Éva, Koppendorfer Noémi [Stephen Kinggel közösen: The Talisman, 1984] (A talizmán 1)

5. Koko, Alexandra, 1998. (2 kötetben) ford. Babits Péter [Koko, 1988] (Blue Rose 1)

6a. Tudom, ki vagy, Maecenas, 1991. ford. Odze György [Mystery, 1989] (Blue Rose 2)
6b. Rejtély, Animus, 2001. ford. Bátori Tamás

7. Torok, Szukits, 1999. ford. Babits Péter (The Throat, 1993) (Blue Rose 3)

8. Pokoltűz Klub, Bolt Kft, (2 kötetben) 2005. ford. Rákócza Richárd [The Hellfire Club, 1996]

9. A Fekete Ház, Európa, 2003, 2009. 2012. ford. Bihari György [Stephen Kinggel közösen: Black House, 2001] (A talizmán 2)

Straubnak eleve nincs sok regénye, az Animus kiadó így is képes volt egy olyat lefordíttatni újból, ami pár évvel korábban már megjelent magyarul. A a listából hamar kitűnik, hogy a legújabb regényeiből már egy sem jelent meg magyarul.

JuliaKokoGhost-story

Lebegő SárkányA talizmán (1994)A fekete ház (2012)

***

Peter Straub novelláiból darabra pontosan ugyanannyit találtam, mint regényeiből:

1. A kékrózsa, Ajtó nélküli ház, Új Vénusz, 1993. ford. Mesterházi Mónika, Csákó Gabriella [Blue Rose, 1985] (Blue Rose)

2a. A boróka, Ajtó nélküli ház, Új Vénusz, 1993. ford. Mesterházi Mónika, Csákó Gabriella [The Juniper Tree, Prime Evil, 1988] (Blue Rose)
2b. A borókafa , Sötétség, Gabo, 2017. ford. Roboz Gábor

3. Rövid kalauz a városhoz, Ajtó nélküli ház, Új Vénusz, 1993. ford. Mesterházi Mónika, Csákó Gabriella [A Short Guide to the City, Houses without Doors, 1990]

4. A bölényvadász, Ajtó nélküli ház, Új Vénusz, 1993. ford. Mesterházi Mónika, Csákó Gabriella [The Buffalo Hunter, Houses without Doors, 1990]

5. Valami halál, valami tűzvész, Ajtó nélküli ház, Új Vénusz, 1993. ford. Mesterházi Mónika, Csákó Gabriella [Something About a Death, Something About a Fire, Houses without Doors, 1990]

6. Mrs. God, Ajtó nélküli ház, Új Vénusz, 1993. ford. Mesterházi Mónika, Csákó Gabriella [Mrs. God, Houses without Doors, 1990]

7. A kísértetfalu, Éjszakai sikolyok, Szukits, 1999, ford. Babits Péter [The Ghost Village, MetaHorror, 1992] (Blue Rose)

8. Mr. Clubb és Mr. Cuff, 2015, ford. Mező Szabolcs (Mr. Clubb and Mr. Cuff, Murder for Revenge, 1998)

9. Mallon, a guru, 27 képtelen történet, Metropolis Media, 2011. ford. Horváth Norbert [Mallon the Guru, Stories: All-New Tales, 2010]

Hogy Straub novelláiból és kisregényei közül aránylag ilyen „sok” van magyarul, csak amiatt van, hogy az Új Vénusz kiadó 1993-ban megjelentette a szerzőnek a World Fantasy és Bram Stoker díjakra jelölt novelláskötetét, a Houses without Doors-t, az Ajtó nélküli ház címmel magyarul. Benne 4 kisregénnyel: A kékrózsa, A boróka, A bölényvadász, Mrs. God, és 2 novellával: Rövid kalauz a városhoz, Valami halál, valami tűzvész.

A borókát nevezték World Fantasy díjra is kisregény kategóriában, de nem kapta meg, viszont A kísértetfalu elnyerte kisregény kategóriában ezt a díjat. Mr. Clubb és Mr. Cuff Mező Szabolcs fordítása, ezidáig még nyomtatásban nem jelent meg. Ezt a kisregényt szintén nevezték World Fantasy díjra, de a Bram Stoker díjat meg is kapta.

Az Éjszakai sikolyok c. antológia A kísértetfalu közlése előtt, valószínűleg a kötet szerkeszője által, így "mutatta" be a novellát: "A The Ghost Village (A kísértetfalu) egy önmagában is megálló részlet az 1993-as Throat (Torok) című munkából, mely a szellem témát használja fel a bűntudat és a szégyen kísértő erejének ábrázolására." Ez persze nem igaz! Nyilvánvalóan félreértés, ez nem egy regényrészlet, hanem önmagában megálló, díjnyertes novella. Az egészből csak annyi "igaz", hogy A kísértetfalu főhőse Leonard Hamnet szerepel a Torokban is, Valószínűleg Straubnak megtetszett a karakter és szerepeltette a regényében is.

Éjszakai sikolyokAjtó nélküli ház